Tedavi Değiştirme
Eğer sedefe bağlı eklem iltihabınız varsa, bu hastalığın ağrı ve rahatsızlığa neden olduğunu da bilirsiniz. Neyse ki, sedefe bağlı eklem iltihabının diğer iltihap türlerinden ayrı bir tür olarak tanımlandığı 1960 yılından beri, tedavisi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi.
Sedef ve eklem iltihabı belirtilerini kontrol altına alabilmek için, etkin bir tedavi hem yaşam tarzı değişikliklerini hem de ilaç kullanımını içerir. Hastalık konusunda uzman doktorlar egzersiz, sağlıklı beslenme ve stres yönetimini kapsayan bir toplam yaklaşım planı öneriyorlar.
Sedefe bağlı eklem iltihabı tedavisinde öncelikli amaçlar, şikâyetlerin azaltılması ve eklem hasarının önlenmesidir. Uzmanlar, ağrı ve şişlik oluşumunun eklemin hasar gördüğüne ve hastalığın olumsuz yönde ilerlediğine dair bir işaret olduğuna inanıyorlar. Bu yüzden, söz konusu belirtiler, hastalığın eklemlerinizde ne şekilde ilerlediğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilir.
İlaçları
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Bu hastalığın tedavisinde kullanılan birkaç ilaç türü vardır. Bunlar;
- Hormon içermeyen iltihap önleyici ilaçlar. Reçeteli ve reçetesiz edinebileceğiniz bu ilaçlara örnek olarak naproksen, ibuprofen ve selekoksib sayılabilir. Bu tip ilaçlar eklem ağrılarını, iltihap ve sertliği azaltmaya yardımcı olurlar.
- Hastalık seyrini değiştiren anti-romatizmal ilaçlar. Bu tür ilaçlar, bağışıklık sistemini hedef alarak, sedef hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak üzere tasarlanmıştır. İltihap kesici ilaçlara kıyasla daha güçlü ve etkili ilaçlardır, fakat daha uzun süre kullanılmaları gerekir. Sedefe bağlı eklem iltihabı tedavisinde kullanılan anti-romatizmal ilaçlar arasında, metotreksat ve sulfasalazinbulunmaktadır.
- Kortikosteroidler. Steroidler şiddetli iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ağızdan veya enjeksiyon yoluyla alınır. (Bu tip steroidler vücut geliştirmek için kullanılan anabolik steroidlerden farklı işler.)
Değiştirme İşaretleri
Eklem İltihabı Tedavinizi Değiştirmenizi Gerektirecek 10 Temel İşaret
1. Aşırı veya tehlikeli ilaç yan etkileri yaşıyorsanız. Sedefe bağlı eklem iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçların birçoğu, kalıcı eklem hasarlarını önleyerek kişilerin hayatlarını geri kazanmalarına yardımcı olur, fakat yine de bu ilaçların kullanımında risk yoktur denilemez. Örneğin, bu ilaçlar mide tahrişi ve kanama riskini artırabilir, metotreksat karaciğer hasarı oluşturabilir ve bazı biyolojik tedaviler ciddi enfeksiyon riski taşır. Eğer kullandığınız ilaçla ilgili yan etkiler yaşarsanız, diğer tedavi seçenekleri konusunda doktorunuza danışın.
2. Sedefe bağlı eklem iltihabı etkileri, kariyerinizi ya da günlük yaşamınızı sürdürmenize engel oluyorsa. Durum farklı kişiler için farklı anlamlara gelebilir. Eğer bir üniversite profesörü iseniz ve tedaviniz iki parmak eklemindeki şişlik dışında tüm belirtilerden kurtulmanıza yardımcı oluyorsa, başa çıkmanız mümkün olabilir. Ancak hayatı ve kariyeri bu iki ekleme dayanan bir kemancı iseniz, daha güçlü bir ilaç kullanarak ortaya çıkabilecek belirtileri azaltmanız gerekebilir. Yaşam tarzınız ve kariyeriniz konusunda doktorunuzla açıkça konuşmanız, tedavinizin ne şekilde devam etmesi gerektiği konusunda en uygun yolu belirlemenize yardımcı olacaktır.
3. Herhangi bir iyileşme hissetmiyorsanız. Sedefe bağlı eklem iltihabı tedavi aralığı göz önüne alındığında, çoğu insan süreç boyunca olumlu ilerleme kaydeder. Eğer yaşadığınız belirtilerde olumlu gelişme yoksa ya da kötüye doğru gidiyorsa, uygulanabilecek diğer tedaviler konusunda doktorunuza danışın.
