Orta yaşlarda karın bölgesinde yağlanma ve şişkinlik hissi hem fiziksel rahatsızlığa, hem de estetik endişelere yol açar. Hem erkeklerde hem kadınlarda hayatın bu aşamasında karında yağlanma ve yağsız kas dokularında bir miktar azalma görülmesi normaldir. Orta yaş göbeğinin sebebi metabolizmanın ilerleyen yaşla beraber yavaşlaması ve vücudun yaktığından daha fazla kalori alınmasıdır. Karındaki yağlanmada, iç organların yağlanması söz konusudur ve ciddi bir sağlık riski taşıyabilir. Sağlıklı alışkanlıklar göbeği ve şişkinliği önleyebilirler.
Yaşlandıkça sindirim sürecinde değişmeler olur. Sindirim hızı yavaşlayabilir ve bazı gıdalara kötü reaksiyon verdiğinizi fark edebilirsiniz. Birçok kişi sütteki şeker olan laktozdan rahatsız olabilir. Buğday, diğer tahıllar, fasulyeler, yer fıstığı problem yaratan diğer gıdalar olabilir. Orta yaşlı kadınlarda hormonal dalgalanmalar şişkinliği tetikleyebilir ve göbekteki yağlanmaya katkıda bulunabilirler. Sodyum alımı da su tutulmasına sebep olacağından hem erkeklerde hem kadınlarda şişkin bir görünüme sebep olabilir.
Karın bölgesindeki şişkinliğin sebepleri arasında laktoz gibi besin maddelerine intolerans, kabızlık, gaz, irritabl barsak sendromu, aşırı yemek, gerginken fazla hava yutmak veya sigara içmek vardır. Nadiren şişkinliğin sebebi ciddi bir medikal durumdur. Eğer böyle bir endişeniz varsa doktorla görüşmeniz önerilir. Bir gıda günlüğü tutularak şişkinliğe yol açan gıdaların hangileri olduğu keşfedilebilir. Fasulyeler ve lahana, brokoli gibi krusifer sebzeler gazı tetikleyebilir. Bu sağlıklı gıdaları kararında tüketmek ve sindirim enzimi takviyesi almak önerilir.
Orta yaş göbeğinde iki tür yağ bulunmaktadır. Subkütan yağlanma derinin hemen altındadır ve güzel görünmese de iç organ yağlanması kadar sağlık tehlikesi taşımaz. İç organ yağlanması ise, iç organların etrafında birikir, kalp hastalığı, felç ve tip 2 şeker hastalığı riskini artırır. Alkol de göbek oluşuma yol açabilir. Orta yaş göbeğini eritmek için günlük kalori alımını azaltmak ve günlük fiziksel aktiviteyi artırmak önerilir.
Yağlı gıdalardan, sakız çiğnemekten, sigara içmekten, gazlı içeceklerden kaçınmak ve daha yavaş yemek, şişkinliği ve gazı önlemek için faydalı olabilir. Bolca lif tüketmek ve beslenmeye probiyotik gıdalar katmak şişkinliği azaltacaktır. Circuit çalışması, interval çalışması, aerobik dans ve ağırlık çalışmasını kardiyovaksüler egzersizle birleştiren diğer çalışmaları yapmak ise yağ yakımına destek vererek problemin çözümüne yardımcı olur.
İLGİLİ MAKALE
Orta yaş bunalımının nedeni andropoz mudur?
Dyt. Sanem APA
Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı
Su Tutma
Mide Tüpü Ameliyatı
Kabızlıkla İlgili Söylentiler Ve Gerçekler
Dirençli Salmonella Araştırmacılara Endişe Veriyor
Şişkinliği Önlemek İçin İpuçları