- İçindekiler
- Nedir
- Özellikleri
- Nasıl Takılır
Nedir
Tenisçi dirseği, okçu dirseği ya da nişancı dirseği olarak da bilinir. Bilimsel ismiyse lateral epikondilittir. Kişinin dirseğinin lateral (dış) yanında ağrı ve acı hissettiği bir durumdur. Tenisçi dirseği genellikle tenis oyuncularını, golfçüleri, bahçıvanları, doğramacıları, kollarını tekrarlayan hareketlerle çalıştırmak zorunda kalan kişileri etkiler. Acının yanı sıra tenisçi dirseğine işaret eden diğer belirtiler çok acı veren kol hareketleri ve dirsek bölgesinde hassasiyettir.
Temelde, kolların aşırı çalıştırılması, dirseklerin lateral kısmına bitişik ekstensör kaslara fazla yük bindirir. Uzun süreli ağrı ve bu ağrının dikkate alınmaması dirsek kaslarının yırtılmasına neden olur. Tenisçi dirseğinin henüz kesin bir tedavisi yoktur. Bu yüzden, tenisçi dirseğinden kaynaklanan şiddetli ağrıyı azaltmak için belli ilaçlar, kortizon ve steroid enjeksiyonlarıyla fizyoterapi kombinasyonuna başvurulur. Tenisçi dirseği bandı da tenisçi dirseği ağrısını hafifletmekte kullanılabilir. Burada sorun, tenisçi dirseği bantlarının yeterince etkili olup olmadığıdır.
Özellikleri
Tenisçi Dirseği Bandının Özellikleri
Tenisçi dirseği, dirsek ve ön kolu destekleyecek, ayarlanabilir bir dirsek sargısıdır. Bant, ön kolun etrafına sarılır ve hem dirsek hem de ön kol kaslarındaki stresin azaltılmasında çok etkilidir. Tenisçi dirseği bantları kısa süreli olarak kullanılır ve tenisçi dirseği tedavisinde tamamlayıcı niteliktedir. Bant, tenisçi dirseği tedavisinde kullanıldığı gibi, tendinit, bursit, küçük incenme ve burkulmalar gibi diğer tıbbi durumlar için de kullanılabilir. Tenisçi dirseği bandının yanında genellikle elastik bir kol ve ayarlanabilir bir kopça da verilir. Bu da, ön koldaki basıncın ayarlanması açısından son derece yararlıdır, ağrı çeken dirseğe binen gerilimi azaltır.
Çoğunlukla, tenisçi dirseği bantları sürekli giyildiğinde rahatsızlık yaratmayacak “termal neopren” adı verilen bir malzemeden yapılır. Çeşitli tenisçi dirseği bantları mevcuttur, içinden ihtiyaçlarınıza en uygun düşeni rahatlıkla seçebilirsiniz. Bazı bantlar uzayabilirken bazıları sabittir, bazılarında dirsek pedi vardır, bazıları silikon elastik dirsek sargısı içerir, bazıları ısı tutucudur, bazıları soğuk uygulama için iyidir vb.
Nasıl Takılır
Tenisçi Dirseği Bandı Nasıl Takılır
Tenisçi dirseği bandı, tenisçi dirseğindeki ağrıyı azaltarak kolun daha kolay hareket etmesini sağlar. Sizin ölçülerinize uygun bir tenisçi dirseği bandı almanız çok önemlidir. Genelde ölçü olarak tek tip olmakla birlikte yine de kolunuza en uygun olanı alabilirsiniz. Bunun için ön kolunuzun çevresini ölçmeniz gerekir. Bunun için dirseğinizin 3 cm altından kol çevrenizi ölçün. Ölçüm işlemi tamamlandığında, sizin tenisçi dirseğinize uyan en uygun bandı alın.
Tenisçi dirseği bandını takmak için, banttaki çerçeve ilmeğin iç kısmına gelecek şekilde, gevşek bir ilmik oluşturmanız gerekir. Şimdi ilmeği elinizin üzerinden geçirin ve dirseğe doğru getirin. Ön kol tarafında bandın gevşek olduğundan emin olun. Tokanın da yukarıya doğru işaret ediyor olması gerekir. Tenisçi dirseği bandınızın yastıklı tarafının dirsekten 1,7 cm yukarıda olması gerekir. Şimdi, serbest elinizle bandı tutun ve tutturma bandını, tokaya doğru getirin ve yastıklı tarafa sabitleyin.
Bandı çıkarmadan önce mutlaka dirseğe 10 dakika buz koyun ve sonra çıkarın. Bu adım çok önemlidir, çünkü dirsek kaslarının tekrar yırtılmasını önler. Eğer tenisçi dirseği askısı takıyorsanız, bunu günlük olarak kullanabilirsiniz. Bir noktayı aklınızdan çıkarmayın: Tenisçi dirseği bandı/askısı takmak tamamlayıcı bir önlemdir ve ağrıdan kurtulmak için gerekli tıbbi bakımı da uygulamanız gerekir.
Zengin Plazma (TZP) Tenisçi Dirseğine Yardım eder
Op. Dr. Sinan GÖKER
ben yaklaşık 2013 yılında bir ameliyat oldum doğuştan katarakt ameliyatı, işte lens falan taktılar daha sonra gözümün birini dinlendirip öbür yani len... devamı
Tenisçi Dirseği İçin Egzersiz Ve Fizyoterapi
Zengin Plazma (Tzp) Tenisçi Dirseğine Yardım Eder
Tenisçi Dirseği Tedavisi İçin Ameliyat Olmalı Mıyım
Tenisçi Dirseği
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin