Belirtileri
Aspirin reaksiyonu yaygındır. Eğer aspirin alerjiniz ya da aspirin hassasiyetiniz varsa ibuprofen ile naproxen gibi diğer steroid olmayan anti iltihabi ilaçlara (NSAID) da reaksiyon gösterebilirsiniz. Aspirin veya diğer NSAID lere reaksiyon, hafiften şiddetliye kadar değişebilen derecelerde belirtilere neden olur. İlacı aldıktan sonraki birkaç saat içerisinde meydana gelen reaksiyonlar genellikle şunlardır:
- Kurdeşen
- Deri kaşıntısı
- Burun akıntısı
- Göz kızarıklığı
- Dudaklarda, dilde ya da yüzde şişme
- öksürük, hırıltı ya da nefes sıkışması
- Seyrek görülen ve yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon anafilaksi
Eğer astımınız, burun polipsiniz, kronik sinüzitiniz ya da kronik kurdeşeniniz varsa aspirine ya da diğer NSAID lere reaksiyon geliştirme olasılığınız yüksektir. Bir reaksiyon oluşursa bu rahatsızlıkların belirtileri de kötüleşebilir. Astım ya da diğer rahatsızlıklardan herhangi birini yaşıyorsanız aspirin ve diğer NSAID leri kullansanız da reaksiyon geliştirmeyebilirsiniz. Ancak bu rahatsızlıklardan birisi sizde olsun ya da olmasın, eğer daha önce NSAID alerjisi geliştiyse bütün NSAID lerden uzak durun. Unutmayın ki aspirin ve diğer NSAIDler birçok reçetesiz ilaçta bulunur. Bu nedenle etiketleri dikkatli şekilde kontrol edin. Bir ilacın NSAID içerip içermediğinden kaygılanıyorsanız doktorunuza ya da eczacınıza sorabilirsiniz. Sizin için belki alternatif olarak asetaminofen kullanmak daha uygun olabilir. Ancak bunun sizin için güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışın. Bir ilaç reaksiyonunuz, özellikle de şiddetli bir ilaç reaksiyonunuz olduğunda doktorunuza görünün. Ciddi reaksiyonlar için ise alerjilerin teşhis ve tedavisinde uzman bir doktora (alerjist immünolojist) gitmeniz gerekebilir.
Akciğer Embolisinde Aspirin Kullanılmaz
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı
Antibiyotik Alerjisi
Ağaç Suyundan Kozmetik Ürün Geliştirdiler
İlaç Alerjisi Nedir?
Çocuklardaki Alerjik Hastalıkların 10 Sebebi
10 Yaygın Alerji Tetikleyici