- İçindekiler
- Neden Yorgunsunuz?
- Az Stres
- Elektronik Cihazlar
- Susuzluk
- Dengesizlik
- Karaciğer Tembelliği
- C Vitamini Eksikliği
- Magnezyum
- Yanlış Uyanma Saati
- Az Çalışan Tiroit Bezi
- Fazla Egzersiz
- Daha Ciddi Sebepler
Neden Yorgunsunuz?
Sürekli yorgun hissediyorsanız nedeni hiç şüphelenmediğiniz bir şey olabilir. Çoğunun tedavisi de oldukça kolaydır.
Az Stres
Stresin yorgunluğa sebep olduğu bilinir ancak araştırmalara göre fazla rahat olmak da yorgunluğa yol açar. Kısa süreli olduğunda stres kişiyi canlandırır ve bağışıklık sistemini destekler. Alıştıklarınızdan farklı bir aktivite yapıp kendinizi şaşırtın.
Elektronik Cihazlar
Uyumadan bir saat önceye kadar cep telefonuyla konuşmanın uyku modeline müdahale ettiği ve derin uykuda daha az zaman geçirilmesine sebep olduğu görülmüştür. Elektronik cihazları yatak odasının dışında tutun.
Susuzluk
Susuzluk kan hacmini azaltır, kalbin daha çok çalışmasına sebep olur ve yorgunluğa yol açar. Günde sahip olduğunuz her kilo başına 30 mililitre su içmelisiniz. 70 kilo ağırlığındaki biri için bu günde 2.1 litre suya denk gelir.
Dengesizlik
Vücutta dengesizlik olduğunda stres belirli bölgelere biner. Karaciğer ve böbrek gibi organların üstünde baskı olduğunda yorgunluk ortaya çıkar. Bu yüzden yaşam stilinizin sağlıklı olduğundan emin olun.
Karaciğer Tembelliği
Karaciğer yeterince verimli çalışmıyorsa açıklanamayan yorgunluk görülebilir. Karaciğer vücudu zehirlerden arındıran ana organdır. Üstüne aşırı yük binerse veya doğru çalışmazsa vücut da yorgun ve ağrılı hisseder. İyi karaciğer gıdaları arasında enginar, pancar kökü, brokoli, sarımsak ve soğan bulunur.
C Vitamini Eksikliği
C vitamini uzun süreli stres, hastalık veya ameliyat sonrası yorgunlukta çok önemlidir. Böbreküstü bezleri bizi genellikle stres zamanlarında destekleyen bölgedir. Ama düzgün çalışmaları için C vitamini gerekir. Önerilen dozu yetişkinlerde 45 mg’dır. Elma, brokoli, küçük taneli meyveler, kuşkonmaz, lahana, karnabahar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve domates de iyi C vitamini kaynaklarıdır.
Magnezyum
Düşük magnezyum seviyesi en çok gözden kaçan beslenme eksikliklerindendir. Aşırı alkol kullanımı ve doğum kontrol hapları magnezyum eksikliğine yol açabilir. Yetişkinler günde 320 – 420 mg magnezyuma ihtiyaç duyar. Ton balığı, yoğurt, brokoli, yeşil fasulye iyi magnezyum kaynaklarıdır.
Yanlış Uyanma Saati
Her gün aynı saatte uyanmak, gece yatma saatinden daha önemlidir. Bu sebeple hafta sonu fazla uyumak daha yorgun hissetmeye yol açabilir. Araştırmalara göre ideal uyanma saati sabah 7.22’dir.
Az Çalışan Tiroit Bezi
Tiroit bezi metabolizma hızını belirler. Yorgunsanız, hafızanız iyi değilse, kilo alıyorsanız ve soğuğa hassassanız doktorunuzdan bir tiroit testi isteyin.
Fazla Egzersiz
Egzersiz uyku ritmini düzenleyen seratonin ve adenozin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Çok az egzersiz yaparsanız bunlar salgılanmaz. Çok fazla yaparsanız ise gece stres seviyeniz yükselebilir. Egzersiz stres hormonu kortizolü artırarak yorgun hissetmeye sebep olabilir. Egzersizden sonra alkol almayın ve uyku öncesi vücudunuzu hazırlamak için bir rutin oluşturun.
Daha Ciddi Sebepler
Çok uzun süreli yorgunlukların daha ciddi sebepleri olabilir. Bunlar arasında kronik yorgunluk hastalığı, çölyak hastalığı, anemi, depresyon, uyku apnesi bulunabilir.
Boğaz yanması nedir
Op. Dr. Korkut ARSLAN
Hocam polikistik vardi bende evlendikten sonra doktora gittigimde kistlerimin erimis oldugunu soyledi ve cyclo-progynova verdi 3 ay kullanmami soyledi... devamı
Halsizlik Ve Yorgunluğun Evde Tedavisi
Boyun Çıtlatmak
Kronik Yorgunluk Sendromu
Türk Tıbbının Yüz Akı Kurumlarından Biri: Edirne Iı. Bayezid Külliyesi
Neden Bu Kadar Yorgunum?