Premenstrüel sendromu (PMS) teşhis edebilecek bir test henüz yoktur. PMS ya da daha şiddetli biçimi olan premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) teşhisi, genellikle sağlık geçmişine ve günlük belirtilerin kaydedildiği iki – veya üç – menstrüel döngü günlüğüne, menstrüasyon (adet) günlerine ve eğer mümkünse yumurtlama günlerine dayanarak konur. Doktorunuzun PMS benzeri belirtilere yol açabilecek diğer rahatsızlıkları elemesi önemli olduğundan, belirtilerinizin teşhisi için doktoru birden çok ziyaret edebilirsiniz.

Tedavi edilebilir tiroit sorunları bazen PMS benzeri belirtilere yol açabilir. Bu yüzden tiroit bezlerinizin düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit uyarıcı hormonu (TSH) kan testi yaptırmanız gerekebilir.

Kadının menstrüel döngüsünün iki haftası süresince kötüleşen başka bir rahatsızlığı varsa PMS’nin teşhisi zor olabilir.

  • Her ne kadar premenstrüel sendromun teşhisi için belirgin kriterler olsa da, PMS benzeri belirtiler diğer hastalıkların belirtileriyle karışabilir.
  • Bütün belirtilerin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Belirtilerinizin premenstrüel olup olmadığını bilmek, doktorunuzla birlikte sizin için en iyi tedaviye karar vermeye yardımcı olur. Tanım gereği, PMS ve PMDD sadece yumurtlama ve menstrüel kanamanın başlangıcı arasındaki evrede gerçekleşir. Geleneksel görüşte, yumurtlamanın bir sonraki adet döneminden 14 gün önce ya da 28 günlük menstrüel döngünün 15. gününde gerçekleştiği düşünülürdü. Ancak yumurtlama zamanları kadından kadına ve aydan aya değişiklik gösterir. Düzensiz döngüleri olan kadınların olası yumurtlama günleri geniş aralıktadır.

Yumurtlama gününüzü, servikal mukusunuzu, bazal vücut ısınızı (BVI) takip ederek, bir luteinize edici hormon (LH) değişikliklerini de yumurtlama testiyle en kesin biçimde saptayabilirsiniz.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Sinan bey merhabalar, kizim 14 yasinda Kayseri'de yasiyoruz. Gözünde dogustan Nistagmus rahatsizligi var geçtigimiz hafta yapilan muayenede buna e... devamı