Detaylar
Yale araştırmacıları, çalışmalarını, hastalığın oraya özgü yönleri bulunan 24 Connecticut topluluğuna yoğunlaştırdılar ve Lyme hastalığına karşı korunmada kişisel koruma yolları, çevre düzenlemesi ve bahçe düzenlemesinde kimyasal kullanımının kontrol altında tutulması gibi yollar aradılar. 349 Lyme hastası ve aynı sayıda sağlıklı kişiyle mülakat yapıldı ve onlara böceksavar kullanımı, kene kontrolü yapılması ve hatta burada ikamet edenlerin bahçeleri hakkında sorular soruldu.Lyme hastalığını engellemek için iki kişisel koruma önlemi; bahçede vakit geçirdikten sonraki 36 saat içinde kene kontrolü yapılması ve iki saat içinde duş alınması olarak öne çıkıyor. Açık renkli kıyafet ve uzun pantolon giyilmesi ve pantolon paçalarının çorapların içine sokulması en azından bahçe düzenlemesinde pek işe yarıyor görünmüyor. Veriler, bahçe etrafına çit çekilmesinin keneyle mücadelede riski azalttığını da göstermedi. Bahçeye çit çekilmesinin sebebi ise tam olarak bilinmiyor. Bunun nedeni belki de kene taşıyan geyiklerin bahçeden uzak tutulması veya kenelerin daha çok bulunma ihtimalinin olduğu ağaçlık bölgeyle araya duvarlar örülerek, insanların hayvanlardan uzak tutulması idi. Çalışma Lyme hastalığını önlemek için çit yapılmasını tavsiye etmeden önce, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Bu ne alama geliyor?
Lyme hastalığı hakkındaki fikir ayrılıkları devam ediyor; tıp uzmanları Lyme hastalığının teşhisi ve tedavisi için en iyi yolların neler olması gerektiğini tartışıyorlar. Güncel kan testleri güvenilir değil ve birçok vakayı kaçırabilir nitelikte. Hastalık yeteri kadar tedavi edilmezse veya hiç tedavi uygulanmazsa, organdan organa yayılarak daha fazla Lyme hastalığı belirtisine yol açar. Bu nedenle de, daha uzun süre antibiyotik tedavisine ihtiyaç olur. Uzmanlara göre Lyme hastalığını önlemeye yönelik kampanyalar, genellikle kene kontrolüne yoğunlaşır. Duş almaksa yaygın olarak tavsiye edilen bir yol değildir.İşte size kenelerin Lyme hastalığı enfeksiyonuna yol açmasını önlemenin yolları:
· Günlük kontrol: Vücudunuzda günlük kene kontrolleri yaparsanız, Lyme hastalığı riskinden yırtarsınız. Görülmesi zor yerleri kontrol etmek için bir ayna veya birinden yardım alın ve koltuk altları, bayanlarda sütyen ve külot bölgesi, kasık gibi kenelerin saklanmaktan hoşlandıkları yerlere özel dikkat gösterin. Ve tabi ki hayvanlarınızı da kenelerden uzak tutumayı unutmayın.
· Duş alın. Uzmanlara göre duş almak, şu üç nedenden dolayı Lyme hastalığını önlemek için büyük bir fırsat sunar:
1. Vücudunuza yoğunlaşmak ve kene kontrolü yapmak için bir şanstır.
2. Henüz saldırmamış olan keneleri yıkayarak üzerinizden atabilirsiniz.
3. Üzerinde kene asılı kıyafetlerinizi çıkarmış olursunuz.
· Erken belirtileri öğrenin: Kene tarafından ısırılan insanların sadece yarısında boğa gözü kızarıklığı meydana gelir. Birçok kişi ise ısırıldığını hatırlamaz bile. Bazıları ısırıldıktan kısa bir süre sonra oluşan kızarıklıkları, kırmızı veya mavi lekeleri fark ederler. Bazı erken Lyme hastalığı belirtileri ise, enfeksiyon oluşumundan sonraki iki gün ila bir ay arasındaki bir sürede, birden bire ortaya çıkar. Belirtiler yorgunluk, ateş ve titreme şeklinde kendini gösterir. Şayet hastalık vücudunuza daha fazla yerleşirse kalp ve nörolojik problemlere neden olur. Eğer Lyme hastalığı enfeksiyonu aldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzdan kan testleri yapmasını isteyin, negatif çıkması durumunda ise altı hafta sonra tekrarlayın. Sonuçlar yine negatifse ve siz hala Lyme hastalığı şüphesi taşıyorsanız, Lyme hastalığında ihtisas sahibi bir doktoru görmek isteyebilirsiniz. Doktorların ilk yapması gereken şey, benzer belirtilere neden olan diğer hastalık ihtimallerini ortadan kaldırmak için testler yapmak olmalıdır.
İLGİLİ MAKALE
Lyme Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Her iki gözümde -3.75 miyop olup 41 yaşındayım, yakın konusunda çok önemli problemim yok ancak miyop tedavisi sonrası yakın görme sorunu çıkıyor diyor... devamı
Lyme Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Lyme Hastalığı (Kene Isırması)
Lyme Hastalığı
Lyme Hastalığı: Yanlışlar Ve Doğrular
Lyme Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi