Regl öncesi gerginlik sendromu, her kadının yaşadığı, ama az sayıda kadının sözünü ettiği bir sorun. Neden regl öncesi dönemde çok tahammülsüz oluyoruz? Neden her ay düzenli olarak bu problemi yaşıyoruz? Yüzümüzde sivilceler çıkıyor ve kilo alıyoruz. Bu soruları artık duymaya alıştık. Peki bu dönemde hormonal dengemiz nasıl bozuluyor? Vücudumuzda neler oluyor ve bu sendromu en aza indirmek için neler yapmalıyız?
Hormonlar
Çoğu kadın, adet döneminden 3 ile 7 gün öncesinden itibaren belirtileri hissetmeye başlıyor. Ama vücutta olup biten değişiklikler yaklaşık iki hafta öncesinden başlıyor. Hormonların değişimi yaklaşık iki hafta önce başlıyor. Vücuttaki östrojen ve projesteron değerleri değişirken, testosteron üretilmeye başlıyor. Projesteron hormonu vücuttaki yağ üretimini artırıyor ve gözeneklerin tıkanmasına yol açarak, cilt üzerinde akne oluşumlarına davetiye çıkarıyor. Ayrıca testosteron hormonu, vücutta yağ bezlerinin meydana getirdiği sebumu yükseltmek için elinden geleni yapıyor. Bu yüzden kadınlar şehri terk etmek isteyecek kadar gergin duruma geliyor.
Bu durumda yapılması gereken şey ilk olarak vücudunuzu tanımaktır. Örneğin, belirtilerinizin ne kadar zaman önce başladığı ve sivilcelerinizin yüzünüzün hangi bölgesinde çıktığını bilmeniz bu ipuçlarını verecektir. Eğer sivilceler çene çevrenizde çıkıyor ise, regl öncesi akne sorununuz var demektir.
Regl öncesi sendromdaki psikolojik patlamaların tamamen normal ve hormonal olduğunu aklınızdan çıkarmadan, bu sorunları en aza indirmek için yapabileceklerinize bir göz atın.
Sadece bana mı oluyor?
Bazen çevrenize bakıp sizinle aynı problemi yaşamayan kadınları gördüğünde böyle düşünmeniz normal. Ne kadar sıradan belirtiler olsa da, her bünyenin hormonal değişiklikleri ve vücuttaki değişimlere verdiği cevaplar farklıdır. Bazı kadınların adet dönemi sivilceleri çok yoğun ve kalıcı olurken, bazılarının ise az olabilmektedir. Ne yazık ki, vücudun değişikliklere verdiği tepkiler her ay farklı olabilir ve önceden tahmin edilemez. Ayrıca vücudun regl dönemindeki değişikliklere verdiği tepkiler her yaşta da değişkenlik göstermektedir. Örneğin, ergenlikteki regl dönemlerinizde normal olan cildinizde, 30 yaşınıza geldiğinizde bir anda sivilceler oluşabilir.
Stres ile başa çıkın
Stresin en büyük sebebi, kadınların korkulu rüyası olan regl dönemi sivilceleridir. Strese girildikçe sivilceler çoğalır, sivilceler çoğaldıkça strese girilir. Bu kısır döngüyü sonlandırmanın yolu sakin olmaktır. Stresi kontrol etmek için yapılabilecek birçok şey vardır. Masaj, meditasyon, yoga, temiz hava, güzel bir kitap veya bir yürüyüş bunlardan biri olabilir.
Su için
Susamadığınız zamanlarda bile su içmeye çalışın. Canınız bir şey içmek istediğinde, meyve suyu veya kola yerine bir bardak su daha için. Eğer su içmeyi unutuyorsanız, masa başınızda veya çantanızda bir şişe su bulundurun. Günde en az 2 litre içmelisiniz. Su vücudumuzdaki toksinleri temizler ve diğer içecekler gibi her hangi bir yan etkisi yoktur.
Yediklerinize dikkat edin
Sadece sağlık için değil, kilo kontrolü için de yediklerinize dikkat etmelisiniz. Az şekerli ve bol vitaminli yiyecekler tüketip yaşam tarzınızı değiştirdiğinizde regl dönemi sivilcelerinizin azaldığını fark edeceksiniz. Bol bol balık ve lifli gıdalar tüketmeye çalışın.
Temizliğe dikkat edin
Regl döneminde oluşan hormonal akneler iç etkiler ile oluştuğu için, bu dönemde dış etkilere daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bakterilere karşı ne kadar korunursanız, cildinizin düzelmesi o kadar olası olur. Cilt yapınıza göre temizleme maskeleri alarak evde uygulayabilirsiniz ve haftada iki kez yüzünüze bebek şampuanı sürebilirsiniz. Yatmadan önce makyajınızı temizlemeye, temiz yastıkta uyumaya, cep telefonunuzu temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
Menstruasyon Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey
Op. Dr. Aytun AKTAN
Sayın hocam regl görmem gereken günde kahverengi akıntım başladı her regl öncesi böyle olur fakat en fazla 2 gün sürer 4-5 gündür sürekli kahverengi a... devamı
Premenstrüel Sendrom (Pms) Ameliyat
İmplantasyon Kanaması Mı Regl Mi?
Ağrı Kontrolü İçin Alternatif Tedavi
Adet Öncesi Sorunları (Pms)
Normal Adet Döngüsü