Eğer rahim sarkması hafif bir vakaysa, belirti göstermiyorsa veya rahatsız edici belirtiler göstermiyorsa tedaviye ihtiyaç yoktur. Ancak pelvik taban zaman içinde daha da gevşeyip rahim sarkmasını daha kötü bir hale getirebilir. Bu sebeple düzenli muayenelere gidilmesi tavsiye edilir. Kegel egzersizleri gibi kendi kendine yapılabilen tedavi edici uygulamalar işe yaramazsa daha çabuk etki gösteren tedaviler mevcuttur.
Vajinal pesari vajinanın içine yerleştirilir ve rahmi yerinde tutar. Kalıcı veya geçici bir tedavi olabilen vajinal pesari farklı boyutlarda veya şekillerde olabilir. Doktorunuz gerekli ölçümleri yaparak doğru aracı seçmenize yardım eder. Ayrıca pesariyi takmayı çıkarmayı ve temizlemeyi öğrenmeniz gerekir. Eğer çok ileri evrede rahim sarkması varsa vajinal pesari yeterince faydalı olmayabilir. Ayrıca vajinal dokuları tahriş ederek yara oluşumuna yol açma ve cinsel ilişkiyi etkileme ihtimali vardır.
Zayıflamış pelvik taban kaslarını tamir etmek için doktorların çoğu vajinal yoldan ameliyatı, bazıları ise karın ameliyatını kullanırlar. Rahmin alınması olan histerektomi de gerekli olabilir. Vajinal veya karın ameliyatına alternatif olarak doktor laparoskopik ameliyatı da önerebilir. Bu operasyonda daha küçük kesiklerden kamera ve ameliyat gereçleri içeri sokularak müdahale yapılır. Bazı vakalarda hastanın kendi dokusuyla, donörün dokusuyla veya yapay bir dokuyla zayıflamış pelvik taban dokuları güçlendirilir. Hangi ameliyatın yapılacağı hastaya göre değişir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız rahim sarkmasını tedavi etmek için ameliyat en iyi tercih olmayabilir. Hamilelik ve doğumun rahme uyguladığı baskı ameliyatın düzelttiklerini tekrar bozabilir.
İLGİLİ MAKALE
Rahim Ağzı Kistleri Tedavi Gerektirir Mi?
Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı
Hamilelikte Sıcak Basması Nasıl Hafifletilir?
Kadın Boşalması
Hamilelikte Varis Nasıl Önlenir
Adet Düzensizliği
Karpal Tünel Sendromu Riskini Neler Artırır?