İltihaplı romatizma, acı veren sarsıcı bir hastalıktır. Genel olarak, deride sertleşme ve kuruma belirtileriyle baş gösteren sedef hastalığı ile birlikte gelişir. Zamanla, hareket yeteneğinde kötüleşme ve eklem ağrısı ile birlikte rahatsız edici bir duruma yol açabilir.
Alternatif Tedavi
Bazı doktorlar, iltihaplı romatizma hastalarını, etkili saldırgan ilaçlarla tedavi edebilirler. Bu tip ilaçlar iltihaplı romatizmanın etkilerini gidermeye yardımcı olurken, immünsupresifler gibi bağışıklık sistemini hedef alan türlerinin ciddi yan etkileri olabilir.
Benzer şekilde, kortikosteroid olarak adlandırılan hormonlar, iltihaplı romatizma ile ilgili bazı sorunları hafifletirken, kimi hastalarda istenmeyen yan etkiler görülmesine neden olabilirler.
Uzmanlar, hastaların potansiyel olarak zararlı olabilecek ilaçları kullanmadan da iltihaplı romatizma ile başa çıkabilmelerinin mümkün olduğunu düşünüyorlar. Kronik bir durum olsa bile, hastalığın olumsuz etkilerini önlemek için bazı alternatif tedavi yöntemleri öneriyorlar. Aşağıdaki alternatifler, iltihaplı romatizmayı kontrol altına almanıza ve şiddetlenmesini önlemenize yardımcı olabilir.
Ilımlı Bir Diyet
Uygun bir diyetin eklem iltihabı ile mücadelede önemli etkileri olabilir. Bazı gıdalar iltihaplı romatizmanın etkisinin artmasına ya da azalmasına yol açabilir. Bu gıdaları belirlemek, hastaların eklem ağrılarını yönetebilmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda tedavi amacıyla kullanılan it üzümü gibi alternatif bitkilerin, sizdeki etkisini test edin. Ayrıca tükettiğiniz bazı tahıl ürünleri ağrılarınızda artışa sebep olabilir. Bu tip gıdaları belirleyerek daha az tüketmeniz, daha az ağrı hissetmenize yardımcı olacaktır.
Masaj
Her türlü romatizmal durumda, ilaç ve ameliyat yerine masaj yapmak, etkili bir alternatif olabilir. Birçok araştırmacı, romatizma ve benzeri hastalıklara karşı masaj tedavisinin son derece yararlı olabildiğini belirtiyor.
Yoga ve Meditasyon
Meditasyona dayalı yoga ve benzer aktiviteler, eklem iltihaplarından kaynaklanan sorunlarla başa çıkmada birkaç yönden yardımcı olur. Bazı durumlarda acı verici olsa da, sürekli tekrarlanan fiziksel hareketler eklemlerin güçlenmesini ve esnekleşmesini sağlar. Stres, iltihaplı romatizma gelişiminde önemli bir faktördür. Meditasyon tedavisi stres düzeyinizi düşürerek, bu hastalıkla mücadelenize yardımcı olur ve şiddetlenmesini engeller.
Ağrı Kesici İlaçlar
Birçok doktor, iltihaplı romatizmanın etkilerinin kontrol altında tutulması için, basit ve reçetesiz ilaçlar önermektedir. Eklem ağrılarınızın arttığı dönemlerde ibuprofen gibi hapların geneli, sizin için geçici bir çözüm olabilir. Fakat bu tip ilaçların sürekli ya da uzun süreli kullanımı konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Balıkyağı
Konu genel sağlık ve zindelikle ilgili alternatif tedaviler olduğunda, balık yağı birçok faydasıyla hep listenin en üst sıralarında yer alır. İltihaplı romatizmal rahatsızlıklar yaşayan kişiler, balık yağının iyileştirici etkisinden yararlanabilir. Balık yağı zihni açmak ve genel fiziksel işlevi arttırmak konusunda da yardımcı olabilir.
Ortak Takviyeler
Eklem ağrıları için daha güçlü ilaçlara karşı kullanılabilecek başka bir alternatif, glukozamin ve kondroitin denilen iki bileşimin karışımıdır. Bu tip ilaçlar, iltihaplı romatizma benzeri hastalıklarda, eklem ağrısını gidermek konusunda yararlı olabilecek sığır kıkırdağı ve bazı diğer ılımlı doğal maddeleri içerir.
Yukarıdaki alternatif tedavi yöntemlerinin herhangi birini kullanarak evde tedaviye başlamadan önce, oluşabilecek yan etkiler konusunda diğer tıbbi ilaçlarda olduğu gibi doktorunuza danışmanız önemlidir. Nitelikli tıp uzmanları ile ortak çalışmanız, iltihaplı romatizma konusunda oluşturacağınız stratejilerin daha nitelikli olması açısından size yardımcı olacaktır. Yaşam tarzınızı, genel olarak sağlık ve zindeliği hedefleyen bir plana oturtmanız, iltihaplı romatizma ve etkileriyle baş etmek konusunda büyük faydalar sağlar.
Sedef Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
merhaba hakan bey benim annem iltihaplı ateşli romatizma elleri dirsekleri yamuluyor çok kötü ağrılar çekiyor son 10 gündür hiç yataktan kalkamıyor bi... devamı
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Tedavinizi Değiştirmeli Misiniz?
Püstüler (Su Toplayan) Sedef
Cildinizde Kaşıntılı Şişkinlikler Mi Var?
Cilt Hastalıklarının Psikolojik Nedenleri
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir