Yıllık uyku konferansında sunulan yeni bir araştırmaya göre, saat kaçta işe başladığınız ne kadar saat uyuduğunuzu ve uykunuzun kalitesini hatta iş yorgunluğunuzu bile ciddi bir şekilde etkileyebilir.
Washington State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sabah saat 9 ile öğlen 2 arasında işe başlayanların sağlıklı bir şekilde uyuduklarını fakat akşam 8 ile gece 12 arası işe başlayanların bu konuda sorun yaşadıklarını tespit ettiler.
Tahmin edilebileceği gibi işe gece saat 11'de başlayanlar en çok, sabah 9'da işe başlayanlar ise en az yorulmaktaydı. Aynı zamanda işe gece yarısından sonra başlayanlar gece yarısından önce başlayanlara göre daha avantajlılardı.
Araştırma ekibi, işe başlama saatinin ve uyunulan saatlerin etkilerini belirlemek için matematiksel modeller ve teorik çalışma saatleri kullandı. Aynı zamanda haftada 6 gün, günde ise 9 saatlik bir çalışma temposunda oluşan iş yorgunluğu da hesaba katıldı. Kullanılan modelde iş yerinde ya da işten bir saat önce ve sonra uyunulmadığı varsayıldı.
Gece Yarısından Önce Ve Sonra
Sonuçlar, işe başlama saatinin iş yerinde geçirilen süre kadar önemli olduğunu öne sürmekte. Araştırmacılar, işverenlerin çalışma saatlerini düzenleyerek çalışanların daha sağlıklı uyumalarını sağlayabileceklerini ve bununla beraber iş yerindeki performansın ve verimliliğin artabileceğini söylüyorlar.
Araştırmacılar şöyle diyor: "Saptamış olduğumuz en önemli bulgu akşam 8 ile gece 12 arası işe başlayanların tahmin edilenden çok daha düşük bir performans sergilemeleri ve 24 saatlik bir periyot içinde uygun olduğu düşünülenden daha az uyumalarıydı. Süresi aynı olan mesai saatleri, başlama ve bitiş saatine göre daha fazla ya da daha az yorgunluğa neden olmaktaydı. Çalışma saatlerindeki sınırlama gün içinde çalışanlar için fazlasıyla kısıtlayıcı olabilirken, gece çalışanlar için daha serbest olabilmekteydi."
Araştırmacılara göre gece yarısından sonra işe başlayanlar işe başlayana kadar uyuyabildiklerinden işe daha dinlenmiş gelebiliyor. Fakat işe akşam 8 ile gece 12 arasında başlayanlar için bu geçerli olmuyor. Araştırmacılar bunun, işe başlama saatinin biyolojik saate göre çok erken olmasından ve dolayısıyla işten önce dinlendirici bir uyku alınamadığından kaynaklandığını söylüyor.
Benzer bir şekilde diğer araştırmalar da gece mesailerinin doğal uyku ritmini bozduğunu ve stres ihtimalini artırdığını hatta metabolik dengesizliklere, sindirim bozukluklarına (hassas bağırsak sendromu gibi) ve damar hastalıklarına neden olduğunu gösteriyor. Örneğin Amerikan Epidemioloji Bülteninde geçen yıl yayımlanan bir makalede, gece çalışan kişilerde çalışılan her bir sene için geçici kansızlığa bağlı inme riskinin % 4 arttığı bildiriliyor.
Yorgunluk Şiddet Derecesi
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
ben b 12 eksikliği var 2 kutu ğne tedavisi gördüm suan haftada 1 vuruluyorum asırı derecede uyku eğilimi yorgunluk halsizlik çekiyorum sabahlatrı yata... devamı
Osteoporoz "Kemik Erimesi"
Rahim Ağzı Kistleri Kanseröz Olabilir Mi?
Lavantanın Güzellik Faydaları
Gebelikte Yanlış İlaç Kullanımı Ne Zaman Daha Tehlikelidir?
Hamileliğin 3. Haftasında Neler Yaşanır?