Parmak kırılmasına genellikle travmatik darbeler sebep olur. Bunlar sportif aktiviteler sırasında, iş yerinde, düşünce veya diğer kazalardan alınabilir. Eğer yaralanmadan sonra oluşan ağrı ve şişme parmakların hareketini ve kullanımını engelliyorsa ya da parmak uyuşursa hemen medikal yardım alınmalıdır. Parmağa alınan darbe parmakta yarılmaya yol açtıysa, dokular ezilmişse veya kemik görünüyorsa hemen acil servise gidilmeli ve bir doktora gösterilmelidir. Bazı parmak kırılmaları diğerleri kadar belirtiye neden olmayabilir ve ağrısına da dayanılabilir. Dolayısıyla kırık olmadığı düşünülebilir. Yine de emin olunamıyorsa bir doktora gösterilmeli ve röntgenle kesin teşhis koyulmalıdır.
Parmak kırığı tedavisi doktorlar tarafından uygulanır ancak ağrıyı azaltmak ve sakat bölgeyi sabitlemek için kendi alabileceğiniz önlemler de vardır. Doktora ulaşıncaya dek bunları yapabilirsiniz. Öncelikle şişmeyi ve morarmayı azaltmak için darbe alan parmağa buz uygulayın. Buzu doğrudan cildinize değdirirseniz deriniz zarar görebilir. Arada temiz bir bez bulundurun.
Evde kendiniz bir atel hazırlayabilirsiniz. Bu sayede kırık sabitlenebilir. Bir dondurma çubuğu veya kalemi parmağın yanına getirin ve ikisini bir bezle sarın. Ancak çok sık sarmamaya özen gösterin. Çok sıkı sarmak daha da şişmesine yol açabilir ve bölgeye kan akışını azaltabilir.
Parmağınızı kalp hizasının üstünde tutarak şişmeyi önleyebilirsiniz. Ayrıca şişmeden önce tüm yüzükleri ve diğer aksesuarları çıkarın.
Parmak kırığı tedavisi kırığın türüne ve etkilenen kemiğe göre değişecektir. Eğer kötüleşmesi ve komplikasyonlara yol açması olası görünmüyorsa tedavi sadece iki parmağı birbirine bağlayarak sabitlemekten ibaret olabilir. 4 hafta bu şekilde iyileştikten sonra iki hafta da parmağın kullanımı kısıtlanabilir.
Eğer kırığın kötüleşme ihtimali varsa kırık parmak sabitlenmelidir. Kırılan parçalar düzenlendikten sonra bir atel takılabilir. Eğer bu, kırığı sabitlemezse cerrahi prosedür gerekli olabilir.
Parmak kırığı tedavisinde cerrahların kullandığı çok çeşitli teknikler mevcuttur. Kırıklar küçük tellerle birbirine sabitlenebilir ya da plakalar ve vidalar kullanılarak işlemler uygulanır.
Hasta tedavinin ardından muhtemelen parmağı sabitleyen bir atel veya sargıyla hastaneden ayrılacaktır. Bu bölgeyi temiz, kuru ve kalp hizasından yüksekte tutmak önerilir. Yaralanmadan yaklaşık bir hafta sonra bir el uzmanını görene dek bu el kullanılmamalıdır. Bu aşamada bir röntgen daha çekilerek kemiklerin nasıl iyileştiği incelenir. Eğer parmak hizalı değilse iyileşme bundan etkilenebilir ve kalıcı bir engel oluşabilir.
Eklem İltihabı ve Tetik Parmak Hastalığı
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
dr bey sol serçe parmağımda uç tarafı bazada sıkıştı düz duran parmağım uç tarafta kırık gibi aşağı tarafa düşüyor buz yaptık acilden dr gittim kırık ... devamı
Balıklama Atlarken Felç Olmayın
Alt Bacak Kırığı
Omuz Çıkması
Parmak Sakatlanmaları
Önkol Kırıkları