Nedir

Şiddetli Astım Atağı

Saatlerce ve hatta günlerce sürebilen, çok şiddetli, tedaviye cevap vermemekte direnen ve hayati tehlike barındıran astım atağına, Status Astmatikus denir.

Şiddetli astım atağında ne olur?

Akut şiddetli astım atağında, normalde kullanılan bronkodilatör kullanılmaz. Şiddetli atak belirtileri hayati tehlike oluşturur ve hemen tıbbi müdahale gerektirir. Şiddetli astım atağına nasıl engel olunacağı ve nasıl müdahale edileceği hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Belirtileri

Şiddetli astım atağının belirtileri nedir?

Şiddetli astım atağının belirtilerine, nefes darlığını ve konuşurken cümle kuramamayı da ekleyebiliriz. Bu durumda, yatarken bile nefessiz kalabilirsiniz. Göğsünüzün kapandığını ve dudaklarınızın nokta nokta morardığını hissedebilirsiniz. Yanı sıra, kafanız karışır ve kolayca hassaslaşırsınız veya konsantre olamazsınız. Kolay nefes alabilmek için omuzlarınızı eğer, oturur veya ayağa kalkarsanız, karın ve boyun kaslarını gererseniz. Bunlar, solunum sistemindeki bozukluğun işaretleridir.

Şiddetli astım atağında, öncekilere göre daha şiddetli bir hırıltı veya öksürük olmayabilir. Bu yüzden, astım atağının şiddetini belirlemede, hırıltılı nefes veya öksürük güvenilir bir ölçüt değildir. Çünkü çok şiddetli bir astım atağı, solunum yollarını aşırı biçimde etkiler; bu nedenle, akciğerlerinize aldığınız hava, hırıltı ve öksürük yapmayacak kadar azdır.

Şiddetli astım atağı sık sık birkaç belirtiyle birlikte ortaya çıkar. Çok çabuk gelişir ve hızla nefessiz kalmaya, yani boğulmaya doğru ilerler. Yapılan bazı araştırmalarda, şiddetli astım atağı riski olan hastaların evlerinde ve işyerlerinde, alerjenlerin ve astımı tetikleyen maddelerin bol miktarda bulunduğu görülmüştür. Bu kişiler nefes ölçeri ve nefesle alınan kortikosteroidleri gerektiği kadar kullanmamış da olabilirler. Solunum yoluyla alınan steroidler, astımın solunum yollarında yarattığı hassasiyeti azaltmakta çok etkili ilaçlardır.

Hırıltılı nefes alma şiddetli astım atağı belirtisi midir?

Hırıltılı nefes alma, daima astım belirtisi olarak algılanmamalıdır. Bu durum, solunum yolları enfeksiyonu ve kalp yetmezliği gibi diğer sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir.

Sebepleri

Şiddetli astım atağının sebebi nedir?

Akut ve şiddetli astım atağının sebebi bilinmemekle birlikte, hastaların geçmişinde kötü, düzensiz tedavi ve yetersiz bakım olduğundan şüphelenilir. Astım atağı geçiren kişilerde hastanede kalma ve tübaj geçmişi olma ihtimali yüksektir. Ayrıca stresli hastalar, öldürücü astım ataklarında yüksek risk grubundadır. Bundan dolayı, astım hastalığı olan kişilerde akciğer fonksiyonlarının nefes ölçerle devamlı ölçülmesi gerekir.

Teşhisi

Şiddetli astım atağı nasıl teşhis edilir?

Şiddetli astım atağında doktorunuz, bilincin zayıflaması, halsizlik, nefes alırken yardımcı kasların kullanılması gibi fiziksel değişiklikleri göz önünde bulundurur, oksijen testi ve farklı testler yapabilir. Diğer belirtiler göğüste, ağızda ve üst solunum yollarında görülür.

Tedavisi

Şiddetli astım atağı nasıl tedavı edilir?

Şiddetli astım atağı, spreyle yapılan rutin tedavilere kolayca cevap vermeyebilir. Sürekli astım nebulizörü kullanmak, epinefrin ve prednizon gibi iğneler yaptırmak gerekebilir. Diğer tedavi yöntemleri arasında terbutalin iğnesi, magnezyum sülfat (solunum yollarındaki kasların uygun gevşemesi için) ve leukotriene inhibitör (tahrişi gidermek için) sayılabilir.

Şiddetli astım atağı sırasında, hasta astım ilaçlarına cevap vermez. Akciğer ve solunum yolları kaslarına vantilatörle yardımcı olunabilir. Bu astım tedavisinde yüz maskesi kullanılır, hastanın nefes alıp verebilmesi için ağız veya burundan hortum sokulur. Bu solunum aletleri geçicidir, astımın etkisi azalınca ve akciğerler düzelip kendi kendine nefes almaya başlayınca hortum çıkarılır. Şiddetli astım atağında, kısa bir süre hastanede yoğun bakımda kalmak gerekebilir.

Şiddetli veya ani astım atağına, alerji yapan maddeler ve üst solumum yolları enfeksiyonu sebep olur. Astım atağının şiddeti, astımınızın ne kadar iyi kontrol edildiğine bağlıdır. Akut astım atağı hayatı tehlikeye sokar; çünkü atak, bronkadilatörler gibi çabuk etki etmesi gereken ilaçlar kullanılmasına rağmen devam edebilir. Atak, astım spreyindeki albuterole cevap vermezse şiddeti artar. Bu durumda hemen tıbbi müdahale ve bakıma ihtiyaç vardır.

Astım atağı tedavi edilmeden kendi kendine iyileşmez. Eğer astım atağının ilk belirtilerini umursamazsanız, şiddetli astım atağına yakalanma riskiniz vardır, bu durumda hastanede tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Şiddetli astım atağında hastaneye gitmek zorunda kalmamak için, ilk belirtiler görüldüğünde, evde veya doktorun muayenehanesinde hemen tedaviye başlayın. Akciğer fonksiyonunuzu ölçmek ve astım ilaçlarını tekrar gözden geçirmek için doktorunuza sık sık muayene olmanız gereklidir. Ayrıca nefes ölçerinizi günde birkaç kere kullanmanızda fayda vardır. Böylece, kendinizi iyi hissetseniz bile, ölçüm değerleriniz düşükse hemen tedaviye başlayabilirsiniz.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı