Metabolik sendrom; yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, sağlıksız kolesterol düzeyi ve bel bölgesinde yağlanma gibi bir grup risk faktörünü kapsar. Bu risk faktörlerine sahip olmak ise diyabet, damar ve kalp hastalıkları riskini çarpıcı şekilde arttırır.
Uzmanlar, metabolik sendromu önlemenin çok da zor olmadığını belirtiyorlar. Hayat tarzınızda akılcı değişiklikler yaparak, bu sendromun önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şunlardır:
- Egzersiz. Egzersiz yapmaya yavaş yavaş başlayın. Uzmanlar, eğer mümkünse, egzersizi aşamalı olarak arttırmanızı öneriyorlar.
- Sağlıklı beslenme. Elbette ki bu, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme rejimi olmalıdır. Kolesterol, tuz, doymuş ve trans yağlardan uzak durun.
- Eğer fazla kilolarınız varsa, bundan kurtulun.
- Sigarayı bırakın. Eğer hala içiyorsanız şimdi bırakmanın tam zamanıdır.
- Doktorunuzla düzenli “check up” planlayın. Metabolik sendromun belirgin semptomları yoktur. Bu nedenle tansiyonunuzu, kolesterolünüzü ve kan şekerinizi kontrol ettirmek için, düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.
2005’de yapılan bir çalışmaya göre, hayat tarzında yapılan yerinde değişiklikler, metabolik sendromu önlemenin en etkili yoludur. Araştırmacılar, bozulmuş glikoz toleransına sahip 3 bin 200 pre-diyabetik hasta üzerinde incelemelerde bulundular. Uzmanlar, bir grup hastadan hayat tarzlarında değişiklikler yapmasını istediler. Grup haftada iki buçuk saat egzersiz yaptı ve yağ oranı ve kalorisi düşük gıdalarla beslendi. 3 yılın sonunda, hayat tarzlarında değişiklikler yapan grubun, yapmayanlara oranla metabolik sendroma yakalanma olasılığının yüzde 42 daha az olduğu gözlemlendi. Ayrıca hayat tarzında yapılan değişiklikler, diyabet haplarından da iki kat daha etkili.
Risk faktörlerinden bazılarına sahipseniz, hiç şüphesiz metabolik sendroma yakalanma olasılığınız oldukça yüksektir. Bunun önüne geçmek için ise çok çaba sarf etmeniz gerekmiyor. Ve aşağıda yazılan durumlardan birkaçı sizde bulunuyorsa hiç beklemeyin:
- Sağlıksız kolesterol seviyesi
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kan şekeri
- Fazla kilolar, özellikle bel çevresinde
Eğer saydığımız bu rahatsızlıklara sahipseniz, metabolik sendrom riski fiilen gerçekleşmeden harekete geçin.
Hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerin yanı sıra tansiyon, kan şekeri ve kolesterol seviyenizi kontrol altında tutabilmek için ilaç kullanmanız da gerekebilir. Bu konuyu mutlaka doktorunuzla konuşun.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben dela cpella sendromu yani 46 xx kromozumu bunun tedavisi nasıl olur biz konyadan gelecegizde bize yardımcı olabilirmisiniz... devamı
Çocuklarda Kolesterol Sorunu
Lipit Ve Kolesterolünüz Mü Yüksek?
Kalp Hastalığı Riskini Azaltmak İçin Kolesterolü Düşürmek
İçeceklerden Aldığınız Şekere Dikkat
Rutin Kontrol Kalp Sağlığını Koruyor