Estetik ameliyatları içinde ilk sıralarda yer alan meme protezinde, mutlaka kullanılacak silikonların sertifikasının hekimden alınması, ameliyatın maliyetinden önce güvenliğinin sorgulanması gerekiyor.
Uzmanlar, tester silikonların kullanılmasının, sanayi tipi silikonların meme protezlerinde kullanıldığı gerekçesiyle yüksek risk taşıdığı belirtilen ''Poly Implant Prothese (PIP)'' markalı silikonlardan daha da tehlikeli olabileceği uyarısında bulunuyor ve Hollanda firması Rofil Medikal'in ürettiği ''M'' marka protezlerin de PIP protezlerle eşdeğer olduğu yönünde uyarı yapıldığını ifade ediyor.
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu adına AA muhabirine açıklama yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan, PIP markalı protezlerin 2001'den sonra 'Poly Implant Prosthese Company' tarafından Fransa'da imal edildiğini, yapılan kontroller sırasında protezin içinde kullanılan silikon jel içeriğinin Avrupa CE uygulamasında belirtilenden farklı olduğu gerekçesiyle hasta güvenliği sebebiyle 2010 Mart ayında piyasadan kaldırıldığını belirtti.
İlgili firmanın son 5-6 yıl içinde Türkiye piyasasına girmeye çalıştığını, ancak sınırlı kullanım olanağı bulabildiğini ifade eden Ayhan, ''Derneğimiz, bu protezlerin kullanıldığı bilinen hastaların doktorlarına başvurarak rutin kontrollerini yaptırmalarını önermektedir,'' dedi.
''M'' markalı silikonlara dikkat
Ayhan, dernek olarak belirttikleri uyarıların dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''PIP marka protez kullanılmış olan kadınlar, en kısa zamanda cerrahlarına başvurmalı. Kendilerine ayrıntılı bir muayene ve radyolojik incelemeler yapılmalı. Protezde herhangi bir yırtık veya sızma şüphesi varlığında iki protez de çıkarılmalı. Herhangi bir bulgu yoksa bile, hasta istiyorsa protezler koruyucu olarak çıkarılmalı.
Doktorlar, PIP protez kullanılmış olan hastalarıyla temasa geçmeli ve yukarıda belirtilen konuları tartışmalı. Protezler çıkarıldığında, protezlerin sorunlu olup olmadıkları sağlık otoriteleriyle paylaşılmalı.
Uluslararası Plastik Cerrahi Derneğinden (IPRAS) gelen son uyarıda da, bir Hollanda firması olan Rofil Medikal'in ürettiği 'M' marka protezlerin PIP protezlerle eşdeğer olduğu, PIP protezlerin muhtemelen yeni bir isimle piyasaya sürüldüğü ve Haziran 2010'da Rofil M protezlerinin kullanımının durdurulması için uyarıda bulunulduğu belirtilmektedir.''
Derneğin, bugüne kadar meme protezi ameliyatı olmuş hastaların endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığı, kalitesi kanıtlanmış protezler kullanılan hastaların protezlerini güvenle kullanabilecekleri açıklamasında bulunduğunu belirten Ayhan, ''Meme protezi ameliyatı olmayı düşünen hastalar ise gönül rahatlığı içinde bu ameliyatı olabilir, ancak mutlaka doktorlarına hangi protezin kullanıldığı sorulmalı, protezlerin etiketleri saklanmalı ve ameliyat sonrası yıllık kontroller yaptırılmalı'' dedi.
''Maliyet değil, kalite ön planda tutulmalı''
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orhan Murat Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme büyütme operasyonu yaptırmak isteyenler için maliyetin ön planda tutulmaması gerektiğini belirterek, silikonda kalite, meme dokusuna en yakın kıvamda olma ve dışarıdan anlaşılmama gibi kriterlerin dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi.
Her sene yaklaşık 45 bin kadının meme protezi taktırdığını ifade eden Özdemir, kadınların nadiren takılan silikonun sertifikasını sorguladığını dile getirdi. Özdemir, operasyon yaptıracakların mutlaka kullanılacak protez silikonların sertifikasını doktorlarından alması gerektiğine işaret ederek, ''Protezin FDA onayına sahip olması da güvenlik için önemli kriterler arasında. Doğal görünüm ve dokunuşun çok önemli olduğu bu ameliyatlarda silikonların 'Cohesive Jel' formu tercih edilmeli'' diye konuştu.
''Türkiye, estetik cerrahi operasyonlarının en çok yapıldığı 10 ülkeden biri''
Uluslararası Plastik Cerrahi Derneğinin verilerine göre, ''Türkiye'nin, estetik cerrahi operasyonlarının en çok yapıldığı 10 ülkeden biri'' olduğunu anlatan Özdemir, dünyada ilk üç sırada ABD, Brezilya ve Çin'in yer aldığını söyledi.
Özdemir, derneğin New York'ta yapılan toplantısında dünyada estetik cerrahi operasyon rakamlarının açıklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Buna göre dünyada en çok yaptırılan uygulamalar, liposuction, burun ve meme ameliyatı olarak sıralandı. Türkiye'de bu sıralamada liposuction'dan sonra meme büyütme ameliyatları geliyor. Yani Türkiye'de meme büyütme ameliyatlarına talebin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söylemek mümkün.
ISAPS raporunda, Türkiye'de sadece 2009 yılında 41 bin 797 meme büyütme operasyonu yapıldığı belirtiliyor. Her yıl ortalama 45 bin civarında meme büyütme ameliyatı yapılıyor, ama hastaların çoğu kullanılan silikonun sağlığına ilerde zarar verip vermeyeceğini değil fiyatını sorguluyor. Bir ömür boyu vücutta taşınacak silikonlar, en az operasyonu gerçekleştirecek hekim kadar dikkatli seçilmeli.''
''Türkiye'de tester silikonları hastasına takan doktorlar var''
Özdemir; Fransa'da patlak veren olayda adı geçen markanın Türkiye'de yaygın kullanılan bir silikon markası olmadığını belirterek, ''Yine de içini rahatlatmak isteyenler, meme ameliyatında kullanılan silikonlarının sertifikasını doktorlarına sorup, hatta bir kopyasını saklayabilirler'' dedi.
''Türkiye'de tester silikonları bile hastalara takan doktorlar var'' iddiasında da bulunan Özdemir, ''Bu silikonlar, Fransa'da toplatılan PIP marka silikonlardan bile daha zararlıdır. Delinme, patlama riskleri vardır ve ömür boyu kullanılacak şekilde üretilmediklerinden hasta ileride ikinci bir ameliyat geçirmek zorunda kalabilir. Ameliyat için verilen fiyatta olağanüstü bir indirim söz konusuysa sebebi mutlaka sorgulanmalıdır'' görüşünü dile getirdi.
Söz konusu firmadan riskler hakkında rapor istendi
Poly Implant Prothese (PIP) markalı silikonlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü de dün yazılı bir açıklama yaparak, Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetimi ve Denetimi veri tabanında ürüne ilişkin yapılan kontrolde bakanlığa ürünün güvensizlik ve uygunsuzluğuna ilişkin şikayet, ihbar gibi bir bildirim ulaşmadığını, ürünle alakalı uygulanan bir düzeltici faaliyet bulunmadığını duyurmuştu.
Açıklamada, dün itibarıyla ithalatçı firmaya resmi yazı yazıldığı belirtilerek, ''Ürünlere ait ifade edilen riskler hakkında ivedi rapor istendiği, ilgili taraflarla yurt içi ve yurt dışı gerekli iletişim sağlanarak yapılan hızlı inceleme sonucuna göre de ürün hakkında gerekli idari tedbirlerin alınacağı'' ifade edilmişti.
Penis protezinin kullanım ömrü ne kadardır?
Dyt. Sanem APA
Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı
Adet Görememe
Oral-Genital Seks
Sık Adet Görmenin Nedenleri
Gece Vardiyası Kadınlarda Diyabet Riskini Arttırıyor
Sadece 5 Dakika Ayırarak Güne Daha Enerjik Başlamanın 10 Yolu