Nedir

“Sulfa alerjisi” antibiyotik karakterleri olan ve olmayan bir grup ilaç olan sulfonamitlere karşı advers ilaç reaksiyonlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Antibiyotik sulfonamitler enfeksiyonları tedavi etmek için ilk kullanılan antibiyotiklerdir ama bugün yaygın yan etkilerinden dolayı daha az kullanılır.

Antibiyotik sulfonamitler, antibiyotik olmayan sulfonamitlerden yapısal olarak farklıdır ve alerjik reaksiyonlara yol açmaları daha olasıdır. Dolayısıyla, birçok antibiyotik olmayan sulfa kişilerde sulfa antibiyotik alerjisi biri sorunlara yol açmaz.

Ne kadar yaygındır?

Sulfa antibiyotiklerine karşı bu advers ilaç reaksiyonlarının görülme oranı, penisilin gibi diğer antibiyotiklere benzer şekilde yaklaşık %3’tür. Bazı gruplar daha yüksek sulfa alerji riski altında gibi görünüyor, örneğin bu ilaçları daha yavaş metabolize eden ve AIDS gibi bağışıklık sorunları olanlar.

Belirtiler

Cilt reaksiyonları: Cilt reaksiyonları sulfa ilaçlarına karşı en yaygın advers reaksiyonlardır, çeşitli iyicil döküntülerden yaşamı tehdit eden Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolize kadar değişebilir. Ürtiker ve gün ışığına artan duyarlılık (fotoduyarlılılık) da mümkündür. Hafif bir döküntüye rağmen sulfa ilacına devam ediliyorsa döküntünün daha ciddi bir cilt reaksiyonuna ilerleme olasılığı vardır.

Karaciğer ve böbrek hasarı: Sulfa alerjisi olan kişilerde, sulfa ilaçlarının bir sonucu olarak bir tür hepatit ve böbrek yetmezliği meydana gelebilir.

Akciğer reaksiyonları: Sulfa alerjisi akciğeri, zatürre benzeri reaksiyonlarla etkileyebilir, astım ve vaskülit oluşumunu kötüleştirebilir.

Kan reaksiyonları: Sulfa alerji çeşitli kan hücrelerini etkileyerek immün aracılı şekilde beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve plateletlerin azaltmasına neden olabilir. 

Teşhis

Sulfa alerjisini teşhis etmek için cilt veya kan testi yoktur. Dolayısıyla, sulfanomit ilacı olan bir kişi sulfa alerjisinde sürekli görülen belirtileri yaşadığında teşhis konulur. 

Tedavi

Çoğu vakada, kişi sulfa ilacına advers reaksiyon yaşıyorsa o ilaç bırakılmalıdır. Reaksiyonun belirtilerinin özellikle Stevens-Johnson sendromu veya toksik epidermal nekroliz yaşayanlarda tedavi edilmesi gerekir.

Belli enfeksiyonların sulfa ilaçlarıyla tedavi edilmesi gereken bazı vakalarda, kişi ilaca karşı duyarsızlaştırılabilir. Bu başlangıçta ilaçtan çok az miktarda, belli bir süreçte artan miktarlarda verilerek yapılır, böylece ilaç tolere edilir. Sulfonamit ilacına advers yan etkisine rağmen dikkatli bir şekilde devam edilebilir. Bu hastalar, ilaç alerjilerinin kontrolünde deneyimli bir alerjist tarafından tedavi edilmelidir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Kizimin Kornea dikleşmesi var.Dr.bey tedavisi mumkunmu.Başlangicta oldugunu soylemisler damla vermisler.Alerjisi var nedeni olabilirmi.... devamı