- İçindekiler
- Sık Sorulanlar
- Belirtileri
- Tedavisi
Sık Sorulanlar
Erkekler nasıl meme kanseri olur?
Her ne kadar erkeklerin memeleri kadınlarınki kadar iri olmasa da onların da belli bir boyutta meme dokusu vardır. Aslına bakılırsa yetişkin bir erkeğin göğsü, ergenlik öncesindeki bir kızın göğsüne benzer, göğsün çevrelediği birkaç kanal ve diğer dokular. Kızlarda bu doku dişilik hormonlarına yanıt olarak büyür, fakat aynı hormonları eşit miktarda salgılamayan erkekte bu doku çok gelişmez.
Fakat doku hala bir göğüs dokusu olduğu için erkeklerde de meme kanseri gelişebilir. Aslına bakarsanız erkekler kadınlarla aynı tür kansere yakalanırlar, bununla birlikte göğsün süt üreten ve depolayan bölgelerinde kanser çok nadirdir.
Neden erkeklerde meme kanseri olayını kadınlarınki kadar çok duymuyorum?
Erkeklerde meme kanseri nadir bir hastalıktır. Bunun nedeni büyük ihtimalle erkeklerde daha az meme dokusu olması ve erkeklerin kadında meme kanserini etkilediği bilinen östrojen gibi hormonları daha az salgılamasıdır.
Aslına bakarsanız her 100 meme kanserinden yalnızca biri erkekte görülmektedir ve bir milyonda sadece 10 erkekte meme kanseri ilerler.
Hangi erkekler meme kanserine daha yatkındır.
Otuz beş yaşının altındaki erkeklerde meme kanserine çok nadir rastlanır. Meme kanseri geliştirme riski yaşla birlikte artar. Bu hastalık en fazla 60 ila 70 yaşları arasında görülür. Yakın akrabalarda meme kanseri geçmişi ve geçmişte radyasyona maruz kalma riski artırabilir.
En belirgin meme kanseri geliştirme riski, ilaç kullanımı veya hormon tedavisiyle veya hatta kimi enfeksiyonların ve zehirlenmelerin sonucunda göğüsleri normalden fazla büyümüş (jinekomasti) olan erkeklerde görülür. Klinefelter sendromu denilen ve nadir rastlanılan bir genetik hastalığa sahip olan bireyler de semptomun bir parçası olarak sık sık göğüs büyümesi yaşandığı için, meme kanseri geliştirmeye özellikle yatkındırlar. Ciddi karaciğer hastalığı olan erkeklerde eril hormon seviyeleri (androjenler) düşükken, yüksek seviyede dişi hormonları (östrojenler) göğüs büyümesi ve meme kanseri riskini artırır. Ayrıca testislerde meydana gelen kabakulak, orşit, testis yaralanması veya tespit edilemeyen erbezi hastalıkları erkeklerin meme kanseri riskini artırır.
Erkekteki meme kanseri ne kadar ciddidir?
Doktorlar eskiden erkeklerde meme kanserinin kadınlarınkinden daha şiddetli olduğunu düşünürdü. Fakat öyle görünüyor ki ilerlemiş meme kanserlerinde erkek ve kadınlar benzeri neticelere sahiptirler.
En büyük sorun erkeklerde meme kanserinin kadınlardakine göre daha geç teşhis edilmesidir. Bunun nedeni erkeklerin bu bölgede anormal bir gelişimden daha az kuşkulanması olabilir. İlaveten meme dokusunun daha küçük olması kanserin hissedilmesini, kanserin erkenden fark edilmesini güçleştirerek tümörlerin çevre dokulara daha hızlı yayılmasına neden olabilir.
Belirtileri
Belirtileri
Erkeklerde meme kanseri semptomları kadınlarınkine benzer. Birçok erkek meme kanseri, kişinin göğsünde bir kütle teşhis keşfetmesiyle teşhis edilir. Bununla birlikte kadınlardan farklı olarak erkekler doktora meme ucundan gelen kanama veya kanserin üstündeki dokuda anormallikler gibi çok daha ciddi semptomlarla gelirler. Bu erkeklerin büyük bir kısmında kanser lenf düğümlerine sıçramış haldedir.
Tedavisi
Tedavi
Kadınlarda meme kanseri tedavisinde kullanılan dört tedavi yöntemi – cerrahi, radyasyon, kemoterapi ve hormon tedavisi – erkeklerdeki hastalığı da tedavi etmek için kullanılır. Aradaki tek önemli fark, erkeklerin hormon tedavisine kadınlardan daha olumlu tepki vermesidir. Kadınlarda meme kanseriyle ilgili bölümde incelendiği üzere, birçok meme kanserinde hormon reseptörleri vardır, yani kanser hücreleri üstünde östrojen gibi belli hormonların etkide bulunabileceği belli kısımlar mevcuttur.
Erkeklerde bu reseptörlerin olma ihtimali daha yüksektir, bu yüzden hormon tedavisi onlarda daha etkilidir.
Meme Kanseri ve Genleriniz
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Akciğer Embolisi Nasıl Teşhis Edilir?
Amfizem
Kunduracı Göğsü (Pektus Ekskavatum)
Hipoksemi (Kanda Düşük Oksijen)
Meme Kanseri (Erkek)