Nedir
Laminektomi
Dekompresyon da denilen laminektomi, laminanın (omurga kanalınızı kaplayan omurganın arka kısmı) alınması ameliyatıdır. Laminektomi omurga kanalınızı genişletir, omurganın daralmasının sebep olduğu omurga kanalı veya sinirler üzerindeki basıncı hafifletir (spinal stenoz). Laminektomi ayrıca bel fıtığının cerrahi tedavisinin bir parçası olarak da yapılabilir.
Laminektomi spinal stenozu olan herkes için gerekli değildir. Bu yöntem, genellikle daha geleneksel tedaviler, mesela ilaçlar ve fizik tedavi belirtileri hafifletmekte başarısız olmuşsa veya belirtiler şiddetliyse kullanılır.
Bazı vakalarda laminektomi, omurganızın sabitlenmesinde kullanılan bir işlem olan spinal füzyon ile birlikte uygulanabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Spinal stenoz
Laminektomi, spinal stenozun omur iliğinize veya omur sinirlerinize yaptığı baskıyı hafifletmek için yapılır.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz laminektomiyi önerebilir:
- İlaçlar veya fizik tedavi gibi geleneksel tedaviler 12 haftadan sonra belirtilerinizi iyileştirmemişse
- Ayakta durmayı veya yürümeyi zorlaştıran kas güçsüzlüğünüz veya hissizliğiniz varsa
- Bağırsak veya mesane kontrolünü kaybetmişseniz.
Bel fıtığı
Bazı vakalarda laminektomi, fıtıklaşmış bir omurga diskini tedaviye yönelik ameliyatın bir parçası olarak gerekli olabilir. Cerrahınızın zarar görmüş diske erişmek için laminanızın bir kısmını alması gerekebilir.
Riskler
Riskler
Laminektomi genellikle güvenli bir işlemdir. Ama herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, laminektomi de komplikasyon riski taşır.
Potansiyel komplikasyonlar arasında şunlar vardır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Kan pıhtıları
- Omurga içindeki ve etrafındaki damarların zarar görmesi
- Omurgayı saran koruyucu tabakanın (dura mater) zarar görmesi
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanırsınız?
Ameliyattan belirli bir süre önce, yemekten ve içmekten uzak durmanız gerekir. Doktorunuz size özel talimatlar verecektir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Laminektomi sırasında
Cerrahlar laminektomiyi genellikle, genel anestezi altında yaparlar, bu yüzden işlem sırasında bilinçsiz olursunuz. Anestezi uzmanı gaz olarak (bir maskeden nefes almanızı sağlayarak) veya damara sıvı ilaç enjekte ederek anestezik maddeyi verir.
Ameliyat ekibi kalp hızınızı, kan basıncınızı ve kan oksijeninizi işlem boyunca kolunuzdaki kan basıncı manşonu ve göğsünüze bağlanmış kalp izleme kabloları ile izler. Siz bilincinizi kaybettikten sonra:
- Cerrahınız, stenozdan etkilenmiş omurganızın üzerinde, sırtınıza bir kesik açar ve omurganızın üzerindeki sırt kaslarını gerektiği gibi uzaklaştırır.
- Spinal stenozdan etkilenmiş bölgeleri kaplayan laminayı çıkarmak için küçük aletler kullanılır.
- Laminektomi, belfıtığı ameliyatının bir parçası olarak yapılıyorsa, cerrah aynı zamanda diskin fıtıklaşmış kısmını ve kopup ayrılmış herhangi bir parçayı da çıkarır.
- Omurlarınızdan herhangi biri bir diğerinin üzerine kaymışsa veya omurga eğriliğiniz varsa, omurganızın sabitlenmesi için spinal füzyona ihtiyacınız olabilir. Spinal füzyon sırasında cerrah iki veya daha fazla omuru kemik aşıları ve gerekliyse metal çubuklar ve vidalar kullanarak kalıcı olarak birbirine bağlar.
- Cerrah, cerrahi zımbalar veya dikişle kesiği kapatır.
Bazı vakalarda cerrahınız, büyük bir kesikle yapılan açık ameliyat yapmaktansa, laminektomiyi laparoskopik teknikle yapabilir. Laparaskopik laminektomide, birkaç küçük kesikten ufak bir kamera ve cerrahi aletler sokulur ve cerrahınız bir video monitörünüden operasyonu görür. Laparaskopik sırt ameliyatı karmaşıktır ve büyük beceri gerektirir. Her hastanede yapılmamaktadır. Bel fıtığınız veya omurga instabiliteniz varsa, laparoskopik laminektomiye aday olamayabilirsiniz.
Laminektomiden sonra
Ameliyattan sonra bir nekahat odasına alınırsınız ve burada bir sağlık ekibi, ameliyat ve anestezinin komplikasyonları için sizi gözler. Doktorunuz kesik yerindeki ağrıyı hafifletmek için ilaç verebilir.
Ameliyat olduğunuz gün eve gidebilirsiniz ama bazı vakalarda laminektomiyi takiben bir ila üç gün hastanede kalmak gerekli olabilir. Doktorunuz, laminektomiden sonra yeniden güç kazanmanıza yardımcı olması için fizik tedavi önerebilir.
Laminektomiden sonra üç hafta kaldırma, bükülme ve öne eğilmeyi içeren aktiviteleri sınırlayın. En az dört ila altı hafta boyunca, uzun araba yolculuklarından da kaçınmanız gerekebilir. İşinizin içerdiği kaldırma, yürüme ve oturmanın miktarına bağlı olarak, muhtemelen iki ila altı hafta içerisinde işe geri dönebilirsiniz.
Aynı zamanda spinal füzyon da geçirdiyseniz, nekahatiniz daha uzun sürebilir. Bazı vakalarda, laminektomi ve spinal füzyondan sonra normal faaliyetlere dönebilmeniz 8 ila 12 haftayı bulabilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Laminektomi, spinal stenoza bağlı olarak, ameliyat olan insanların yüzde 60 ila 90’ında semptomları azaltır. Çoğunluk laminektomiden sonra daha az ağrı çeker ve daha iyi yürüyebilir. Ama iyileşmeyi hemen fark etmeyebilirsiniz. Belirtilerinizde azalma hissetmeye başlamanız, ameliyattan sonra altı hafta sürebilir. Ameliyattan önce sinirleriniz kötü bir şekilde hasar görmüşse biraz ağrı, hissizlik ve diğer belirtiler geçmeyebilir.
Laminektomi, öncelikle spinal stenoza sebep olmuş olan süreci durdurmadığından, semptomlar zaman içinde geri gelebilir. Bir çalışma, laminektomi olmuş insanların yaklaşık yüzde 19’unun ilk işlemden sonraki 10 yıl içerisinde yeniden ameliyat olduklarını göstermiştir.
Op. Dr. Salih AYDIN
mayis 2014 te bel fitigindan ameliyat oldum.iki aydir agrilarim basladi.gecen ay dr ma gittim yaran kabuklanma yapmis birde yapisma var dedi.kucuk bi ... devamı
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin
Diz Çıkıkları
Smith Kırığı
Kırık Pazu Kemiği
Önkol Kırıkları