4. Kendinizi halsiz hissediyorsanız. Yorgunluk sedefe bağlı eklem iltihabının çok yaygın bir yan etkisi olmakla beraber, aynı zamanda durumu tedavi etmek için kullanılan pek çok ilacın yan etkisidir. Bu hastalık, yorgunluk nedenlerinden biri olan kansızlığa yol açabilir. Eğer her zamankinden daha halsiz hissediyorsanız, ilaç değiştirmenize ya da demir takviyesi almanıza gerek olup olmadığını konusunda doktorunuza danışın.
5. Deride oluşan doku bozukluklarında olumlu gelişme olmuyorsa. İlaçlar sedefe bağlı eklem iltihabı konusunda ilerleme sağlamanıza yardımcı oluyor fakat deride oluşan doku bozuklukları konusunda şikâyetleriniz sürüyorsa, ek bir ilaç olup olmadığı konusunda doktorunuza danışın.
6. Bazı eklemlerinizde, özellikle dizlerinizde, hala şişme ya da acı hissediyorsanız. Doktorunuz, ancak belirli bir eklemde iltihabı hafifletmek için kortikosteroid atış kullanmayı tercih edebilir, bu tedavi dizlerinizde yeterince etkili olmaz. Dizlerinizde acı veya şişlik varsa, fizik tedavinin yardımcı olup olmayacağı konusunda doktorunuza danışın.
7. Birkaç ekleminizde hala şişlik varsa. Eklemlerinizde daha az acı hissediyor olsanız bile, şişme ve iltihap konusunda dikkatli olmak önemlidir. Bu belirtiler, sedefe bağlı iltihabın hala eklemlerinize zarar veriyor olduğunun göstergesi olabilir. İlacınızı bir süre kullandıktan sonra şişlikte olumlu bir gelişme olmuyorsa, eklemlerinizin zarar görmesini engellemek için ek olarak ne yapabileceğiniz konusunda doktorunuza danışın.
8. Eğer iyileşme göstermeyen ağır hasarlı bir ekleminiz varsa. Bazı durumlarda, sedefe bağlı eklem iltihabı aşırı eklem hasarına sebep olabilir. Eğer bu tip bir durum gerçekleşmişse, doktorunuz hasarı onarmak için ameliyata ihtiyacınız olduğuna karar verebilir.
9. Bunalmış hissediyorsanız. Sedefe bağlı eklem iltihabı ve vücudunuzda ortaya çıkardığı belirtiler ruh halinize etkileyebilir. Eğer depresyon yaşıyorsanız, tedavi uzmanı ya da tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzdan bir tavsiye alabilirsiniz.
10. Eğer belirtiler duraksamaya başladıysa. Sedefe bağlı eklem iltihabı belirtileri gelip gitme eğilimindedir. Hastalığın duraklamada olduğu dönemlerde ilaçlarınızı daha düşük dozda kullanabilirsiniz. Belirtiler azalmış olsa bile, ilaçlar konusunda bir tatil ilan etmeden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Asla kendi başınıza ilaç almayı kesmeyin.
Sorular
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Konusunda Doktorunuza Sorabileceğiniz 10 Soru
- Benim durumumda kullanılabilecek daha etkili ya da daha güvenli başka bir reçeteli ilaç var mı?
- Kullanmamı önerdiğiniz ilacın yan etkileri nelerdir?
- Kullandığım ilacın sağlığıma olumlu etkileri, yaratacağı risklerle karşılaştırıldığında ağır basar mı?
- Şu an devam ettiğim tedavi, eklemlerimde oluşabilecek hasarı önler mi?
- Belirtiler azalmış gibi gözüküyor. İlaç kullanımını bir süre kesebilir miyim?
- Yaşam tarzımda değişiklik yapmam, şu anda kullandığım ilaçlardan daha az yan etkisi olan ilaçlar kullanmamı sağlayabilir mi?
- Benim durumumda hastalığın şiddetlenme riskini azaltmak için ne yapmak gerekir?
- Sedefe bağlı eklem iltihabının tüm etkilerinden kurtulmam mümkün mü?
- Alternatif tedaviler arasında, ek rahatlama sağlayabilecek herhangi bir öneriniz var mı?
- Kendimi halsiz hissediyorum, kansızlık konusunda bir kontrolden geçmem gerekir mi?
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Hamilelik
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
hocam merhaba 30 yaşındayım 5 yıldır sedefe bağlı eklem romatizmam var sürekli kortizon kullanıyorm acaba başka tedavi yöntemi varmı .anti tnf ilacı... devamı
Püstüler (Su Toplayan) Sedef
Sedef Hastalığı Ve Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir?
Sedef Hastalığı Ve Stres
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Ayaklar
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları