Nedir
Rektum, bağırsağın anüse veya makata açılan kısmıdır. Rektum ya da anüs içine herhangi bir cisim girmiş olabilir. Ciddi komplikasyonları önlemek için bu cisim çıkarılmalıdır.
Sebepler
Rektum ve anüste bulunabilecek yabancı cisimler, sadece insan hayal gücüyle sınırlı gibi görünüyor.
Şimdiye kadar anüs içine sokulan çok çeşitli cisimler kayda alınmıştır. Ama bazen bir yabancı cisim yutulur, sindirim sisteminden geçer ve son olarak rektumda kalır.
- Sık görülen örnekler
- Meyve ve sebzeler
- Şişeler
- Mumlar
- Anüse yerleştirilmek üzere tasarlanmış nesneler (vibratörler ve dildolar gibi)
- Rektal yabancı cisimler ayrıca aşağıdaki durumlarda bulunabilir:
- Çocuklarda
- Psikiyatrik hastalarda
- Saldırı kurbanlarında
- Doktorlardan kaynaklanan bir yaralanma sonucu (örneğin, rektal termometre veya lavman kateter uçlarının kırılması)
- Cinsel haz için kullanılan bir nesne bir sonucu
Belirtiler
Rektumunda bir nesne bulunan insanların çoğunluğunda herhangi bir belirti bulunmaz. Bu, özellikle çocuklarda ve psikiyatrik hastalarda teşhisi çok zor hale getirebilir.
Bazı durumlarda, özellikle tıbbi müdahalede gecikme olduğunda, belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan bir komplikasyon oluşabilir. Bu durumda, görülmesi en olası belirtiler şunlardır:
- Karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Ateş
- Rektal kanama
Muayenede bir şey ortaya çıkmayabilir. Ama peritonit (karın duvarının iltihaplanması) gibi bir komplikasyon varsa karnınız çok hassaslaşabilir.
Ne Zaman Tıbbi Yardım İstemelisiniz?
Eğer rektumunuzda bir yabancı cisim olduğunu biliyorsanız ya da öyle olduğunu düşünüyorsanız, çıkarmak için olabildiğince erken tıbbi yardım isteyin.
Büyük olasılıkla doktorlar, rektal bir yabancı cismi güvenli bir şekilde çıkarmak için gerekli bütün ekipmanları ofislerinde bulundurmaz. Bir hastanenin acil servisi gidilecek en iyi yer olabilir.
Rektumunuzda yabancı cisim olduğunu düşünüyorsanız ve karın ağrısı, kanama ya da ateşiniz varsa, acil tıbbi yardım isteyin.
Testler
Çoğu doktor ayrıntılı bir öykü isteyecektir. Bunu yargılayıcı olmayan şekilde yapacak, ama gerekli olduğu için bazı çok kişisel sorular sormak zorunda kalacaktır.
- Doktorlar özellikle şu ayrıntıları bilmek isteyecektir:
- Nesnenin tam ne olduğu (bir öykü veremeyecek çocuk veya psikiyatrik hasta olması durumda, nesnenin ne olabileceği)
- Ne kadar zamandır orada olduğu
- Çıkarmak için hangi girişimlerde bulunulduğu
- Doktorunuz ayrıca karın ağrısı, ateş ya da herhangi bir rektal kanama işareti olup olmadığını bilmek isteyecektir.
- Bunu bir muayene takip edecektir. Buna dikkatli bir karın muayenesi ve rektal muayene dahildir.
- Doktorunuz sizi yan yatıracak ve yırtık, kesik ya da çürük gibi herhangi bir işaret olup olmadığını görmek için anal muayene yapacaktır.
- Daha sonra dijital bir muayene yapılacaktır. Doktor eldiven takarak parmaklarını kullanacaktır.
- Bazen anüs içine giren proktoskop adında bir nesne kullanabilir. Bu cihaz, doktorun içeriye bakmasını ve cismin ne olduğunu tam olarak görmesini sağlayan, kısa, boş bir tüpe benzeyen bir alettir. Açıkçası, nesne çok kırılgansa (örneğin bir ampul), proktoskopun daha büyük bir dikkatle kullanılması gerekir.
- Muayeneden sonra doktor yabancı cismin tam nerede olduğunu görmek için bir röntgen çekebilir. Doktorunuz ayrıca karın bölgesinde "serbest hava" olmadığından emin olmak isteyecektir. Bu, bir bağırsak delinmesi olduğunda gerçekleşebilir. Eğer karın ağrısı, kanama ya da ateşiniz varsa, bir damar yolu açılacak ve bazı kan testleri yapılacaktır.
Evden Tedavi
Genel bir kural olarak, rektumunda anüs dışından görülemeyen ya da hissedilemeyen bir cisim olan insanların çoğunun tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır. Pek çok insan, muhtemelen utançtan ya da alay konusu olma korkusundan, cismi kendi başına çıkarmaya çalışır. Bu genellikle çok zordur ve sadece bir doktor tarafından yapılabilir.
Çoğu laksatif çok yavaş etkili olmaya başlar. Rektumdaki yabancı cisim ne kadar erken çıkarılırsa o kadar iyidir.
Tıbbi Tedavi
- Bazı durumlarda yabancı cisim acil serviste çıkarılabilecek kadar anüse yakın olabilir. Doktorlar bu konuda yardımcı olabilecek pek çok yöntem bilir. Rektal yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmanın zorluklarından biri de cisimle rektum duvarı arasında yüksek seviyede bir vakum etkisi olmasıdır.
- Bazen, cisim çıkarılırken basıncı dengeleyebilmek için, cisimle rektum duvarı arasından bir tüp geçirilir. Bu rahatsız edicidir ve bu nedenle öncesinde yatıştırıcı verilir.
- Eğer nesne rektumun uzak bir noktasındaysa çıkarılması için genel anestezi uygulanmak üzere operasyon odasına götürülmeniz gerekebilir.
- Eğer karın içinde enfeksiyon bulgusu, bağırsakta bir delik ya da anüste ağır kanama varsa, acil ameliyat gerekebilir. Bu durumda, hastaneye yatırılırsınız.
- Yabancı cisim çıkarıldıktan sonra bütün durumlarda, doktor sigmoidoskopi adı verilen bir muayene yapmak isteyecektir. Doktor anüs ve rektum içine bakmak için uzun ince (yaklaşık 40-45 santim uzunluğunda ve 2,5 santim genişliğinde) bir tüp kullanır. Bu, cismin ilk girişinde ya da (hem kişi tarafından evde hem de hastanede yapılan) çıkarma girişimlerinde bağırsak iç dokusuna herhangi bir hasar gelip gelmediğini kontrol etmek için yapılır.
- Çocuklar söz konusu olduğunda, muayene hemen hemen her zaman anestezi altında yapılmalıdır. Bu, işbirliği yapmayan psikiyatrik hastalar için de geçerlidir.
- Cinsel saldırı kurbanı olanlar, bağırsak duvarına herhangi bir zarar vermemek için çok dikkatli bir şekilde muayene edilmelidir. Kişiye bağlı, bunun genel anestezi altında yapılması daha iyi olabilir.
Önleme
Sonraki Adımlar
Takip
Aşağıdaki komplikasyonların gelişmesi durumunda, doktor muayenehanesine ya da acil servise geri dönün:
- Karın ağrısı
- Ateş
- Rektal kanama
Nesneyi çıkarmak için uyutulmadığınız sürece, genel aktivitelerde herhangi bir sınırlama olmamalıdır. Eğer varsa, sonrasında 24 saat boyunca araba kullanmayın. Ayrıca çürük ve şişmenin iyileşmesi için, birkaç gün boyunca daha fazla rektal girişten kaçınılmalıdır.
Önleme
Erotik oyunlar oynuyorsanız, rektum içine yerleştirilmesi amacıyla tasarlanmış bir vibratör ya da erotik oyuncak kullanın. Bu öğelere, genellikle anüs içine kaymayı engellemek için bir çıkıntı yapılır.
Çocuklarda Hırıltılı Solumanın Nedenleri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhaba, benim eşim 2 yıl önce rektum kanserinden dolayı ilk önce kemoterapi be ışın aldı sonra rektumdaki kitle ameliyatla alındı.eşimde ışın alırken... devamı
Anal Kanser
Kas Zorlanması
Ülseratif Kolit
Prostat İltihabı
Kauda Ekuina Sendromu