- İçindekiler
- Halsizliğin Sebepleri
- İpuçları
Halsizliğin Sebepleri
Halsizliğinizin Sebepleri Nelerdir?
Her insan bazen kendini yorgun hissedebilir. Bu yüzden, halsizliğin nedenlerini saptayabilmek genellikle zordur. Ancak günlük yaşamınızı derinden etkileyecek kadar aşırı bir halsizlik hissediyorsanız, büyük ihtimalle sedefe bağlı eklem iltihabı yüzündendir.
Eğer hem sedefe bağlı eklem iltihabınız hem de halsizlik varsa, aşağıdaki sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:
- İltihaplanma. Eğer sedefe bağlı iltihap veya başka bir eklem iltihabınız varsa, vücudunuz iltihaba ve halsizliğe yol açan sitokin adlı kimyasallar salgılar. Bu durumda, iltihap önleyici ağrı kesici ilaçlar, yorgunluktan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
- Kansızlık. Sedefe bağlı eklem iltihabı olan insanlarda kansızlık olması mümkündür. Eğer kansızlık varsa, vücudunuza gerekli oksijeni taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi yok demektir. Vücudun yeterince oksijen alamaması ise halsizlik nedenidir.
- Depresyon. Sedefe bağlı eklem iltihabı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde, depresyonun halsizlik ya da var olan halsizliğin artması şeklinde ortaya çıkması, sıkça karşılaşılan bir durumdur.
- Hareketsizlik. Sedefe bağlı eklem iltihabı eklemlerinizde sertleşme ve şişmeye yol açtığında, ağrıyı azaltmak için faaliyetlerinizi kısıtlamayı düşünebilirsiniz. Ancak bu strateji genel olarak olumsuz sonuçlanır. Çünkü daha az hareketli olmak daha fazla halsiz hissetmenize neden olur.
- İlaçlar. Yorgunluk, sedefe bağlı eklem iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun yan etkisi olarak ortaya çıkar. Aynı durum, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar için de geçerlidir.
- Kötü beslenme. Eklemlerinizdeki ağrı ile uğraşırken, doğru beslenmeyi düşünmeniz zor olabilir. Ama kötü beslenme de, enerji düzeyinizde hızlı değişimler yaratabilen bir etkendir. Yetersiz beslenmek enerjisizliğe yol açarken, fazla kilolu olmak da sıradan faaliyetler için bile çok fazla enerji harcamanıza sebep olabilir.
- Yetersiz uyku. Sedefe bağlı eklem iltihabı olan insanların, rahat bir uyku pozisyonu bulmaları zordur. Ayrıca hastalığın tetikleyebileceği depresyon, genellikle uykusuzluğa sebep olur. Geceleri kaliteli bir uyku uyuyamamış olmak, gün boyu yorgun hissetmenize yol açar.
İpuçları
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Yorgunluk İle İlgili İpuçları
Sedefe bağlı eklem iltihabıyla birlikte gelen yorgunluk, birbirinden farklı bir dizi nedene bağlı olabileceği için, yorgunluğa karşı çok yönlü bir savunmaya geçmeniz gerekir. Enerji seviyenizin sağlıklı bir noktaya ulaşabilmesi için, aşağıdaki ipuçlarının herhangi birini veya tümünü deneyin.
Programınızı değiştirin. Sedefe bağlı eklem iltihabı gibi kronik bir hastalık teşhisi konulduğunda, hayatınızda değişiklik yapmanız gerekebileceğini kabul etmelisiniz. Eğer gün içinde gerçekten halsiz hissediyorsanız, kısa bir şekerleme yapın. Esnekliğiniz gün içinde artıyorsa, akşamdan, ertesi günün yemeğini yapın veya kıyafetlerinizi düzenleyin. Böylece, yeni bir güne başlarken, sabah tutukluğu ile gelen sorunlardan etkilenmemiş olursunuz.
