Prostat Kanseri İçin Brakiterapi
Prostat kanseri için brakiterapi; radyoaktif peletlerle prostata doğrudan radyasyon verilmesidir. Prostat bezine bu yöntemle, ışın tedavisinde verilenden daha yüksek dozda radyasyon yönlendirilirken prostat çevresindeki dokulardan daha azı, radyasyon nedeniyle zarar görür.
Radyoaktif tohum implantları geçici veya daimi olabilir.
- Yüksek-dozda radyasyon (HDR) brakiterapisi adı verilen geçici tohum implantlarıyla, prostata yerleştirilen ve hemen çekilen minik kablolar vasıtasıyla radyasyon verilir. Genellikle, birkaç seanslık uygulamaya ihtiyaç duyulur.
- Düşük-dozda radyasyon (LDR) brakiterapisi adı verilen daimi tohum implantlarında, prostat bezine minik metal peletler yerleştirir. Bu peletler birkaç ay boyunca radyasyon yayar ve kanserli hücreleri öldürür.
Radyoaktif tohumların yerleştirilme (implantasyon) işlemi; genellikle bir ila iki saat kadar sürer ve siz spinal veya genel aneztezi altındayken ayakta tedavi esasına göre yapılır. Tohum implantı her ne kadar tolere edilebilir olsa da hem kısa hem de uzun vadeli idrarla ilgili rektal yan etkilere neden olur. Bazen brakiterapinin ışın tedavisinin diğer biçimleri ve yöntemleriyle birlikte kullanıldığı da olur.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
Prostat Kanseri Ve Doğru Beslenme
Kanseri Önlemede İlk 3 Kural
Kanser Riskini Azaltan Hastalık
Her Yıl 679 Bin Kişi Prostata Yakalanıyor
Kanserlerin Yüzde Kırktan Fazlası Yaşam Tarzıyla İlgili