Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen operasyonla, gün içinde çok sayıda epilepsi nöbeti geçiren 6 yaşındaki küçük kızın göğsüne ''epilepsi pili'' takıldı.
KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, epilepsinin hem dünyada hem Türkiye'de en sık görülen kronik hastalıklardan olduğunu söyledi.
Türkiye'de epilepsi görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 civarında olduğunu belirten Cansu, ''Yine bölgemizde yapılan bir çalışmada hasta sayısının Türkiye ile aynı oranda, yani yüzde 1 oranında epilepsi hastası olduğunu gösteriyor. Buna göre, epilepsinin en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.
Sara hastalığının birinci tedavisinin antiepileptik ilaç kullanmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Cansu, ''Ancak bu ilaçlara rağmen bazı hastalarımızın yüzde 30'unda nöbet durmamaktadır. Bu nedenle bu tür hastalarda ikinci alternatif tedavi epilepsi cerrahisidir. Epilepsi cerrahisi her hastada mümkün olamayabiliyor. Ülkemizde tahminen 70 bine yakın epilepsi hastası cerrahi müdahale beklemektedir, ancak şu ana kadar herhalde bin kusur tanesine müdahale yapılabildi. Bu yönüyle de çok büyük bir açık vardır'' diye konuştu.
Epilep cerrahi yapılamayan hastalarda üçüncü alternatif tedavinin ise vagus nerve stimulation (VNS) adı verilen ''epilepsi pili'' tedavisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Cansu, şu bilgileri verdi:
''VNS, hastanın göğsüne yerleştirilerek vagus siniri aracılığıyla beyine düşük güçte elektrik sinyalleri gönderiyor. Pil küçük bir alettir. Pile ve vagus sinirine takılı kablolar belli aralıklarla beyne negatif bir elektrik vererek, nöbetlerin durmasına yardımcı olabiliyor. Bu yöntem uzun yıllardır dünyada kullanılıyor. Ülkemizde de hastalara 350'nin üzerinde epilespi pili takılmıştır, ancak bölgemizde şu ana kadar böyle bir uygulama ilk kez hastanemizde yapılmaktadır.
Epilepsi pili hastaların yarıya yakınında nöbet sıklığını yüzde 50 oranında düşürmektedir. Tam anlamıyla nöbeti durdurması düşüktür, ancak tabii hastalarda nöbetin yüzde 50 azalması da çok büyük bir memnuniyet yaratmaktadır. Çünkü hiçbir antiepileptik ilaç bu düzeyde etki etmemektedir.''
Hastaların artık il dışına gitmesine gerek kalmayacak
VNS'nin alternatif tedavi olarak dünyada da çok önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Doç. Dr. Cansu, ''Bu hastamızda da başarılı olmasını diliyoruz. Bu hastamızın çok sayıda nöbetleri var, tüm antiepileptik ilaçları denedik, buna rağmen nöbetleri azalmadı. Epilepsi pilinin hastamızda başarılı olacağını düşünüyorum. İnşallah bu konuda bir başarı sağlarız. Bu hastaların artık bu işlem için il dışına gitmesine gerek kalmayacak'' dedi.
Yaklaşık üç yıldır epilepsi tedavisi uyguladıkları 6.5 yaşındaki Birgül Kaya'nın göğsüne Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından 29 Eylül'de yapılan operasyonla pil takıldığını anlatan Cansu, şöyle devam etti:
''Hastamızın göğüs kısmında bulunan pil dışardan görünmemektedir. Yan etkileri antiepileptik ilaçlara göre belirgin olarak azdır. Başlangıçta hafif bir ses kısıklığı veya biraz rahatsızlık haricinde yan etkisi yoktur. Konforu oldukça iyi bir tedavi yöntemidir. Yaş aralığı yoktur, ancak 3 yaşın altındakiler için uygun bir tedavi yöntemi değildir.''
Pili Amerika'dan ithal eden firmanın müdürü Fatih Beydili, Birgül Kalaycı'nın göğsüne takılan pili ilk defa açarak aktif hale getirdi.
Beydili, el bilgisayarı aracılığıyla pili okutma işlemini gerçekleştirip, programlama değerlerini ayarlayarak pile yükledi. VNS pili Kalaycı'ya ilk açılışta 30 saniye boyunca 0.25 miliamper elektrik gönderdi.
Ortalama ömrü 6 yıl olan pil 5 dakika durma ve 30 saniye elektrik gönderme sistemine göre çalışıyor. Tedavi başarılı olursa hastanın ömür boyu pili taşıması gerekiyor. Hastanın göğsündeki pil tükenince yarım saat süren basit bir ameliyatla değiştirilebiliyor.
Havale ile epilepsi arasında bir ilişki var mıdır?
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
Merhaba hocam bende doğuştan daha doğrusu bebeklikten beri denge bozukluğu var.Yani ellerde ve ayaklarda denge sorunu var,bu yüzden çalışmışlığımda yo... devamı
Telefon Beyin Tümörü Yapıyor Mu?
Olivopontoserebellar Atrofi
Foxm1 Proteini Beyin Tümörünün Büyümesini Engelliyor
Obezite-İltihaplanma Döngüsünün Kırılması
Pet Taraması