Nedir?

Over teratomu, germ hücreli tümörün birkaç türünden biridir. Bu tümörün üç özel alt türü vardır ve her biri kendisini diğer iki türden ayıran özelliklere sahiptir. Kesin alt türü teşhis etmek, teratomla en etkili şekilde mücadele etmek için doğru tedaviyi planlamanın anahtarıdır.

Matür (Olgun) Kistik Teratom

Yumurtalıklarda oluşabilen teratomların ilk örneği matür kistik teratom olarak bilinir. Bu alt tür büyük olasılıkla doğurganlık yıllarında gelişir. Yumurtalıktaki germ hücreli tümörlerin tüm çeşitleri arasında en sık görülenlerden biri olduğu düşünülen bu kistik tümör türünün dış kısmı çoğunlukla daha kalındır ve kemik, kıl, deri gibi kısmen gelişmiş bazı embriyonik dokular ve hatta solunum sisteminin bazı parçalarını içermesi muhtemeldir. Tümörün patlaması durumunda çok şiddetli bir ağrı olabilir. Ancak, tümör genellikle iyi huyludur.

Monodermal Teratom

Matür kistik teratomdan farklı olarak, bu kanser türü çoğunlukla tek bir doku türünden oluşur; fakat tümörün içinde başka dokulardan küçük kalıntılar olabilir. Monodermal teratom kötü ya da iyi huylu olabilir ve yetişkin kadınlarda olduğu gibi kız çocuklarında da görülebilir.

İmmatür (Olgun Olmayan) Teratom

Bu tümör türü, boyutu ve içinde bulunan doku çeşitliliği açısından matür kistik teratomun birçok özelliğini taşır. Ama çocuklarda ve genç kadınlarda daha sık görülür ve çok katı olma eğilimindedir. İmmatür teratom iyi ya da kötü huylu olabilir.

Bu üç alt türden herhangi biriyle birlikte görülebilecek bazı belirtiler vardır. Vajinal kanama, adet döngüsünün şiddetinde ya da düzeninde değişiklikler, dolgunluk hissi ya da pelvis ve karın bölgesinde ağrı olabilir. Bu kanser türüyle ilgili bütün belirtiler aynı zamanda başka sağlık sorunlarının da işareti olabileceği için, doktorlar, herhangi bir over tümörünün olup olmadığını belirlemek için birkaç farklı test uygularlar.

Kan testi genellikle over teratomun teşhisinde ilk adımdır. Kan örnekleri, tümör belirteçleri olup olmadığını görmek için test edilir. Tümör belirteçleri, kanda bulunan maddelerdir ve vücutta bir tümörün gelişmiş olduğunu gösterir. Bu kanser türü ve germ hücreli tümörler için araştırılan iki temel tümör belirteci alfa fetoprotein (AFP) ve insan koryonik gonadotropinidir (HCG).

Kan testinin sonucunun ardından ultrason taraması yapılır. Bu işlemde mikrofona benzeyen küçük bir alet kullanılır. Bu alet, karnın üzerinde gezdirilirken ses dalgaları oluşturur. Ses dalgaları bilgisayar aracılığıyla görüntülere dönüştürülür, bu şekilde doktorun yumurtalıkları net bir şekilde görmesi sağlanır. Bu, herhangi bir anomalinin varlığını belirlemeyi çok daha kolaylaştırır.

Doktor ayrıca bilgisayarlı tomografi (BT) de kullanabilir. Bu yöntemle, birkaç farklı açıdan röntgen çekilir ve veriler bir bilgisayara aktarılır. Bilgisayar, yumurtalıkların ve var olan tümörün çok ayrıntılı bir görüntüsünü oluşturur.

Eğer bir over teratomu bulunursa, genellikle hemen radyoterapi ve kemoterapiye başlanır. Tümörün ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak ameliyat da yapılabilir.

Bazen tümörü çıkarmak ve her iki yumurtalığı da yerinde bırakmak mümkündür; ancak bazı durumlarda, eğer kanserin yayılmaya başlamış olduğuna dair belirti varsa yumurtalıklardan birinin ya da her ikisinin çıkarılması gerekli olabilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Polikst over var bende düşük yaptim 1yil once simdi bitkisel haplar kullandim gecen ay kendiligimden adet oldum.bu ay 4 gunum gecti olmadim.bir damla ... devamı