- İçindekiler
- Meme Yumruları
- Muayenesi
Meme Yumruları
Dişi memesi, ergenlik, aylık adet döngüsüyle ve hamilelikle değişen bir organdır; yaşla birlikte de değişimini sürdürür. Memelerinizdeki çoğu değişiklik son derece normaldir ve kaygılanmak için sebep yoktur. Ancak, tıbbi dikkat gerektiren birçok rahatsızlıktan birini de yaşayabilirsiniz. Bunların arasında en başta geleni meme ağrısı ve kitle ya da yumrulardır.
Meme Yumruları
Meme yumruları kistler, adenomlar ve siğiller gibi birçok biçimde ortaya çıkar. Büyüklükleri, şekilleri ve yerleri kadar sebepleri ve tedavileri de farklıdır. Kadınların yaklaşık yarısında yumrulu göğüsler ya da fibrokistik değişiklikler vardır. Bunlar adet öncesi daha yaygındır ve menopoz sonrasında kaybolur. Çoğu yumru iyi huyludur ve kanseri işaret etmez; ama alışılmadık ya da yeni bir yumru fark ettiğiniz zaman, kanserli ya da kanser öncülü olmadığını kesinleştirmek için doktorunuza muayene ettirin.
Araştırmacılar doğum kontrol hapı alan ya da hormon takviyesi tedavisi kullanan kadınlardaki meme yumrusu vakaları üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Hormon takviye tedavisindeki kadınlar, menopoz belirtilerini azaltmak için değişik miktarlarda östrojen ve progesteron hormonları alırlar. Haziran 2002’de ‘Kadın Sağlık İnisiyatifi’ olarak adlandırılan çalışma, hormon takviye tedavisinin risklerinin faydalarından daha fazla olduğunu ortaya çıkarttı ve menopoz idaresinde uzun süreli hormon kullanımının önüne geçmeye çalıştı. Birleştirilmiş hormon takviye tedavisinin, kadınlarda meme kanseri riskini artırdığını ve mamografilerin okunmasını ve değerlendirilmesini zorlaştıran meme yoğunluğuyla meme yapısında değişikliklere yol açtığını gösterdi. Hormon takviye tedavisi kanserin teşhisini zorlaştırabilir.
Büyük ya da küçük olabilen kistler iyi huyludur ve sıvı dolu keseciklerdir. Bunlar bazen adet döngüsüyle ortaya çıkar ve ağrılı olabilir.
Menopozda adetin bitmesiyle birçok kistik yumru küçülür ya da kaybolur. Bu nedenle menopoz sonrasında herhangi bir yumru oluşursa hemen doktorunuza muayene ettirin.
Fibroadenomlar yaygın olarak 25 yaş altındaki kadınlarda ve zaman zaman da gençlerde görülen iyi huylu tümörlerdir. Fibroadenomlar genellikle yuvarlak, birkaç santimetre çapında ve hareketlidir. Bazen kendi kendine kaybolur. Eğer kalıcıysa, büyüyorsa ya da sizi kaygılandırıyorsa doktorunuz alınmasını tavsiye edebilir. Alındığı zaman kanser kontrolü için test edilir.
Meme ucu şişlikleri (adenomları) meme ucu bölgesindeki tümörlerdir. Görünüşleri çeşitlidir, bazen ameliyatla alındıktan sonra tekrar edebilir ve her zaman olmamakla birlikte, bazen kanserle bağlantılı olabilir. Bir kanal içi siğili, meme ucu yakınlarındaki süt kanalları astarında gelişen görece az yaygın küçük tümörlerdir. Genellikle 40 yaşın üstündeki kadınlarda görülür ve siğiller kanlı olabilen akıntı meydana getirir.
Muayenesi
Meme Ağrısı
Meme ağrısının adet döngüsü sırasındaki meme dokularında normal şişmeler dahil, birçok nedeni olabilir. Diğer nedenler enfeksiyon ya da yaralanmalar, kanser dahil tümörler ve belki beslenmelerdir.
Adet periyoduyla meme dokularındaki genel şişme ağrılı olabilir ama tehlikeli değildir ve rahatsızlığa dayanabiliyorsanız tedaviye gerek yoktur. Aylık adet döngüleri östrojen ve progesteron artışı gibi hormonal değişikleri beraberinde getirir. Bu da meme içine daha fazla sıvı taşıyarak, dokuları genişletir ve sinir liflerini gererek ağrı ortaya çıkarır. Bazı kadınlar bu ağrılı şişmeyi adet kanamalarının sonlarına doğru kaybolan belirtilerle adetlerinden hemen önce yaşarlar. Diğerleri bunu doğum kontrol haplarının yan etkisi olarak yaşarlar.
Meme enfeksiyonu ya da travmalarında, enfeksiyonu çevreleyen dokularla sınırlı küçük apselerin memeleriniz dışında, vücudunuzun diğer yerlerinde aynı belirtilerle ortaya çıktığını görebilirsiniz. Doktorunuz genellikle antibiyotik yazar ama çoğu zaman enfeksiyon tekrarlar ve enfeksiyonlu dokunun alınması gerekebilir.
Kistler ağrılı olabilir ama ağrı kanser olasılığını bertaraf etmemekle birlikte, meme kanseri seyrek olarak meydana gelir.
Egzersiz ve Meme Kireçlenmesi
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Tekrarlayan Meme Kanserine Kan Testi
Göğüs Kanserinde Kitlelerin Özellikleri
Meme Kanseri Kadınlara Özelleşmiş Tüp Bebek Tedavisi
Meme Kanserinin Genetik Çözümlemesi Tamamlandı
Kanser Tedavisinde Sıcak Kemoterapi Yöntemi