Sağlıklı saçın elde edilmesinde diyet önemli bir rol oynar. Gerekli vitaminleri sağlayan iyi bir diyet programıyla saç sağlığınızı arttırabilirsiniz.
Sağlıklı saçlar için saç bakımının yanı sıra saçı besleyen vitaminleri de diyet programınıza eklemeyi ihmal etmeyin.
Düşük kalorili bir diyet yapıyorsanız saçınızla ilgili birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Problemin farkında bile varmadan vitamin, protein ve minerallerle ilgili eksikliklere yakalanabilirsiniz. Demir eksikliği saçınızda azami zarara sebep olur ve ayrıca düşük hemoglobin seviyeleri ile sonuçlanır.
Hemoglobin seviyeleri azaldığında kanın oksijen taşıma kapasitesi azalır. Daha az oksijen saç foliküllerini zayıflatır, saç dökülmesi ve kafa derisi kuruluğu ile sonuçlanır. Hangi diyeti yaparsanız yapın tüm besleyici maddeleri içermelidir, aksi takdirde saç dökülmesine yol açabilir.
Besin eksikliğini önlemenin yolları:
Düşük protein diyeti veya moda diyetlerden yapıyorsanız bu, besin eksikliğine yol açabilir. Bu tip diyetleri 3-4 haftadan daha fazla sürdürürseniz vücudunuz kendi yağsız dokusunu parçalamaya zorlanır. Sonuç olarak ilk önce saç sağlığınız etkilenir.
Diyetinize filizler, baklagiller ve soya fasulyesi gibi iyi protein kaynaklarını dahil edin. Kalsiyum, demir, çinko, B vitamini gibi mineraller ve vitaminler saç sağlığınız için çok önemlidir.
Herhangi bir kilo verme programını deneyecekseniz dikkatli düzenleyin. Kilo verme programına başlamadan önce günlük kalori gereksinimlerinizi beslenme uzmanınız ile planlamalısınız. Sağlıklı saç, besleyici diyete bağlıdır.
Kalsiyum doku ve kemikler için hayati öneme sahiptir. Vücudunuz kalsiyum eksikliği çekiyorsa bu saçlarınıza da zarar verecektir. Kalsiyumu sütten, yeşil sebzelerden ve soya sütünden alabilirsiniz.
Vitaminler! A vitamini kafa derinizi sağlıklı yapar ve aynı zamanda cildiniz için de iyidir. B ve C vitamini hem saçın uzamasına hem de rengine etki eder. Kırıksız ve sağlıklı saçlara sahip olmak için bu vitaminleri diyetinize mutlaka dahil edin.
Saçınız kuru ise kolay kırılır. Bu, gerekli yağ asitlerinin eksikliğine bağlı olarak gerçekleşir. Saçınıza kuvvet ve parlaklık vermek için diyetinize bol miktarda yağ asidi kaynakları ekleyin. Yağ asitlerini; ton, alabalık, sardalya, somon, ringa ve uskumru gibi yağlı balıklardan elde edebilirsiniz.
Terlemeye bağlı olarak kaybedilen vücudunuzdaki su içeriğini takviye etmek için taze meyve suyu ve bol bol su alınmalıdır.
Susayana kadar beklemeyin. Susarsanız bu, vücudunuzun su kaybettiği ve kaybın yerine konmasını istediği anlamına gelir. Sağlıklı saç için yoğurdu, salataları ve meyveleri günlük diyetinize ekleyin.
Günlük diyetinize bu yiyecekleri dahil ederseniz, çok değil birkaç hafta içinde sağlıklı saçlara kavuşmuş olursunuz.
Saç Dökülmesi ve Tedavisi
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba, Ben 19 yaşındayım. Benim 2 yıldır saçlarım sakalım affedersiniz kaltuk altı tüylerim dahi çok geç uzuyor ben bundan önceleri saçıma hergün fö... devamı
Kepek Tedavisi İçin Doğal Yollar
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane