Sedef Hastalığının Oluşumunu Ve Gelişmesini Destekleyen Tetikleyici Etkenler Nelerdir?
Sedef, vücudun bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalık olsa da, bazı etkenler daha kötü hale gelmesine veya daha hızlı yayılmasına yol açabilir. Sedef hastalığını tetikleyen 7 etken:
- 1. Soğuk ve kuru hava. Soğuk havalar cildinizi kurutarak, sedef hastalığının yayılmasına uygun bir zemin hazırlar. Buna karşılık, sıcak ve güneşli havalar, çoğu kişide hastalık belirtilerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırmıştır.
- 2. Stres. Sedefe bağlı doku bozukluklarının, stresin etkisiyle daha hızlı geliştiği bilinmektedir. Aynı şekilde, sedef belirtileri de, hastanın stresini arttırarak gelişimini hızlandırır.
- 3. İlaçlar. Duygu durum bozukluğu için kullanılan Lityum gibi bazı ilaçlar, sıtma ilaçları ve yüksek kan basıncı, kalp hastalığı tedavisinde kullanılan bazı beta blokerler, sedef belirtilerinin daha hızlı ortaya çıkmasına neden olabilir.
- 4. Enfeksiyonlar. Boğaz veya bademcik iltihabı gibi bazı enfeksiyonlar, damla hastalığı ya da sedef hastalıklarının etkisini arttırabilir. HIV hastalarında sedef belirtileri daha hızlı yayılabilir.
- 5. Deride oluşabilecek yaralanmalar. Kesikler, çürükler, yanıklar, çarpma, aşılar, dövme ve diğer deri hastalıkları da dahil olmak üzere, deride oluşabilecek travmalar bazı hastalarda sedef belirtilerinin hızlı ve yaygın biçimde ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu duruma Koebner fenomeni denir.
- 6. Alkol. Alkol kullanımı sedef hastalığı belirtilerini arttırır.
- 7. Sigara. Bazı uzmanlar, sigara kullanımının sedef belirtilerinin kötüye gitmesine neden olduğunu düşünmektedir.
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Hocam Merhabalar; Sol elimin baş parmağında çok aşırı olmasa bile derimin içinde bir kaşıntı var. Gece yatmama ya da günlük hayatıma engel olmuyor anc... devamı
Sedef Hastalığının Duygusal Boyutu
Sedef Hastalığı İçin Doğal Bitkisel Çareler Ve Beslenme
Güzel Cildin Sırları
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Uzmanı Seçimi Hakkında İpuçları
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir