Nedir
Bilek Kırıkları
Bilek kırılması en yaygın kemik kırılmalarından biridir. Doğrusu, bilek kırıkları 65 yaşın üstündeki hastalarda en yaygın olarak görülen kırıktır (Bu yaştan sonra en yaygın kırık kalça kırıkları olmaktadır). Acil serviste bakımı yapılan 6 kırıktan biri bilek kırığıdır.
Genellikle bir doktor bilek kırığından bahsederken aslında döner kemik kırığından (önkol kemiklerinden biri) bahsetmektedir. Bilek yakınlarında meydana gelen iki tip kemik kırık vardır; fakat tipik bilek kırığı döner kemiğin bilekteki ucunun kırılması anlamına gelir. Bilek yakınlarında kırılabilen diğer kemikler sandalsı kemik (skofoit) ve dirsek kemiğidir (ulna).
Teşhisi
Teşhis
Bir hasta bileğini sakatlar ve bu bölgede ağrı yaşarsa bilek kırığından şüphelenmelidir. Yaygın bilek kırığı belirtileri şunlardır:
- Bilek ağrısı
- Şiş
- Bilekte şekil bozukluğu
Bir hasta acil servise bilek ağrısı ve bilek kırığı kanıtlarıyla gelirse, yaralı bölgenin röntgeni çekilir. Eğer bilek kırılmışsa, röntgen filmi dikkatle incelenir ve kırığın yerinde olup olmadığı ve kemik parçalarının hizalı olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Tedavisi
Tedavi
Bilek kırıkları genellikle alçıya alınarak tedavi edilir. Bilek vücudunuzun alçı tedavisine en iyi yanıt veren bölgelerinden biridir. Kemikler yerinde değilse, doktor kırığı yerine oturtmak için hafif bir uyuşturucu verebilir veya lokal anestezi uygulayabilir. Buna bilek kırığını yerine oturtma denir; doktor kimi manevralar yaparak kırık kemikleri eski konumlarına getirebilir.
Hangi bilek kırıklarında ameliyat gerekir?
Bu cevaplanması zor bir sorudur ve her vakada ayrı ayrı ele alınmalıdır. Hatta ortopedi doktorları belli bir kırık için en iyi tedavi konusunda kişiden kişiye farklı görüşlere sahip olabilirler.
Kırık bileğin tedavisi için ameliyatın gerekli olup olmadığını belirleyen bazı önemli faktörler şunlardır:
- Hastanın yaşı ve fiziksel hareketlilik seviyesi
Hasta genç ve aktifse, bileğin normale döndürülmesi için her türlü çaba gösterilir. Bazı bilek kırıklarında, bu gayret, çok ileride meydana gelebilecek problemleri önler. Ne var ki hasta bileğini çok sık kullanmak zorunda değilse veya hasta daha yaşlıysa kemiği kusursuz bir biçimde restore etmek gerekebilir. - Kemik kalitesi
Kemik ince ve zayıfsa, yani kişinin osteoporozu varsa, o zaman ameliyat faydalı olabilir. Eğer kırığı sabitlemek için plaka ve vidalar kullanılacaksa, kemik kalitesinin vidaları kaldıracak kadar iyi olması gerekir. Ameliyat kemik için travmatiktir ve bazen en iyi hareket kemiğe verilecek hasara asgariye düşürmek için onu alçıya alarak tedavi etmektir. - Kırığın yeri
Kırık bilek ekleminin kıkırdağını kapsıyorsa, o zaman ameliyat daha büyük bir ihtimaldir. Kemik zaman içinde yeni şekline otursa da, bileğin kıkırdak yüzeyi bunu yapamaz. Eğer kıkırdak yüzeyi yerine oturtma sırasında düzgün bir biçimde hizaya gelmezse, o zaman ameliyat düşünülebilir. - Kırığın yerinden çıkması
Eğer kırık kemikler ciddi bir biçimde yerlerinden çıkmışsa, o zaman parçaların düzgün bir şekilde yerine oturtulması için ameliyat gerekir. Yerine oturtma işlemi genellikle ameliyatsız yapılmaya çalışılır, ancak kas ve tendonun kemik arasına sıkışıp yerine oturtmayı imkansız kılması mümkündür. Dahası bazı kırık kararsız olabilir, yani çok iyi bir alçıyla bile yerinde durmayabilir. Bu durumda kırığı düzgün bir şekilde yerine oturtmak için ameliyat gerekir. - Ameliyatsız tedavinin uygunluğu
Kırıklar yerinden çıkmışsa, genellikle hasta onu yerine oturtmaya çalışacak ve belki yanlış oturtacaktır. Bazen ameliyat yapılmadan kemiklerin yerine oturtulması çok zor olabilir. Başka zamanlarda kemiklerin konumları düzgündür, ancak alçı kemikleri yerlerinde tutamayabilir. Kırıkları tekrar düzgün yerlerine oturtmak için kırılma olayından sonraki 2 hafta içinde ameliyat uygulanabilir.
Daha önce dile getirildiği üzere, bilek kırıkları için genellikle ameliyat gerekmez, ancak bazı durumlarda bir seçenek olarak görülebilir. Ameliyat yapılmışsa, tedavi için çeşitli seçenekler vardır. Bazı kırıklar kırık parçaları yerinde tutmak için iğne (veya çivilerle) sabitlenebilir. Başka bir seçenek de dışarıdan bir sabitleyici kullanmaktır. Bu sabitleyici elin dışından kemiklere uzanan ve onları yerinde tutan iğneleri olan bir alettir. Sonuncu seçenek de kırığı yerinde tutmak için plaka ve vidalar kullanmaktır.
Bilek Kırılmaları Osteoporozla Daha Az İlişkili
Uzm. Dr. Hande BAŞAT
Öncelikle merhabalar, benim problemim kolum veya bileğim bilmiyorum ikisinden biri ile ilgili. Ben kolumu dümdüz karşıya avuç içim aşağı bakacak şekil... devamı
Bilek Kırıkları
Karpal Tünel Sendromu
Ulnar Sinir Zedelenmesi
Smith Kırığı
Önkol Kırıkları