Nedir

Sistit idrar torbasının genellikle bakterilere bağlı enfeksiyon sonucu iltihaplanmasıdır. İdrar torbası enfeksiyonları hastanın normalden daha sık idrar yapmasına neden olur. İdrar yapma sırasında yanma ve acı hissi duyulur ve idrarda kan olabilir. Eğer enfeksiyon böbreklere de sıçrarsa, ateş ve sırt ağrısı ile birlikte böbrek iltihabı (piyelonefrit) meydana gelebilir.

Sistite genellikle idrar torbasına uretradan giren bakteriler sebep olur. Kadınlarda uretra erkeklerden daha kısa olduğundan sistit kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda bazen cinsel ilişkiden sonra meydana gelir. İdrar torbasındaki bir anormallik sistit ihtimalini arttırır. İdrar torbasındaki bir tümör veya taşlar, prostatın büyümesi veya hamilelik sırasında uterusun genişlemesi idrarın normal akışını engelleyerek hastalığa neden olabilir.

Teşhisi

Sistit bir idrar testi ile doğrulanabilir, bu aynı zamanda neden olan bakteriyi izole eder ve hangi antibiyotiğin (veya antibiyotikler) en çok etkili olacağını belirler. Doğru antibiyotiğin kısa bir süre kullanımı genellikle enfeksiyonu temizler. Hasta, bakteriler idrar yolundan çıkarmak için bol miktarda su içmelidir.

Eğer sistit tekrar başlarsa bir anormallik yüzünden olabilir. Bu durumda idrar torbasının tamamen incelenmesi gerekir. Buna kan testleri, intravenöz piyelogram (IVP) ve sistoskopi dahildir.

Tedavisi

Sistit belirtilerini yatıştırmak için birtakım alternatif tedavi yöntemleri var.

Aromaterapi, banyolar ve masajda sandal ağacı ve ardıç gibi idrar yolu antiseptiği yağlar kullanılır. Bitkisel tedavi, sistiti tedavi etmek için idrar entiseptiği olan bitkileri (uva, ursi, buchu); antibakteriyel bitkileri (ekinazya, goldenseal-Kuzey Amerika Bitkisi) veya yatıştırıcı bitkileri (hatmi, mısır püskülü) kullanır. Doğal tedavi, şeker, kahve, çay, alkol ve asitli meyveleri almamayı ve az protein içeren ve işlenmemiş besinlerden oluşan bir diyet önerir.

Su, sebze suyu, arpa suyu ve yaban mersini suyu dahil olmak üzere sıvı alımı arttırılmalıdır. Sodyum bikarbonat, asidik olmayan C vitamini, A vitamini, çinko, sıcak ve soğuk duş sıklıkla önerilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları için alerji yapmayacak bir diyet veya kandida adlı mantarlara karşı geliştirilen diyet önerilir.

İLGİLİ MAKALE

Sistitin tedavisi

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

Merhaba burcu hanım ilişkiden sonra sistit oluyorum sizce sebebi nedir ne yapmalıyım... devamı