21. yüzyılın en son kültürel modalarından bir tanesi solaryumdan faydalanmak ve altın bir görünüşe sahip olmaktır. Günümüz toplumunda bronzlaşmış ten bir kişinin çekiciliğini hem olumlu hem de olumsuz şeklerde etkileyebilir. Bununla birlikte, insanların solaryum merkezlerinin arkasında yatan gerçeği görmeleri gerekir.

Birçok doktor ve dermatolog cilde verdiği zarardan dolayı solaryumdan sakınmamızı öğütlerken, çok az insan gözlere verebileceği zarardan haberdar. İnsan güneşe bakmaya çalıştığı zaman, kornea ve göz lensleri ultraviyole radyasyonunu emebilir. Doğal güneş ışığına maruz kalmak göz gözü savunma mekanizmasına iter, bu da göz bebeklerinin küçülmesi ve gözlerinin kısılması demektir. İnsan solaryuma girince kontrollü koşullarda UV radyasyona maruz kalır ve göz savunması en küçük seviyededir.

Solaryumda gözlük takmadığınız zaman oluşabilecek bazı rahatsızlıklar: foto keratitus ve göz nezlesi. Göz nezlesi, göz kapaklarının iç yüzeyiyle skleranın bir kısmını örten ince zar olan konjonktivanın yanmasıdır. İki durum da ağrılı güneş yanığı gibidir.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, iki rahatsızlık kalıcı değildir ama uzun vadeli göz ve görme bozukluğuna neden olabilir. WHO aynı zamanda gözdeki lenslerin bulutlanması olan katarakt sorunlarının %20’sinin UV radyasyonuna maruz kalmaktan kaynaklandığını da belirtir.

Ama göz koruyucu kullanmak ya da gözleri kapalı tutmak riski azaltmaz çünkü UV radyasyon insanda kanserojen yapan bir etkiye sahiptir.
Çoğunlukla insanlar solaryumun zararlarından bahseder ama aynı zamanda solaryumunun birçok faydası da vardır. Tanningbed.com a göre, solaryuma girmek insana ne kadar UV radyasyonuna maruz kaldığını kontrol edebilme şansını tanır. Solaryum aynı zamanda meme kanseri riskini azaltır. UV ışınları aynı zamanda vücuttaki D vitamini artırır. 1760 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kandaki D vitamini meme kanseri riskini azaltır.

Solaryumda güneşlenmek için, göz koruması şarttır. Ya klinik ya da kendiniz bu korumayı sağlamak zorundadır. Onlar size zorla taktıramazlar ama koruma kullanmanız şiddetle tavsiye edilir.
İLGİLİ MAKALE

Sünnet

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

Hocam merhaba gatekeper enjeksiyonu riskleri varmi enjeksiyonu uyguladiniz hastalar kacirma problemleri duzeldimi fayda gordulermi bilgilendirirseniz ... devamı