- İçindekiler
- Nedir?
- Sebepleri
- Belirtiler
- Teşhis
- Tedavi
Nedir?
Mesane tümörleri sık görülmesi bakımında çok önemlidir. Bevliye hastalarında çok sıktır. İdrar yolları tümörlerinin % 90’ı mesane tümörleridir. Erkeklerde kadınlara nazaran 2-3 misli fazladır. Genellikle 60 yaşından sonra görülür. 40 yaşının altında nadirdir.Sebepleri
Sebep kesin olarak belli olmamakla birlikte tümör oluşumuna hazırlayıcı sebepler vardır.1- Kalıtsal nedenler: Pek önemli değildir. Bazen bir ailenin birçok ferdinde birden görülür.
2- Endüstriyel kanser yapan ajanlar: Boya, lastik, deri, gibi organik kimyasal madde sanayinde çalışanlarda mesane tümörleri daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda matbaacılık, aşçılık, gaz ve alüminyum işlerinde çalışanlarda da fazladır. Burada rol oynayan madde aromatik aminler denilen maddelerdir
3-Eğrelti otu. Karadeniz bölgesinde eğrelti otu ile beslenen sığırlarda mesane kanseri sıktır. Bu sığırların sütü ile beslenen insanlarda da görülmüştür.
4- Sigara: % 30- 40 sigara sorumludur. Risk oranı sigara alışkanlığının süresi ile ilgilidir.
5- Müzmin iltihaplar ve tahriş: Mesanede uzun süren taş veya başka bir yabancı cisim kansere yol açmaktadır.
Belirtiler
1- İdrarda kan: ağrısız ve gözle görülür derecededir. En büyük belirtidir. %75 görülür. Bütün bir idrar yapma süresinde vardır. Çok defa pıhtılar ile birlikte olur.2- İdrar belirtileri: İdrarda yanma, sık idrara çıkma şeklinde olur. Kanser ilerledikçe yanmalar çok artar. Bazen idrar, tümörün tıkamasına bağlı olarak dışarıya hiç akmaz.
3- Kanlı idrarın uzun sürmesi sonucunda kansızlık ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar.
4- Genel durum bozukluğu: Tümörün yayılmasına bağlı olarak genel durum bozukluğu. Zayıflama, iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma şeklindedir.
Teşhis
1- İdrar ve kan tahlilleri yapılır.2- Düz idrar yolu filmi ve ilaçlı film mutlaka çekilmelidir.
3- Mesaneye ışıklı kamera şeklinde sondaya benzeyen demir alet ile bakmak (Sistoskopi ) Böylece bizzat mesane tümörün kendisi görülür. Tümörün büyüklüğü, yerleşimi, şekli böylece anlaşılır. Teşhis koyma yanında parça alma gibi avantajları da vardır. Tedavinin nasıl yapılacağına dair önemli ipuçları verir.
4- Tomografi: Mesanenin tabakalarını milimetrik olarak gösterir. Tümörün şekli ve yayılıp yayılmadığı anlaşılmış olur.
5- İdrar yıkama ile elde edilecek sıvıda tümör araştırılması yapılır.
Tedavi
Tümörün yerine, sayısına, şekline, büyüklüğüne, yayılımına göre değişir.1- Ameliyat: Açık veya kapalı yapılır. Açık ameliyatta mesane içerisindeki tümör etrafındaki sağlam doku ile birlikte komple çıkarılır. Kapalı ameliyatta sistoskopi aleti ile mesaneye girilerek tümör kesilir. Tümör mesanenin kas tabakalarını tümden tutmuşsa mesane ya tamamen veya kısmi olarak çıkarılır.
2- Işın tedavisi: Radyasyon yayarak tümörü körelten radyoaktif maddeler ya dıştan verilir veya mesane içine yerleştirilir.
3- İlaç Tedavisi: Bu amaçla kullanılan birçok tümör yok edici ilaçlar vardır. Birçoğunun yan etkileri görülür.
İLGİLİ MAKALE
İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi
Op. Dr. Adnan ARICAN
Hocam yaklaşık 6 yıldır mesane tümörü tedavisi görüyorum. Doktorum ısrarla sigara içmemem konusunda uyarmasına rağmen bu illetten bir türlü kurtulama... devamı
Mesane İltihapları
Biofeedback
Tedavi Edilmeyen İdrar Kaçırma, Depresyon Nedeni Olabilir
Üroloji Hastalıkları Belirtileri
Mesane Tümörleri