Salmonella enfeksiyonları yaygın ve bunlara antibiyotiklerle mücadele verilmesi gerekiyor. Ama bakteriler, antibiyotiklere karşı direnç geliştirebilir. Araştırmacılar, Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da yayılan bir tür bildirdiler. Ancak, bu türün kaynağı Afrika.

İyice pişmemiş bir kahvaltı yumurtası, biraz parmaklanan kek hamuru, mayonez, dondurma veya kıyma ve baharatlar; birçok besin yoluyla salmonella enfeksiyonuna yakalanılabilir. Bunlar ishal, baş ve karın ağrısı, bazen de hafif ateşle genelde zararsızca gider. Ama özellikle yaşlılar ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde, hastalık nadiren hayati tehlike yaratabilir. Robert Koch Enstitüsünden alınan bilgilere göre, 2008 yılında yaklaşık 45.400 insan salmonella enfeksiyonu geçirdi ve 33 kişi bundan dolayı öldü.

Gerekirse, enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi ediliyor. Ama geleneksel antibiyotiklere direnç kazanan yeni salmonella türleri doktorlarda endişe yaratıyor. “Bulaşıcı Hastalıklar” dergisinde, uluslararası bir araştırma ekibi, siprofloksazine dirençli bir bakteri türü bildirdi. Etken madde, başka şeylerin yanı sıra ishal mikrobu için de reçete ediliyor.

Paris’teki Pasteur Enstitüsünden Simon le Hello ve meslektaşlarının verilerine göre, Salmonella enterica, serotip Kentucky olarak tanımlanan mikroplar, geçmiş yıllarda Avrupa ve Kuzey Amerika’da yayıldı. Bilim insanları 2002 ile 2008 yılları arasında Fransa, Danimarka, İngiltere ve Galler’de hemen hemen 500 vaka bildirdiler. Rakamlar her yıl yükseliyor: son araştırılan yıldan yaklaşık 174 vakada 3 vakalık artış. 2009 yılında yalnızca Fransa’da 131 insan, siprofloksazine dirençli mikroplardan hastalandı. Ayrıca, Kanada ve ABD’den tarihler gösteriyor ki bu sırada söz konusu tür oralara da ulaşmış.

Çalışmaya göre, 2002 ile 2005 yılları arasında Avrupalı hastalar, hastalığa büyük ihtimale Mısır’da yakalandı. 2006 yılından beri muhtemelen başka Afrika veya Ortadoğu ülkelerinde de durum bu. Etkilenenlerin yaklaşık %10’u yolculuk yapmadı, demek ki hastalığı ithal yiyecekler veya diğer hastalardan kaptılar.

Kümes hayvancılığı ve su ürünleri yetiştiriciliği

Bilim insanları, dirençli mikrobu Etiyopya, Fas ve Nijerya’daki tavuk ve hindilerde de buldular. Dolayısıyla, kümes ürünlerini bakterilerin yayıldığı önemli yollardan biri olarak sorumlu tutuyorlar.  Siprofloksazin ve akraba antibiyotiklerin Nijerya veya Fas gibi ülkelerde kümes hayvanı yetiştiriciliğiyle beraber kullanılması, dirençli mikropların hızla yayılmasına katkıda bulunuyor olabilir, diye yazdı araştırmacılar.

Muhtemelen, Mısır’daki yoğun tatlı su ürünleri yetiştiriciliği 90’lı yıllarda mikrobun yayılmasına önayak oldu. Kümesteki gübrelerden ve de başka kümes hayvanı ürünlerinden yararlanılan fabrikaların, balıklardan ve pirinç bitkilerinden muhtelif su ürünlerini gübrelemesini sağladı. Aynı zamanda, havuzlardan çıkarılan pirinç kepeği, tekrar tavuklara veriliyor. O yüzden, bakteriler tavuklardan balıklara veya kabuklu hayvanlara, sonra da gerisingeri taşınabiliyor.

Dirençli salmonella vakası, araştırmacıların fikrine göre, yiyecek üretiminde küresel, ulusal olarak yürütülen kontrol sistemi kadar önemli görünüyor.

Kaynak: spiegel.de

Op. Dr. Aytun AKTAN

Adedı Adetim biteli 14 gün oldu bir kaç gün önce kahverengi leke geldi bugünde pembe bir kan geldi endişe ediyorum çünkü sigara kullanıyorum hamile ol... devamı