Sünnet ile ilgili Temel Bilgiler
Sünnet, sünnet derisinin yani penisin başını kaplayan dokunun cerrahi olarak alınmasıdır. Kökleri dini törenlere dayanan eski bir uygulamadır. Bugün bir çok ebeveyn dinsel veya diğer sebeplerle erkek çocuklarını sünnet ettirmektedir.
Sünnet Ne Zaman Yapılır?
Sünnet genellikle doğumdan sonraki birinci veya ikinci günde yapılır. (Museviler arasında sünnet sekizinci günde yapılır.) İşlem daha büyük bebekler, çocuklar ve erkeklerde daha komplike bir hal alır.
Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnet sırasında sünnet derisi penisin başından (glans) ayrılır ve fazla sünnet derisi kırpılır. Yeni doğan döneminde yapılırsa işlem yaklaşık beş ile 10 dakika arasında sürer. Yetişkin sünneti yaklaşık bir saat sürer. Sünnet genellikle beş ile yedi gün içerisinde iyileşir.
Sünnet gerekli midir?
Sünnetin tıbbi veya sağlık sebepleri için kullanımı hala tartışılan bir konudur. Şimdilik Amerikan Pediyatri Derneği delillerin operasyonun faydasını kanıtlamak için yeterli önemde olmadığını belirterek yeni doğan erkeklerde düzenli sünneti tavsiye etmemektedir. İşlem daha büyük erkek çocuklarında ve erkeklerde fimozu (sünnet derisinin geri çekilememesi) veya penis enfeksiyonunu tedavi etmek için tavsiye edilebilir.
Ebeveynler erkek çocukların sünneti ile ilgili karar vermeden önce işlemin faydaları ve riskleri hakkında doktorlarıyla konuşmalıdırlar. Kültür, din ve kişisel tercih gibi diğer faktörler de kararınızı etkileyecektir.
Sünnetin Faydaları Nelerdir?
Sünnetin sağlığa faydaları olduğuna dair bazı deliller vardır, örneğin:
- İdrar yolu enfeksiyonu riskinde azalma
- Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklarda azalan risk
- Penis kanserine karşı koruma ve partnerlerinde rahim ağzı kanserinde azalan risk
- Balanitin (penis ucu yangısı) ve balanopostitin (penis ucu ve sünnet derisinin yangısı) önlenmesi
- Fimozun (sünnet derisini geri çekememe) ve parafimozun (sünnet derisini asıl yerine döndürememe) önlenmesi
Sünnet ayrıca penis ucunun temiz tutulmasını kolaylaştırır.
Not: Bazı çalışmalar enfeksiyonlar ve şişme dahil penisle ilgili belirli bazı problemleri önlemeye penis sünnetli olmasa da iyi hijyenin yardımcı olabildiğini göstermiştir. Ayrıca seks sırasında prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve diğer enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacaktır.
Sünnetin Riskleri Nelerdir?
Herhangi bir cerrahi işlem gibi sünnetle ilişkili riskler vardır. Fakat bu risk düşüktür. Sünnetle ilgili problemler arasında aşağıdakiler bulunur:
- Ağrı
- Sünnet bölgesinde kanama ve enfeksiyon
- Penis başının tahriş olması
- Artan meatitis riski (penis deliğinin yangısı)
- Penisin yaralanması riski
Herkes sünnet yapabilir mi?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhabalar.Ben 26 yaşındayım.Sünnet olmadım.Sünnet olmak istiyorum ancak peniste eğrilik var aşırı olmasada.Ayrıca dahada önemlisi penis başının alt k... devamı
Mikropenis
Bilim İnsanları Çiftlerin Hararetli Kavgalarını Durduran Burun Spreyi Keşfetti
Bizi Aşık Eden Nedir?
50 Yaşından Sonra Seksle İlgili Gerçekler
Erkekler İçin Rutin Bakım