Nedir
Mikroalbumin Testi
Mikroalbümin testi, böbreklerin durumu hakkında önemli bilgiler elde etmeyi sağlayan bir idrar testi çeşididir.
Sağlıklı böbrekler, kanınızdaki atık maddelerin temizlenmesini sağlar. Böbreklerinizin hasar görmesi durumunda bu atık maddelerin bir kısmı kanınızda kalabilir. Aynı zamanda kanınızda bulunan ve albumin olarak adlandırılan bir tür protein idrar içine sızar. Mikroalbümin testiyle bu protein algılanır. Mikroalbümin düzeyinde yükselme olması çoğu zaman böbrek hasarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan ilk belirtidir.
1. tip ve 2. tip şeker hastalığı olan kişilere genellikle düzenli mikroalbumin testi yaptırmaları tavsiye edilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncı (hipertansiyon) bulunan kişilerin mikroalbumin testi yaptırmaları tavsiye edilir. Her iki diyabet türü ve yüksek kan basıncı rahatsızlıklarında birçok olası nedene bağlı olarak böbrekler zarar görebilir.
Niçin Yapılır
Neden Uygulanır?
İdrar mikroalbumin testi böbrek hasarının erken teşhis edilmesine uygun olarak tasarlanmış bir testtir. Böbrekleriniz, kanınızda bulunan atık maddeleri süzme görevi gören küçük damar kümeleri içerir. Diyabet ve yüksek kan basıncı, bu hassas filtreleme sisteminin zarar görmesine sebep olabilir. Mikroalbümin testleri sayesinde, oluşabilecek böyle hasarlar mümkün olan en erken aşamalarda tespit edebilir. Erken teşhis ve tedavi böbrek yetmezliğinin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Mikroalbümin testlerine hangi sıklıkla başvurmanız gerektiği, böbrek hasarı riskinizin ne kadar yüksek olduğuna ve tetikleyici bir faktöre sahip olup olmamanıza bağlı değişir. Örneğin:
- 1. tip diyabet. 1. tip diyabet rahatsızlığınız bulunması durumunda, doktorunuz tanı konmasını takip eden beş yıllık süreç boyunca senede bir kez mikroalbumin testi yaptırmanızı önerebilir.
- 2. tip diyabet. 2. tip diyabet rahatsızlığınız bulunması durumunda, doktorunuz teşhisin konulduğu günden başlayarak yılda bir kez mikroalbumin testi yaptırmanızı önerebilir.
- Yüksek tansiyon. Yüksek tansiyon rahatsızlığınız bulunması durumunda, doktorunuz düzenli bir şekilde mikroalbumin testleri yaptırmanızı önerebilir. Uygulanabilecek en uygun tarama programı içinde bulunulan duruma göre farklılık gösterecektir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz duruma bağlı, sizin için en uygun zaman aralığının ne olduğu konusunda doktorunuza danışın.
Eğer idrarınızdaki mikroalbumin düzeyi yükselirse, doktorunuz daha sık test yaptırmanızı önerebilir. Böbrek sorunlarınız ne kadar erken tespit edilirse, tedavinize o kadar erken başlanabilir. Böbreklerinizde uygulanan tedavinin başarısız olması durumunda, böbrek nakli veya diyaliz tedavisi uygulanması gerekecektir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Mikroalbümin testi basit bir idrar testidir. Test öncesi normal yeme içme düzeninizi devam ettirebilirsiniz.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Mikroalbumin testi esnasında yapmanız gereken tek şey, taze idrar örneği vermenizdir. Bu çeşitli şekillerde yapılabilir:
- 24 saatlik idrar testi. Doktorunuz 24 saatlik bir süre boyunca vücudunuzdan atılan tüm idrarı, özel bir kap içinde toplamanızı ve analiz için kendisine ulaştırmanızı isteyebilir. 24 saatlik idrar testi en doğru mikroalbumin sonuçlarının elde edilmesini sağlar.
- Zamanlı idrar testi. Doktorunuz sizden, sabah kalktığınızda yaptığınız ilk idrar örneğini ya da dört saat idrara çıkmadığınız bir sürenin ardından elde edilmiş bir idrar örneği vermenizi isteyebilir.
- Rastgele idrar testi. Özellikle mikroalbümin ve bir atık ürün olan kreatinin adlı maddenin böbrekler tarafından süzülme oranının ölçüldüğü testlerde, herhangi bir zamanda rastgele verilen bir idrar örneği yeterli olur.
İdrar örneği alındıktan sonra analiz için laboratuara gönderilir. İdrar örneği verildikten sonra, kişi her zamanki günlük aktivitelerini devam ettirebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Mikroalbümin testlerinde rastlanan protein sızıntısı sonuçları miligram(mg) cinsinden açıklanır. Genellikle:
- 30 miligramın altındaki sızıntılar normaldir.
- 300 miligrama kadar olan sızıntılar, böbrek hastalığı başlangıcı olduğu anlamına gelir.
- 300 miligramı aşan sızıntılar, kişide ilerlemiş böbrek hastalığı olduğunu gösterir.
İdrarda hedeflenen mikroalbumin düzeylerinin yaş, cinsiyet ve test yöntemi de dahil birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebileceğini unutmayın. İdrardaki mikroalbümin düzeyleri ayrıca kuvvetli egzersiz, vücudunuzun susuz kalması, idrara kan karışması, idrar yolu enfeksiyonları ve bazı ilaçların kullanımından etkilenmiş olabilir.
İdrarınız da rastlanan mikroalbumin düzeyi normalden yüksekse, doktorunuz 24 saatlik idrar testi uygulanarak elde edilen sonuçların teyit edilmesini isteyebilir.
Kesin sonuçlar böbrek hasarını işaret ediyorsa, doktorunuz buna neden olan diyabet veya yüksek tansiyon için tedavi planı hazırlayabilir. İdrardaki protein miktarını azaltmak için genel olarak tıbbı isimleri, anjiotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü veya anjiyotensin II reseptör blokeri (ARB) olarak geçen ilaçlar içeren bir reçete hazırlanır. Böbrekte oluşan hasar geri döndürülemez. Ama uygun bir tedaviyle böbreğinizin daha fazla zarar görmesini önlemek mümkün olabilir.
STD testi: Randevudan önce neyi bilmek gerekir
Op. Dr. Aytun AKTAN
Adetim geceli 8 gun oldu gecikmemin 4 uncu gununde kan testi yaptirdim kendim 2 defa idrar testi yaptim kan ve idrar negatif anlamadim... devamı
Hemodiyaliz
Üriner Kateterizasyon
Pyridium Almak
Mikroalbumin Testi
Böbrek Alımı (Nefrektomi)