Her ne kadar premenstrüel (adet öncesi) sendrom (PMS) tamamen iyileştirilemese de, belirtilerinizi azaltmak ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için uygulayabileceğiniz birkaç hayat tarzı değişikliği, ilaç tedavisi ve diğer tedavi seçenekleriniz vardır. Aşağıda listelenen tedaviler, PMS’nin standart tedavisi olmasa da bunlardan birkaçını, bazı belirtilerinizi hafifletmede yararlı bulabilirsiniz. Bu tedaviler genellikle güvenlidir ve iyi tolere edilir.
Diğer Tedavi Seçenekleri
Tamamlayıcı Veya Alternatif Tedaviler
- Gevşeme metotları. Gevşeme egzersizleri, yuvarlak nefes, yoga ve masaj terapisi buna örnek olabilir.
- Parlak ışık tedavisi. Parlak ışık tedavisiyle ilgili bazı küçük çalışmalar, PMS belirtilerinin olduğu günlerde, sabah ve akşam soğuk beyaz floresan ışığına maruz kalmanın,belirtilerin şiddetini azaltacağını ortaya koymuştur.
Premenstrüel sendrom ve premenstrüel disforik bozuklukğun(PMDD) ev tedavisinde, genellikle vitamin ve mineral takviyeleri önerilir.
- Kalsiyum. Bu mineral, hormon üreten endokrin sistemi etkiler. Kalsiyum ,PMS belirtileri ve belirtilerin iyileşmesi ile ilişkilidir. Yüksek seviyelerde kalsiyum alımı, günlük olarak alınan 3 doz, olumsuz ruh halini düzeltebilir; su tutulumunu ve ağrıyı azaltabilir. Bunun yanı sıra kalsiyumun osteoporoz riskini azaltma özelliği de vardır.
- Magnezyum. Bazı kadınlar PMS’nin bazı belirtilerini hafifletmek için magnezyum takviyeleri alırlar. Ancak bu takviyelerin etkinliği bilinmemektedir.
- B6 Vitamin (piridoksin). Vitamin, endokrin sistemi etkiler ve vücudun magnezyumu kullanmasını sağlar. Her ne kadar araştırmalar ve uzman görüşleri karışık olsa da, günlük B6 vitamini PMS depresyonunu ve fiziksel belirtileri iyileştirebilir. Sinir sistemi üzerindeki toksik etkilerini önlemek için günlük 100 mg dozu aşmayın.
- E Vitamini. Bazı kadınlar, PMSle ilişkili meme hassasiyetini azaltmak için E vitamini takviyeleri alır. Ancak bu takviyelerin etkinliği bilinmemektedir.
PMS İçin Bazen Kullanılan Diğer Mineral Ve Bitki Tedavileri
- Çinko. Çinko, PMS ile ilişkili aknelerin iyileştirilmesine yardımcı olur.
- Hayıt bitkisi (vitex agnus-castus). Her ne kadar hayıt bitkisinin vücuttaki faaliyeti tam anlaşılamamış olsa da yumurtlamayı ve östrojen üretimini etkileyen hormon düzeylerini değiştiriyor gibi görünmektedir. Çalışmalar hayıtın sinirlilik, öfke, meme hassasiyeti, şişkinlik, kramp ve baş ağrısı gibi belirtileri azalttığını göstermiştir. Olası yan etkileri; bulantı, mide bağırsak bozulması ve keyifsizliktir.
- Ginkgo biloba. Ginkgo meme hassasiyetini, şişkinliği ve kilo alımını azaltabilir. Ginkgonun kanıtlanmış bir PMS tedavisi olarak kabul edilmesinden önce, daha fazla araştırma gereklidir.
- Karayılan otu. Yapılan bir çalışmanın sonuçları, karayılan otunun PMS’in anksiyete, gerginlik ve depresyon belirtilerini hafiflettiğini göstermiştir. Uzmanlar karayılan otunun karaciğer problemlerine neden olup olmadığından emin değildir. Ancak, karayılan otu ürünlerinin etiketinde bu konuda bir uyarı ibaresi olmasını zorunlu görmektedirler. Normalden daha güçsüz ya da yorgun olduğunuzu, iştahınızın azaldığını ya da derinizde veya gözaklarınızda sarılık olduğunu fark ederseniz, karayılan otunu kullanmayı bırakın. Belirtiler karaciğer hasarına işaret edebileceği için vakit kaybetmeden doktorunuzu arayın.
- Çuha çiçeği (Oenothera biennis). Çuha çiçeği zengin bir gamma-linolenik asit (GLA) kaynağıdır. Gerekli bir yağ asidi olan GLA, meme hassasiyetinde hafif rahatlama sağlayabilir. Ancak yapılan çalışmaların çoğu, çuha çiçeğinin PMS belirtilerine iyi gelmediğini göstermiştir.
Vitamin ve mineral takviyelerini eczanelerden alabilirsiniz.
PMS ya da PMDD için alternatif bir tedavi denerken, öncelikle etkinlikleri bilinen bu tedavileri deneyin. Bir tedaviyi iki ya da üç menstrüel döngünüz süresince kullanın. Çünkü bazı tedavilerin etkili olabilmesi için birden çok adet döngüsü esnasında denenmesi gerekir.
Bütün takviyelerde olduğu gibi, etiketteki direktiflere uymak çok önemlidir. Maksimum dozu aşmayın. Eğer gebe kalmak istiyor ve PMS belirtilerinizi hafifletmeye çalışıyorsanız, besin ve bitkisel tedavilerin kullanımıyla ilgili olarak doktorunuzla görüşün. Çünkü kimi takviyeler ve tedavilerin, gebe kalmaya çalışırken kaçınılması gereken bazı yan etkileri vardır.
Premenstrüel Sendrom Riskinizi artıran faktörler
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben dela cpella sendromu yani 46 xx kromozumu bunun tedavisi nasıl olur biz konyadan gelecegizde bize yardımcı olabilirmisiniz... devamı
Hamilelik Testi Nasıl Ve Ne Zaman Yapılmalı?
Hamileliğin 20. Haftasında Bebek Baş Aşağı Mı Durur?
Migren Kadınlarda Daha Çok Görülüyor
Kişi Orgazma Yaklaşırken Hangi Değişiklikleri Yaşar?
Hamilelikte Neden Kötü Rüyalar Görülür?