Kürtaj kelime anlamı ile kazımak anlamına gelir, kadın hastalıkları ve doğumda kullanıldığı şekliyle ise rahim içinden doku almak anlamına gelmektedir. Sadece gebelik sonlandırmak için yapılmaz..
Özellikle kanama bozukluklarında ve menopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı küretaj yapılabilir(probe kürtaj) . Yine infertilite (kısırlık) araştırmalarında yumurtlama olup olmadığını anlamak amacıyla da kürtaj uygulanabilir.
Gebeliğin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj ülkemizde 10. gebelik haftasına kadar kanuni olarak uygulanmaktadır. Eğer bebek ölü ise , bebekte yaşamla bağdaşmayan ciddi bir anormallik (sakatlık) varsa veya gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda daha ileri gebelik haftalarında da kürtaj yapılabilir.
Kürtaj genel anestezi ile hasta uyutularak yapılabildiği gibi lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma ile de yapılabilir. Kürtaj işlemi ortalama 5 ile 10 dakika arasında sürmektedir. Kürtaj esnasında hasta herhangi bir ağrı ve hissetmez. İşlem sonrası hasta evine gidebilir ve normal günlük hayatına devam edebilir.
Kürtajdan sonra ortalama 1 hafta adet kanamasına benzer şekilde kanama ve hafif kasık ağrısı olabilir. Genellikle kürtajdan 1 hafta sonra hastalar kontrole çağırılarak ultrason muayenesi yapılmaktadır.
Kürtaj, Karmen adı verilen büyük enjektöre benzeyen özel aletlerle yapılmaktadır. Bu alet vakum etkisi yaratarak negatif basınç ile rahim içindeki muhteviyatı içine çeker ve rahimi bir anlamda temizler. Eskiden kürtaj için küret dediğimiz kaşığa benzer aletlerle kazıma işlemi yapılmaktaydı ancak günümüzde modern , hastada en az yan etkiye neden olan tek kullanımlık steril aletler kullanılmaktadır. Bu aletlerin kullanılmaya başlamasıyla olumsuz etkilerin önlenmesinin yanında kürtaj işleminin ve buna ek olarak da anestezinin süresi de kısalmıştır.
Kürtaj sonrası merak edilen önemli bir husus da kürtaj işleminin sonraki gebelikleri olumsuz etkileyip etkilemeyeceğidir. Eğer işlem yukarıda belirttiğimiz hususlara uyularak yapıldıysa genellikle herhangi bir problem yaşanmaz ve ileride hastanın gebe kalması açısından bir engel oluşturmaz.
Kürtajda dikkat edilmesi gereken hususlar
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben mayis 11 de kurtaj oldum kanama bitti leke geliyor baya karnima bucak gibi ağrı oluyor ve baş döngüsü bulanti tansiyon sürekli düşüyor napmam ge... devamı
Genç Kızlarda Anormal Kanamalar - Juvenil Kanama
E Vitamini Kadınlarda Akciğer Hastalığı Riskini Azaltabilir
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Hamilelikte Nst Neden Yapılır?
Doğal Cilt Bakımı