- İçindekiler
- Nedir
- Teknikleri
- Yan Etkileri
- Uyarılar
Nedir
Kırma kusurlarının, cerrahi olarak düzeltildiği yöntemlere refraktif cerrahi denmektedir. Refraktif cerrahi, günümüzde en çok uygulanan cerrahi müdahaledir. Son on yılda, iki yüz milyonu aşan insana uygulanmıştır
Teknikleri
Güncel refraktif cerrahi teknikleri:
PRK (Fotorefraktif Keratektomi): İlk çıkan yöntemdir. Önce alkol yardımıyla korneanın ön yüzünü örten epitel tabakası kaldırılır. Sonrasında yüksek enerjili ve görünmez lazer ışınları yardımıyla korneanın ön yüzeyi tıraşlanmaktadır. Bu teknikte miyopi, hipermetropi ve astigmatı küçültmek veya düzeltmek mümkün olabilmektedir.
LASİK (Laser in situ keratomileusis): LASİK miyopi, hipermetropi ve astigmatı düzeltmek için uygulanan kombine bir yöntemdir. Keratom adı verilen özel bir bıçak yardımıyla korneadan bir zar kaldırılıp, geriye doğru katlanır. Daha sonra kalan yatağa excimer lazer uygulanır. Zar tekrar yerine oturtulur. Güncel ve çok yapılan bir işlemdir.
LASEK (Laser subepitelial keratomileusis): Bu teknikte, epitel tabakası korunarak kaldırılır. Excimer lazer uygulaması sonrası, kornea üzerine geri kapatılır.
Stroma içi kornea halkaları: Stroma içi kornea halkaları orak şeklinde, plastik yapıda yarım halkalardır. Korneayı düzleştirmek için, cerrahi olarak korneanın içine yerleştirilirler. Kornea halkaları, gerektiğinde geri çıkarılabilirler.
Fakik göz içi lensleri: Kırma kusurlarının düzeltilmesi amacıyla, normal göz merceği alınmadan göz içine yapay merceklerin konulduğu bir tekniktir. Genellikle çok yüksek kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Yan Etkileri
Görülebilecek yan etkiler: PRK, LASİK, LASEK ve stroma içi kornea halkaları cerrahi uygulamalardır. Hastaların, olası yan etkiler yönünden bilgilendirilmesi gereklidir. Bütün bu cerrahi işlemler sonrasında, birtakım yan etkiler, komplikasyonlar görülebilmektedir.
Bu komplikasyonlar:
-Geçici rahatsızlık hissi
-Bulanık görme
-Enfeksiyon
-Işıkların etrafında halolar görme
-Fazla veya az düzeltme
-Gece görme güçlüğü
-Düzensiz astigmat
-Korneal nedbe oluşumu
-Retina dekolmanı ve kalıcı görme kaybı
Uyarılar
Hangi hastalara refraktif cerrahi yapılmamalıdır?
-18 yaşın altında ve gözlük numarası ilerleyenler,
-Keratokonusu olanlar,
-Romatizmal hastalığı olanlar,
-Gebe ve emzirme döneminde olanlar,
-İleri kuru gözü olanlar,
-Kataraktı ve glokomu bulunanlara refraktif cerrahi yapılmamalıdır.
Sonuç olarak herhangi bir tedavi yapılmadan önce göz hekiminizle detaylı olarak tedavi seçeneklerini, her bir tedavi şeklinin avantaj ve dezavantajlarını detaylı olarak konuşmanız gerekmektedir.
Lasik Göz Ameliyatı
Özer SELİMOĞLU
hocam eko raporunda bebegin ias de renkli dopper iupheli renk geçisi izlendi diyor.nurdaki çocuk uzmani kalbinde delik oldugunu söyledi tedavisi içi... devamı
Retina Ve Vitreus Hastalıkları
Fakik Iol (Sabit Göz İçi Lensi)
Fakik-Iol Nedir?
Lasik İçin Uyumluluk
Göz İçi Mercekleri