- İçindekiler
- Egzersiz ve Fizyoterapi
- Tedaviden Sonra
- Neden Yapılır
- Ne Kadar İyi Çalışır
- Riskleri
- Önemli Noktalar
Egzersiz ve Fizyoterapi
Tenisçi dirseği rehabilitasyon programı çerçevesinde uygulanan egzersizler ve fizyoterapi, tendonda iyileşmeyi; kas gücünü, direncini arttırarak normal hareketlerin yapılabilmesini sağlayabilir.
Doktorunuz ya da fizyoterapistiniz dirsek hareketinizi yeniden kazanmanızı sağlayacak ve yeni yaralanmaların önüne geçecek, evinizde uygulayabileceğiniz bir program oluşturabilir. Doktorunuz, fizyoterapistiniz her bir hareketi kaç kez uygulayacağınızı ve doğru tekniği size açıklayacaktır.
Egzersiz
Formda kalmak ve formunuzu korumak için yapılan egzersizler iyileşmeniz açısından önemlidir. Yürüyüş, bisiklet, suda aerobik hareketleri, hafif koşu ve diğer aerobik egzersizler kalbinizin ve akciğerlerinizin zinde kalmasını sağlarken aynı zamanda genel olarak gücünüzü ve direncinizi artırırlar, üstelik yaranızın daha fazla kötüleşmesine yol açmadan. Bu aktiviteler kan dolaşımını da artırır; kan dolaşımının artması yaralı tendona daha fazla oksijen gitmesi ve iyileşme sürecinin hızlanması demektir.
Uygun gerinme ve güçlendirme egzersizleriyle direncinizi artırmak, iyileşmeniz açısından şart. Doktorunuz sizin durumunuza en uygun güçlendirme ve germe egzersizlerini size söyleyecektir.
Fizyotyerapi
Çeşitli fizyoterapi seçenekleri şöyledir:
- İleride başka yaralanmaların önüne geçmek için yeni teknikler öğrenmek ve aktivitelerde farklı ekipmanlar kullanmak
- Hassas bölgeye ultrason uygulaması yaygın olarak önerilir. Ama bunu destekleyecek çok az kanıt vardır. Uygulamanın altında yatan teori şudur: Isı kan akışını ve dokunun elastikiyetini artırarak ağrıyı ve kas spazmlarını azaltabilir. (Terapistler çocuklara genellikle ultrason uygulaması yapmaz.)
- Elektrikle uyarı/elektrik stimülasyon veya transkutanöz elektrik sinir stimülasyonu (TENS). Hafif bir elektrik akımının sinir tetik noktalarına yerleştirilen elektrotlara gitmesine dayanır. Amaç, beynin vücuda yolladığı ağrı sinyallerini kesmektir. Etkisi kanıtlanmamıştır.
- İltihaplı bölgeye masaj hasarlı dokuda yeni kan damarlarının oluşmasına yardım ederek hasarlı doku oluşumunu azaltabilir. Masaj, yaralı bölgeye küçük ama sıkı dairesel hareketlerle yapılır. Ağrı vermemelidir, egzersizden önce ya da sonra uygulanabilir.
- El terapisi (bazen vücut çalışması olarak anılır), sadece eller yardımıyla gevşeme, ağrının azaltılması ve esnekliğin artırılmasına dayanır. Masajın yanı sıra el terapisi eklemleri ve kemikleri yerine oturtmak için hareketleri de içerir. Mobilizasyon diğer bir el terapisi çeşididir. Terapist yavaş ve temkinli hareketlerle kemikleri ve eklemleri büker, çeker ya da yerine iter.
Tedaviden Sonra
Tedaviden Sonra Ne Beklemelidir?
Tenisçi dirseğinin iyileşme süresi kişiden kişiye değişir. İyileşme haftalar alabileceği gibi aylarca da sürebilir. Egzersiz ve fizyoterapi içeren bir rehabilitasyon programı izlerseniz, iyileşme hem daha kısa sürede sağlanır hem de daha başarılı olur.
Neden Yapılır
NedenYapılır?
Dirsek ağrısı ve acısının tedavisinde egzersiz ve fizyoterapi yararlıdır.
Egzersiz ve fizyoterapi, dirseğe yönelik cerrahi müdahaleden sonra da iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır ve iyileşmeyi hızlandırırken gücünüzün ve esnekliğin de geri kazanılmasını sağlar.
Ne Kadar İyi Çalışır
Ne Kadar İyi Çalışır?
Pek çok kişi dirseklerinin esnekliğini ve gücünü egzersiz ve fizyoterapi yardımıyla artırabilir. Rehabilitasyona yönelik iyi bir egzersiz programı olmadan tenisçi dirseği yaralanmalarının iyileşmesi beklenemez.
Riskleri
Riskler
Egzersizler ve fizyoterapi doğru şekilde yapılmazsa, dirseğin ileride yeniden yaralanması riski ortaya çıkar.
Ağrınız artıyorsa egzersizi veya fizyoterapiyi yarıda kesin. Doktorunuza veya fizyoterapinize bu konuda danışın.
Önemli Noktalar
Önemli Noktalar
Egzersiz ve fizyoterapi, yaralanmış bir dirseğin gücünü ve esnekliğini kazanmasına yardımcı olur.
Tenisçi dirseğine yol açan teknikleri veya ekipmanı değiştirmek veya iyileştirmek şarttır. Bu konuda aşağıdakilere danışabilirsiniz:
- Meslek terapisti. Her gün yaparken ağrı veya rahatsızlık veren işlerin yapılması için yeni yollar bulmanıza yardımcı olabilir.
- Spor antrenörü. Spor faaliyetleri ve ekipmanları konusunda yardımcı olur.
- Ergonomi uzmanı. Ekipman tasarlayabilir ve iş yerinizdeki rahatlığınızı artırmanızı sağlayacak teknikler konusunda sizi eğitebilir.
Tenisçi Dirseği İçin Egzersizler
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
Hocam merhabalar, 14.06.2014 tarihinde 4580 kg ağırlığında bir bebeğimiz dünyaya geldi. Fakat doğum esnasında köprücük kemiği kırıldı. Ortopedi doktor... devamı
Tenisçi Dirseği İçin Egzersiz Ve Fizyoterapi
Tenisçi Dirseği İçin Beslenme
Zengin Plazma (Tzp) Tenisçi Dirseğine Yardım Eder
Tenisçi Dirseği Tedavisi İçin Ameliyat Olmalı Mıyım
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin