Apple Şirketi, Steve Jobs’un 56 yaşında vakitsiz ölümünün nedenini açıklamamaya karar verdi. Ama Steve Jobs’un 2004 yılında geçirdiği ameliyattan beri nadir bir pankreas kanseri türüyle mücadele ettiği bir sır değil.

%4 gibi çok düşük bir hayatta kalma oranına sahip pankreas kanseri, dünyada kanserden ölümlerin en yaygın dördüncü nedeni. Bilinen iki pankreas kanseri türü var: adenokaesinom ve nöroendokrin tümörü. Jobs, her 100.000 hastada 35 gibi düşük bir yaygınlığa sahip nadir bir tür olan nöroendokrin tümörüne yakalandı.

Jobs’un tümörü 2004 yılında başarılı bir operasyonla çıkarılmıştı. Ama habis tümör pankreasın ötesine yayılmıştı ve 2009 yılında Jobs, yeni bir izin alıp karaciğer nakli geçirdi. Bu yılın ocak ayında yeni bir izin daha aldı, ağustos ayındaysa CEO’luktan ayrıldı.

Jobs, 24 Ağustos’ta yönetici kuruluna bir mektubunda, “Hep söylemişimdir, günün birinde Apple’ın CEO’su olarak görevlerimi yerine getiremez ve beklentileri karşılayamazsam ilk sizi haberdar edeceğim,” diye yazdı. “Maalesef o gün geldi.”

Bir MSNBC muhabiri, Jobs’u tedavi etmemiş bir doktordan alıntı yaparak onun karaciğer transferinden sonra bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviden mustarip olduğunu söyledi. UCLA Pankreas Merkezi’nden bir doktora göre de karaciğer nakli geçiren hastaların çoğu ameliyattan sonra iki yıl hayatta kalıyor.

Fortune gazetesinden bir haber, Jobs’un tümörünü alternatif tedaviyle, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle iyileştirmeyi denediğini bildiriyor. Ayrıca, 2009 yılında, İsviçre’de radyasyon bazlı bir tedavi geçirdi, bu tedavi ABD’de bulunmuyor.

Kamuoyunca yine epeyce tanınan başka bir nöroendokrin tipi pankreas kanseri hastası Hollywood aktörü Patrick Swayze da tanıdan sonra, kemoterapi tedavilerinin yardımıyla 20 ay hayatta kalmayı başardı.

Bir TIME haberine göre, maalesef çoğu hasta için ortalama hayatta kalma süresi beş ay.

Kaynak: ibtimes.com

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhabalar hocam, ben diyarbakirdan size yaziyorum, teyzem su an 38 yasinda ve meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser 4. Evredeymis ve akciğer karaciğer... devamı