- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Bütün tendon kopmalarında, nerede olduğuna bakılmaksızın tıbbi yardım beklerken evde tedavi olarak dinlenme, buz, kompres ve yukarı kaldırma kuralı uygulanabilir.
- Acıyan yeri dinlendirme
- Etkilenen yere buz konulması
- Bir havluya sarılmış olarak plastik torba içinde veya yeniden kullanılabilir buz paketiyle buz koyun.
- çünkü buz deriye doğrudan konulursa orada uzun süre tutulduğunda daha fazla zarara neden olur.
- Şişmeyi asgariye indirmek için etkilenmiş alana kompres uygulanması
- Etkilenmiş olan yeri ace bandajıyla gevşek bir şekilde sararak kompres uygulayabilirsiniz.
- Kompresin söz konusu yere kan akışını engellemediğinden emin olun.
- Mümkünse acıyan yerin yukarı kaldırılması: Şişmeyi asgari düzeye indirmek için etkilenmiş yeri kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın.
- Kuadriseps kası kopmalarının uzatılmış bir pozisyonda (dizin uzatılması) sabit tutulması ve pazı kopmalarının da dirseğin 90 derece büküldüğü bir pozisyonda bir alçı içinde sabit tutulması tavsiye edilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
- Kuadriseps Kası
- Kısmi yırtıklar, ameliyat edilmeden bacak bir alçı veya sabitleyici içerisinde 4-6 hafta tutularak tedavi edilebilir.
- Aşil Tendonu
- Ameliyatsız tedavide ayak, 4-8 hafta boyunca tabanı yere bakacak şekilde tutulur.
- Bu tedavi bazı doktorlar tarafından savunulur çünkü hareket ve güç bakımından cerrahiyle benzer neticeler verir. Bu tedaviyle ilgili sorun, yeniden kopma oranının yüzde 30 u bulmasıdır. Bununla beraber, yaş ve sağlık sorunları dolayısıyla yüksek ameliyat riski taşıyan veya topuklarında hafif bir ağırlığı taşıyabilen (plantar denilen hastalık) aktif olmayan kişiler için yine de mantıklı bir seçenek olabilir.
- Rotator Manşet
- Rotator manşet sıra dışı bir durumdur çünkü çoğu tendon yaralanmalarında tedavi ameliyatsız tedavi seçeneğidir. Tendon yaralanmalarının yüzde 90 ından fazlası doğası gereği uzun sürelidir ve belirtilerin %33-90 ı ameliyatsız olarak kaybolur.
- Bunun tam tersi, travma şeklinde meydana gelen akut kopmalar yırtığın şiddetine bağlı olarak ameliyat gerektirebilir.
- Yırtık, kas kalınlığının yüzde 50 sinden daha az veya 1 cm den daha küçükse, ölü doku atroskopiyle alınır. Küçük bir kesik açılır ve atroskop denilen bir alet ekleme geçirilir. Cerrah buradan kesme işlemi yapmaksızın eklemdeki ölü dokuyu görebilir ve çıkarabilir. Sonra da omuz iyileşmeye bırakılır.
- Kol kasları
- Cerrahların çoğu, kopan kol kasları tendonlarının uzun başlarını ameliyat etmemeyi tercih eder çünkü bu kopmalar kol fonksiyonlarını ciddi bir şekilde etkilemez.
- çalışmalar, kol kasları tendon başlarındaki uzun dönemli bir kopmadan sonra, dirsekteki esnekliğin biraz kaybolduğunu ve el avuç hareket kabiliyetinde %10-12 oranında bir kayıp olduğunu gösterir. Bu, makul bir kayıp olarak değerlendiriliyor, orta yaşlı ve yaşlı kişilerde ameliyat riskine değmeyeceği düşünülüyor.
- Fakat büyük tendon kopmaları genelde ameliyatla onarılır. Aksi takdirde, el ve dirsek hareket gücü büyük oranda engellenir.
Tetik Parmak
Prof. Dr. Muharrem İNAN
kolay gelsin hocam.yaklaşık bir ay kadar önce eşimin koluna cam düştü ve tendon kopması sebebiyle ameliyata aldılar.yaklaşık olarak 27 dikişi vardı en... devamı
Diz Yaralanması Tedavisi
Da Vincinin Anatomik Çalışmaları Sergileniyor
Ofis Çalışanları Daha Sık Ayağa Kalkmalı
Yüz Bölgesi Kırıkları
Kırık Ve Çıkıkların Tedavisi