Duygusal Boyutu
Sedef hastalığı kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olur. Uymak zorunda olduğunuz tedavi süreçleri, zaman kaybettirici ve sinir bozucu görünür. Fakat genel olarak sedef hastalığının en yoğun yaşanan olumsuz etkileri, duygusal olanlardır. Bu hastalık ilişkilerinizi etkileyebilir. İnsanlar sedef belirtileri yüzünden size garip davranabilir.
Vücudunuzun görünen bir bölgesindeyse, sedef sizin için utanç verici bir hastalık haline dönüşebilir. Çevrenizdeki insanlar durumunuzu doğru anlamak yerine, sizden çekiniyor olabilirler. Hatta en iyi arkadaşlarınız tarafından, mutfakta onlara yardımcı olmak için sebze doğrama teklifiniz reddedilebilir. Artık plaj partilerine davet alamıyor olabilir, bazı insanların birçok konuda sizden çekindiğini hissedebilirsiniz.
Ne yazık ki, insanların bu hastalık konusundaki cehaletinin üstesinden gelmek zordur. Sedef hastalığı olan birinin yüzme havuzunu kullanmasına izin verilmemesi ya da kalabalık bir ortamda diğer insanların uzak durmaya çalışması mümkündür. Ve asıl bu davranışlar utanç vericidir.
Psikolojik Maliyeti
Sedef Hastalığının Psikolojik Maliyeti
Sedef hastalığı kendinizi dışlanmış, toplumdan yalıtılmış gibi hissetmenize yol açabilir ve bu düşüncelerin ciddi psikolojik maliyeti olabilir. Bu psikolojik rahatsızlıklar, sedef hastalığının yol açtığı rahatsızlıklarla birleştiğinde, duyguları kontrol etmek zor olabilir.
Sedef hastalığıyla her alanda, sürekli mücadele etmek zorunda olmak strese, stres ise sedef hastalığının kötüye gitmesine yol açar. Hatta sedeften kaynaklanan üzüntülerinizin, uygulanan tedavilerin etkisini azaltabileceğine ilişkin bazı kanıtlar vardır. Bu durum, bir kısır döngü haline gelebilir.
Sedef hastalığının yaşam kalitesi üzerinde çok büyük etkisi vardır. Çalışmalar, yaşam kalitesini düşürmek açısından sedef hastalığının, diğer birçok hastalıktan daha etkili olduğunu göstermiştir. Buna kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar da dâhildir.
Sedef hastalığı ile ilgili derneklerin yaptığı araştırmalar, katılımcıların yüzde 63''ünde hastalık belirtilerinin, kişilerin duygusal açıdan nasıl hissettikleri ile doğru orantılı olarak geliştiğini göstermiştir. Açıkçası, sedef hastalığı yalnızca deri ile ilgili bir durum değildir.
Toplumun Yaklaşımı
Toplumun Sedef Hastalığına Yaklaşımı İle Nasıl Başa Çıkılır?
Toplumun sedef hastalığına yaklaşımı karşısında ne yapılmalı? Başkalarının hastalığınıza verdikleri tepkileri göz ardı etmek, önemli bir tavsiye gibi gözükmesine rağmen, çoğu insan için gerçekçi değildir. Hepimiz toplumsal yaşamın bir parçasıyız. Bu nedenle, kendine en çok güvenler bile, diğer insanların bakış açılarından etkilenir. Ancak bu etkinin sizi, hayatınızı karartacak kadar etkilemesine izin vermeyin.
İşinizi kolaylaştıracak bir başka yöntem, hastalığınızı insanlara anlatmaya çalışmaktır. Onlara, hastalığın bulaşıcı olmadığını ve hijyen eksikliğinden kaynaklanmadığını anlatın. Ömür boyu süreceğinden, tedavi gördüğünüzden söz edin. Özellikle ailenizin ve yakın çevrenizin hastalığı anlamasını sağlamanız önemlidir.
Kuşkusuz günlük yaşamınızın her anında insanları eğitmeye çalışmak da, onların bakışlarını görmezlikten gelmeye çabalamak da oldukça zordur. Özellikle garip bakışları önemsemeyi öğrenmeniz zaman alacaktır. Ancak, hiç kimse hayatını, insanlara sedef hastalığını anlatmaya adamış neşeli bir sözcü olarak yaşamak zorunda değildir.
Uzman Yardımı
Hastalığınızla İlgili Duygularınız Hakkında Uzman Yardımı Alın
Eğer sedef hastalığının hayatınızı olumsuz yönde etkilediğini ve bu etkinin içinden çıkamayacağınız boyutlara ulaştığını hissediyorsanız, uzmanlardan profesyonel yardım alın.
Mümkünse, daha önce sedef hastalığı olan kişilerin tedavisinde görev almış bir terapist bulmayı deneyin. Bu konuda doktorunuz yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, antidepresan ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Yalnız bu tür ilaçları doktorunuzun kontrolü altında kullanmaya özen gösterin.
Bir diğer seçenek, internet üzerinden veya şahsen bir destek grubu bulmak üzere araştırma yapmaktır. Muhtemel önerileri konusunda doktorunuza danışın. Sizinle benzer problemler yaşayan insanlarla konuşmak ve durumunuzu tekrar değerlendirmek, yalnızlık duygusundan kurtulmanızı ve kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca, durumunuzla baş etmek için, sizinle benzer durumlar yaşayan insanların deneyimlerinden de yararlanabilirsiniz.
Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, doktor randevularınıza devam etmektir. Depresif ruh halinizden dolayı tedaviden vazgeçmek ve hayattan çekilmek istiyor olabilirsiniz ama bu gerçek bir seçenek değildir. Savaşmaya devam etmeniz ve tedavilerinizi devam ettirmeniz gerekir.
Uzmanlar, sedef hastalarının yalnız olmadıklarını bilmeleri gerektiğini ve henüz çözüme ulaşılamamış olsa dahi, ellerinde, sedef hastalığını sonlandırmak üzere geliştirilebilecek birçok seçenek bulunduğunu belirtiyorlar.
Sedef Hastalığının Duygusal Etkisi
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
Görümcemin Sedef romatizmasi var yürüyemiyor artik.doktoru böyle gidecek diyormus.lütfen yardimci olurmusunuz iyilesemezmi... devamı
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Hakkındaki Efsane Ve Gerçekler
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Tedavinizi Değiştirmeli Misiniz?
Cildinizde Kaşıntılı Şişkinlikler Mi Var?
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Hamilelik
Sedef Hastalığını Tetikleyen Yedi Etken