Pelvik enflamatuvar hastalık (PEH) kadınları etkiler ve üreme organlarının enfekte olup iltihaplanmasıdır. PEH’ye genellikle klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık yol açar ama diğer organizmalar da neden olabilir. Bir kadın PEH’ye yakalandığında bunun anlamı bakterilerin vajina veya serviksten yukarı hareket etmiş olduğu ve kadının uterus veya fallop tüpleri gibi üreme sisteminin belirli kısımlarına girdiğidir. PEH tehlikelidir çünkü kısırlık gibi tıbbi komplikasyonlara yol açabilir ve ayrıca fallop tüplerine zarar verebilir. Pelvik enflamatuvar hastalığa yakalanmaktan kaçınmanın yollarını bilmek önemlidir.
- Sağlık durumunuzu bilmek için düzenli olarak kontrolden geçmek. En az yılda bir kez veya yeni bir ilişkiye başladığınızda ya da yeni bir cinsel partneriniz olduğunda cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal enfeksiyonlar için test yaptırın (yıllık kadın sağlığı muayeneniz sırasında). Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal enfeksiyonlar pelvik enflamatuvar hastalığa neden olabilir, bu yüzden erken tespitin hayati önemi vardır.
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzu ziyaret edin. Garip herhangi bir belirti fark ettiğinizde, cinsel yolla bulaşan bir hastalık kaptığınıza inandığınızda veya vajinal bir enfeksiyonunuz olduğunda (vajinitis veya bakteriyel vajinosis gibi) jinekologunuzu veya sağlık uzmanını ziyaret edin. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortak belirtileri arasında kötü bir kokuyla idrar yapmak, idrar yaparken yanma hissi, adet dönemleriniz arasında kanama veya lekelenme ya da vajinal veya anal bölgede normal olmayan bir ağrı bulunur.
- Cinsel faaliyet ve ilişkiden uzak durun. Ciddi bir ilişkiye girene kadar cinsel temas veya birleşmenin herhangi bir türünden uzak durmak en iyisidir. Cinsel perhiz, pelvik enflamatuvar hastalığı önlemenin en iyi yoludur.
- Partnerinizden cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmasını isteyin. Partnerinizle seks yapmadan önce sağlık durumunu öğrenin ve ondan sizinle birlikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmaya gelmesini isteyin. Partneriniz yakın zamanda test yaptırmış olduğunu söylese bile birlikte test yaptırmanız gereklidir.
- Cinsel partnerlerinizin sayısını sınırlayın. Birden fazla cinsel partner yalnızca cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma ve PEH’yle enfekte olma riskinizi artırır. Bu yüzden yabancılarla rasgele cinsel ilişkiye girmekten kaçınmalısınız.
- Cinsel birleşme sırasında prezervatif kullanın. Cinsel birleşme sırasında lateks prezervatif kullanmaya dikkat edin. Prezervatif doğru kullanıldığında enfekte birinden cinsel yolla bulaşan bir hastalık kapma olasılığını azaltır.
- Hijyen yöntemlerini iyi uygulayın ve vücudunuzu temiz tutun. Bakterilerin üreme sistemine girmesini engellemenin bir diğer yolu vajina ve anal bölgeleri temiz tutmaktır. Her gün duş almaya, özel bölgelerinizi su ve sabunla temizlemeye özen gösterin. Antiseptikle temizlikten kaçının çünkü bu, bakterileri üreme organlarına itebilir.
İpuçları ve Uyarılar
Spiral olarak bilinen yaygın doğum kontrol yöntemi, özellikle rahme ilk takıldığı zamanlarda PEH’ye neden olabilir.
Dr. Emel GÖKMEN
Mr da minimal maksiller sinuslerde enflamatuar mukozal değişiklikler izlenmistir yazıyor ve birde şu yazıyor her iki serebeller hemisfer pons ve medul... devamı
Kronik Ağrınızı Azaltacak Günlük 10 Alışkanlık
Kronik Ağrıları Denetleyen Yeni Bir Gen Bulundu
Kanser Ağrısı Kader Değildir
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Sessiz Umut Katillerinin Neden Olduğu Tıkalı Tüpler: Pelvik Enflamatuar Hastalık