16 tıp derneği üyelerinin oluşturduğu Güven Platformu tarafından, ölüme neden olan pıhtı atmasına (venöz tromboemboli) karşı önlemlerin yer aldığı bir kılavuz hazırlandı.

Yapılan açıklamaya göre, Sanofi-Aventis'in katkılarıyla gerçekleştirilen kılavuz, Güven Platformunu oluşturan 16 dernekten Prof. Dr. Faik Altıntaş, Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Prof. Dr. Muzaffer Demir, Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Prof. Dr. Bülent Erdemli, Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, Prof. Dr. Birsen İnce, Prof. Dr. Kamil Kaynak, Prof. Dr. Gül Öngen, Prof. Dr. Zeki Öngen, Prof. Dr. Turgut Ulutin'in katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı.

Tüm yaş gruplarında görülebilen pıhtı atmasının farklı nedenlerle ortaya çıkabilirken, uzun süre hareketsiz kalma, uçak seyahatleri, otobüs ve otomobil seyahatleri ya da uzun süre internet başında vakit geçirmek bu hastalığa yol açan nedenler arasında yer alıyor. Hastalığın, yatarak tedavi olan hastalarda, cerrahi operasyon geçiren kişilerde görülme olasılığı da oldukça yüksek.

Pıhtı atmasından korunmanın yollarının yer aldığı kılavuzda, uzun süre hareketsiz kalınacaksa baldır kaslarının çalıştırılması, mümkün olan yerlerde, aralıklarla kalkılıp biraz dolaşılması, yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmesi, gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılması, kilo verilmesi ve sigaranın bırakılması gibi öneriler dikkat çekti.

Bu arada, özellikle diz veya kalça eklem ameliyatı olanlar, büyük yaralanma geçirenler, kalp yetersizliği veya ağır solunum hastalığı olan kişiler ve yoğun bakımda yatarak tedavi gören hastalarda pıhtı atma riski çok yüksek ve bu kişilere kan pıhtılaşmasını engelleyici tedavi uygulanmasının gerektiğine de işaret edildi.

Öte yandan, pıhtı atması dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı