Nedir
Testis Kanseri
Testis kanseri testis içindeki anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. Erkenden teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilir.
Testisler erkeklere ait organlar olup spermleri depolarlar. Penisin alt kısmında skrotum (ya da yumurtalık torbası) denilen bir torba içinde bulunurlar. Ayrıca testosteron hormonunu da üretirler.
Testis kanseri en çok beyaz erkeklerde yaygındır. Afrika veya Asya kökenli erkeklerde pek görülmez. Nadiren görülen bir kanser olsa da testis kanserinin görüldüğü erkekler çoğunlukla 20 ile 34 yaş arasındadır.
Sebepleri
Sebepler
Uzmanlar testis kanserine neyin sebep olduğunu bilmemektedirler. Bazı problemler erkeklerin testis kanserine yakalanma ihtimalini arttırmaktadır. Bu problemler şunlardır:
- Karından skrotuma inmemiş testis. Buna da inmemiş testis adı verilir. Normal bir erkek bebeğin testisleri doğumdan önce skrotuma iner. Ya da bu 3 aylıkken gerçekleşir.
- Klinefelter sendromu. Bu da erkekleri etkileyen genetik bir problemdir. Normalde erkekler bir X bir Y kromozomuna sahiptirler. Klinefelter sendromlu erkeklerin ise iki adet ya da nadiren üç dört adet X kromozomu olur.
- Ailede bir testis kanseri vakasının bulunması
Testis kanseri olan erkeklerin çoğunda risk faktörleri bulunmamaktadır.
Belirtileri
Belirtiler
Testis kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır:
- Testislerden birin ya da her ikisinin birden şeklinde ya da büyüklüğünde bir değişim olur. Ağrı görülebilir de görülmeye bilir de.
- Skrotumda bir ağırlık hissi vardır.
- Bel, karın, testisler ya da bunları hepsinde birden bir kütleşme ya da ağrı.
Teşhis
Teşhis
Erkeklerin çoğu testis kanserini kendi kendilerini muayene ettikleri esnada kendileri teşhis ederler. Ya da doktorlar rutin bir fiziki muayene esnasında testis kanserini bulurlar.
Diğer başka problemler de testis kanseri ile benzerlikler gösterdiği için, doktor başka problemler bulunup bulunmadığını anlamak amacıyla hastadan testler yaptırmasını ister. Bu testislerle ilgili kan testleri ya da ultrason, CT veya CAT tarama testleridir. Bu testler kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını anlamaya da yardımcı olur.
Tedavi
Tedavi
Testis kanseri olan erkeklerin nerdeyse tamamı tedaviye kanserin etkilediği testisin alındığı bir ameliyatla başlar. Buna da radikal kasık orşiektomosi adı verilmektedir. Testisin alınması doktora orada hangi tür kanser hücresinin bulunduğunu anlama imkanı sağlar. Ayrıca sizin hangi tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu anlamasına da yardımcı olur.
Ameliyattan sonra ihtiyaç duyulacak tedaviler ise şunlardır:
- Tetikte bekleme: Gelişmelerin nasıl olduğunu izleyerek beklemeniz gerekebilir. Bu bekleme esnasında doktor düzenli muayenelerle kanserin devam etmediğini kontrol edecektir.
- Kemoterapi: Ameliyattan sonra geriye kalan kanser hücrelerinin yok edilmesi için güçlü ilaçların kullanılmasıdır.
- Radyasyon tedavisi (radyoterapi): Bu da kanser hücrelerinin yüksek dozda X ışınlarıyla yok edilmesidir. Bu yöntem çoğunlukla seminoma denilen kanser hücrelerinin yok edilmesi için kullanılmaktadır. Ancak bazen ameliyat sonrasında geriye kalan kanser hücrelerinin imha edilmesi için kullanılmaktadır. Radyoterapi ayrıca testisler dışında vücudun diğer kısımlarındaki kanser türlerinin tedavisi için de uygulanmaktadır.
- Lenf düğümlerinin alınması için ilave ameliyat:
Kemoterapi vücudun diğer kısımlarına yayılmış olan kanserin tedavisi için uygulanmaktadır. Bu tür kanserin bertaraf edilmesi için cerrahi müdahalede tercih edilmektedir.
Testis kanseri erken fark edildiğinde kolayca tedavi edilen bir kanser türüdür. Tedavisi kolay üstlenilebilmektedir.
Nasıl Etkiler
Nasıl Etkiler?
Birçok vakada testislerden birinin alınmış olması uzun dönemli cinsel problemlere yol açmaz ve çocuk sahibi olmaya mani olmaz. Ancak tedaviden önce böyle bir problemle karşı karşıya kalmışsanız, ameliyat durumu daha kötüye götürebilir. Diğer kanser tedavileri de kısırlığa sebep olabilmektedir. Bu durumda bir sperm bankasında sperm saklamayı düşünebilirsiniz. Cinsel problemleriniz hakkında doktorunuzla konuşun ve çocuk sahibi olup olamayacağınızla ilgili tereddütlerinizi paylaşın.
Bazı erkekler suni testis kullanmayı tercih edebilmektedirler. Cerrah o bölgenin doğal görünmesi için suni testis yerleştirmektedir.
Bir çok diğer kanser türlerinden farklı olarak, testis kanseri yavaş ilerler ve kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedavilere kolayca cevap verebilir. Ancak bu tedaviler yan etkiler gösterebilmektedir. Bu yan tesirler kısa bir zaman kendini gösterse de bazı yan etkiler uzun dönemli problemlere yol açabilirler.
Prof. Dr. Sinan ZEREN
Merhabalar hocam sizden bir konuda bilgi almak istiyorum.Ben bundan 2 sene önce soldan varikosel ameliyatı oldum fakat ameliyat sonrasından suana kad... devamı
Geçici İskemik Atak
İnsülin Reaksiyonu
Supraventriküler Taşikardi
Gırtlak Kanseri
Testis Kanseri