Yeterince uyuyun. Hastalığın yarattığı stresten dolayı, iyi bir gece uykusuna daha çok ihtiyaç duyacaksınız. Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız, ilaçlarınızı değiştirmenizin bir yararı olup olmayacağını doktorunuza sorun. Ayrıca, rahat bir uyku uyumanız engelleyebilecek olan ağır yemekler, alkol, kahve ve benzeri ürünleri tüketmekten kaçının. Yatak odanızı uyku için huzurlu bir yer haline getirin ve aynı zamanda her gün aynı saatte kalkmak için çaba sarf edin.
Egzersiz. Egzersiz kan dolaşımınızı düzenler ve size daha fazla enerji verir. Abartılı bir programa girmenize gerek yok; haftanın birkaç gününe yayabileceğiniz yarımşar saatlik orta ağırlıkta egzersizler yeterli olacaktır. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlü, sağlıklı tutacak aerobik egzersizlerini ve direnç sağlayacak egzersiz faaliyetlerini bir arada uygulamayı deneyin. Halsizliğinize yol açan etkenler arasında fazla kilolarınız da varsa, düzenli egzersiz kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Önceliklerinizi belirleyin. Sınırlı enerjiniz varsa, aklınızdan geçen her şeyi gerçekleştiremeyeceğinizi kabul edin. Eşinizle zaman geçirmek veya çocuklarınızla oynamak gibi sizin için önemli olabilecek konular için enerji ayırın.
Destek isteyin. Hiç kimse, halsizlikle ilgili sorunlarınızı, benzer sorunlar yaşayan insanlar kadar iyi anlayamaz. Onlarla iletişim halinde olmak, problemlerinizi çözmenizi kolaylaştırabilir.
Depresyon tedavisi. Eğer depresyondaysanız, bir gün yeniden eskisi kadar enerjik olabileceğinize inanmak bile zor gelir. Ancak, ilaç ve terapi ya da ikisinin bir kombinasyonu şeklinde uygulanacak depresyon tedavisi ile kendinizi tekrar enerjik hissetmeniz mümkün olabilir. Eğer, depresyonda olduğunuzdan kuşkulanıyorsanız, konusunda uzman lisanslı bir terapiste ya da psikiyatriste görünün.
Doğru beslenin. Sağlıklı beslenmek, sedefe bağlı eklem iltihabının genel sağlığa etkisini kontrol edebilmek için önemli bir anahtardır. Öğün atlamayın ve gün boyunca vücudunuza gereken enerjiyi sağlayabilmek için doymamış yağlar, protein ve birleşik karbonhidratlar içeren iyi bir karışım ile tüm gıdalardan tüketmeye özen gösterin.
Eklemlerinizi destekleyin. Eğer eklemlerinizde şişme ve hassasiyet varsa, eklemleri destekleyen ayakkabı ve aksesuarlar kullanmayı tercih edin. Ağrılarınızın azalması, sosyal hayatta daha aktif ve hareketli olma arzunuzu arttırır.
Hoşunuza giden bir şey yapın. Bütün gün çalışmak adeta sıkılgan ve uyuşuk bir çocuğa dönüşmenize sebep olabilir. Gün içinde bahçe işleriyle uğraşmak ya da bir arkadaşınızla sinemaya gitmek gibi size zevk verecek uğraşlara zaman ayırmaya özen gösterin.
Stres azaltma teknikleri uygulayın. Stres oranının yüksek olması, enerji düzeyinizde ani değişiklilere, dolayısıyla sedefe bağlı eklem iltihabının daha kötüye gitmesine sebep olabilir. Meditasyon, yoga hatta bir bardak bitki çayını yudumlarken sayfalarını karıştıracağınız iyi bir kitap sayesinde stresinizi dengeleyebilir ve enerji düzeyinizi yükseltebilirsiniz.
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Ve Hamilelik
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
hocam merhaba 30 yaşındayım 5 yıldır sedefe bağlı eklem romatizmam var sürekli kortizon kullanıyorm acaba başka tedavi yöntemi varmı .anti tnf ilacı... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Tedavinizi Değiştirmeli Misiniz?
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Uzmanı Seçimi Hakkında İpuçları
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları