Romatem Bostancı Robotik Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, formetrik yöntemiyle omurgadaki eğriliklerin 4 saniyede teşhis edilebildiğini belirtti.

Kalyon, yaptığı açıklamada omurgadaki eğriliklere verilen genel bir ad olan ''skolyoz''un, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülme sıklığının Türkiye'de yüzde 2 olduğunu, ancak bu oran içindeki vakaların çok azının tespit edilebildiğini belirtti. Bu durumda skolyoz eğriliğinin ilerlemeye başladığına dikkati çeken Kalyon, erken ergenlik döneminde veya gelişmenin tamamlandığı dönemlerde kalıcı organ deformitelerinin meydana geldiğini, skolyozun pek çok organı etkilediği için çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkardığını ifade etti.

Kalyon, skolyozun özellikle okul çağındaki çocuklarda dikkatle aranması gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Skolyoz elbiseliyken belli olacak durumdaysa çok ilerlemiş demektir. O nedenle anne ve babaların dikkatli olması gerekiyor. Çocuğun belden yukarı kısmındaki giysilerini çıkararak belirli aralıklarla kontrol etmek gerekiyor. Çocuğun duruşunda sağa ya da sola bir eğrilik, bu eğrilik bazen 'S' şeklinde de olabilir. Bunu da dikkate almak lazım. İki omuz arasında yükseklik farkı olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol etmek gerekir. Bu tespit edildiğinde de bir uzman hekime gitmek şart.''

Video: Omurga Eğriliği (Skolyoz)

Skolyozun erken tanısının çok önemli olduğunu ve formetrik yönteminin skolyozun erken tanısında son derece önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, şu bilgileri verdi:

''Çünkü klasik yöntemlerde değerlendirmede ve tanıda, X ışınlarını, yani röntgen ışınlarını kullanıyoruz. Dolayısıyla de bir radyasyon kullanımı söz konusu. Gelişmekte olan çocuklarda da radyasyonun birtakım olumsuz etkileri var. Bu sistemin özelliği, herhangi bir radyasyonun olmaması ve tamamen görünen ışık özelliğinden faydalanarak değerlendirmenin yapılabilmesi. Üstelik çok kısa 3-4 saniye içinde bu tespiti yapıp değerlendirmeye geçmek mümkün.'' 

Prof. Dr. Muharrem İNAN

Bacak eğriliği sorunum var ameliyat süreci ve ortalama maliyeti nedir... devamı