Kronik Yorgunluk Sendromu (CFS) hastalığının, bağışıklık sistemindeki bir sapmayla ilgisi olabileceği tespit edildi.
Norveçli araştırmacılar, küçük çaplı bir araştırmada, bağışıklık sistemini baskılayan bir kanser ilacının, nedeni bilinmeyen ve "miyeljik ensefalomiyelit" (ME) olarak da bilinen hastalığın belirtilerini belirgin şekilde azalttığını keşfetti.
Norveçli doktorlar, bağışıklık sistemi ve hastalık arasındaki bağlantıya dair ilk ipuçlarına, 2004 yılında Hodgkin's lenfomalı ve ME hastası bir kişiyi tedavi sürecinde ulaştı. Kanser tedavisi gören hastanın ME semptomlarında beş ay içinde "dramatik" bir düzelme görüldü.
Bergen'deki Haukeland Üniversite Hastanesi tarafından yapılan son araştırma, bu bulgular üzerine kuruldu ve 30 hasta izlemeye alındı.
Hastaların yarısına, bağışıklık sisteminin parçası beyaz kan hücrelerini baskılayan gerçek kanser ilacı verilirken, diğer yarısına bilgileri dışında placebo (etkisiz ilaç) kullandırıldı.
Kanser ilacı kullanan hastaların yüzde 67'sinin yorgunluk seviyelerinde belirgin bir düzelme görüldü. Öte yandan placebo kullananların sadece yüzde 13'ü iyileşme gösterdi.
Hastanede çalışan onkoloji uzmanı Oystein Fluge, hastalarda çeşitli oranlarda iyileşme saptandığını, iki hastada hastalığın geri dönmediği ve yaşamlarının tamamen değiştiğini aktardı.
Doktorlar, beyaz kan hücrelerinin bir tipinin, vücuda saldıran bir antikor ürettiğini düşünüyor. Hücreleri baskılayan ilaçların bazı vakalarda "bağışıklık sistemini yenilediği", bazı hastalarda ise hücrelerin yeniden üretimiyle birlikte belirtilerin geri döndüğü sanılıyor.
Araştırmacılar, bu bağlantının kesinleşmesi durumunda bağışıklık sisteminin vücutta tam olarak neye saldırdığı ve hastalık için bir test geliştirilip geliştirilemeyeceği sorularına odaklanacak.
ME Derneği, araştırma sonuçlarının "gerçekten çok cesaret verici olduğunu" kaydetti.
Aşırı yorgunluk, hafıza ve konsantrasyon sorunları, uyku bozuklukları ve ruh halinde ani değişimlerle kendini gösteren Kronik Yorgunluk Sendromu'nun kabul edilmiş bir tedavisi bulunmuyor.
Aşırı ve Ani Yorgunluk Nedenleri
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
Hocam merhabalar. 1 yılı aşkın bir zamandır 5 ameliyat olmama rağmen halen kapanmayan bir sezeryan yaram var. 13 ay önce sezeryanla doğum yaptım. Gebe... devamı
Yorgunluk Şiddet Derecesi
İşe Başlama Saatiniz Yorgunluk Derecesini Etkiler
Neden Yorgunsunuz?
Bilişsel Terapi, Kronik Yorgunluk Sendromuna Yardımcı Olabilir Mi?