UV İçermeyen Mavi Işık, İlaca Dirençli Staph Bakterisini Öldürüyor
Metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) vücudun farklı kısımlarında enfeksiyonlara ede olan bir bakteri. Tedavisi çoğu staphylococcus aureus, kısaca satph türünden daha zor çünkü yaygın kullanılan bazı antibiyotiklere karşı dirençli.
Tehlikeli UV frekanslarını içermeyen mavi ışık MRSA’yı, yani birçok ilaca karşı dirençli staph bakterisini öldürüyor.
Buluş, doktor Chukuka S. Enwemeka ve New York Teknoloji Enstitüsindeki arkadaşlarına ait. Ekip daha önceki çalışmalarda, morötesi (UV) spekturumun bir kısmını içeren mavi ışığa maruz bırakıldığında MRSA’nın öldüğünü bulmuştu. Toplam UV dozu birkaç dakikalık güneş ışığından az olmasına rağmen insanları gerekli olandan daha fazla herhangi bir miktarda UV ışığına maruz bırakmamak daha güvenli olurdu.
Bu yüzden araştırmacılar UV spekturumunda olmayan mavi ışığı yayan bir LED cihazı kullandılar, bu da aynı derecede işe yaradı.
Araştırmacılar, "mavi ışık enerjisiyle ışınlama, özellikle deri ve deri altı MRSA enfeksiyonlarını içeren vakalarda farmakolojik ajanlarla tedaviye pratik, pahalı olmayan bir alternatif olabilir,” sonucuna vardılar.
Araştırmacılar iki MRSA türünü test ettiler: Birisi hastanelere musallat olan türlere, diğeri de halk arasında bulunan türlere özgü. Her iki tür de mavi ışığa duyarlıydı.
Görece düşük dozlarda (yaklaşık 100 saniye kadar) mavi ışık laboratuar kültürlerindeki MRSA’nın yaklaşık %30’unu öldürdü. Daha uzun dozlar daha etkiliydi ama azalan verimlerle. Kültür kaplarındaki MRSA’nın yüzde 80’ini ortadan kaldırmak için 10 kat fazla ışınlama gerekti.
Mavi ışığın MRSA’yı nasıl öldürdüğü veya bakterilerin mavi ışığa dirençli hale gelip gelmedikleriyse tam olarak bilinmiyor.
Göz Tansiyonu Ölçümü
Op. Dr. Sinan GÖKER
İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı
Çocuklarda Grip Yetişkinlerden Daha Mı Ağır Geçer?
Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Hangi Sorunlara Neden Olur?
Çocuklarda Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuğun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Neden Ateşleniriz