Uçucu aromaterapi yağları cildinizi hassaslaştırır ve sakinleştirir!

Aromaterapi, çeşitli özel aromaterapi yağları uygulanarak gerçekleştirilen, bir tür güzellik bakımı uygulamasıdır.

Aromaterapi işleminde kullanılan uçucu doğal yağlar, cildinizi pürüzsüz ve yumuşak bir kıvama getirmeye yarayan ve uygulama esnasında hoş kokular yayan doğal bitkisel yağlardır.Bu kokular zihninizi ve bedeninizi tazeler.

Bu yöntem doğal yaklaşımın size sağlayacağı bedensel ve zihinsel faydaların arttırılmasında kullanılan popüler bir yöntemdir.

Son günlerde, aromaterapi; kaplıcalarda, kliniklerde ve özel kurumlarda sıkça sunulan popüler bir tedavi yöntemi şeklinde tanımlanmaktadır.Ayrıca bazı doktorlar aromaterapi yöntemini bir takım küçük ruhsal ve fiziksel sorunların tedavisi için de kullanmaktadır.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan uçucu yağlar, nane ve tarçın yaprakları, papatya ve lavanta çiçekleri, kakule tohumu, limon otu,  sedir ağacı ve gül ağacı gibi ağaç dalları, portakal veya limon kabuğu, çay ağacı dalları ve benzeri özel bitkilerin karıştırılıp çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilir.

Bu uçucu yağlar cildinize masaj yaparken kullanılır. Masaj esnasında bu yağlar deriniz ve vücudunuz tarafından emilir. Cildinizin emdiği bu yağlar kan akışınıza ve dokulara ulaşarak kendinizi rahat ve sakin hissetmenizi sağlar.

Aromaterapi işleminde kullanılan uçucu yağlar üç ana grup altında sınıflandırılır:

Bu sınıflandırma yağların buharlaşma oranına göre yapılır. Bu üç kategori üst, orta ve temel seviye olarak adlandırılır.

Üst seviyede uçucu aromaterapi yağları güçlü bir kokuya sahip olan yağlardır. Parfümün ve yüksek oranda uyarılmanın etkileri üç saat ila yirmi dört saat aralığında devam eder. Bu seviye grubunda bulunan yağlara örnek olarak fesleğen, nane, kişniş, okaliptüs ve benzeri çeşitler sayılabilir.

Orta seviyede uçucu aromaterapi yağları güçlü kokular içeren yağlardır. Bu seviyede gruplandırılan yağların etkileri üç saat ile dört gün arasında devam eder. Bu yağların metabolizma ve diğer vücut fonksiyonları üzerinde etkisi olur. Bu seviye grubunda yer alan yağlara örnek olarak papatya, lavanta, biberiye, ardıç ve benzerleri sayılabilir.

Temel seviyede yer alan uçucu aromaterapi yağları en düşük seviyede buharlaşan yağlardır ve etkileri bir haftaya kadar sürebilir. Bu grupta yer alan yağlarda tatlı ve rahatlatıcı kokular bir araya gelir. Bu grupta yer alan uçucu aromaterapi yağlarına örnek olarak yasemin, gül, zencefil, sedir ağacı ve benzerleri sayılabilir.

Uçucu aromaterapi yağlarının üç kategorisi bu saydıklarımızdan oluşmaktadır.

Uçucu aromaterapi yağları canlı ağaç ve bitkilerin öz sıvıları süzülerek elde edilir. Daha iyi bir sonuç elde etmek için bu yağlar doğru şekillerde kullanılmalıdır, aksi uygulamalar yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Eğer evde aromaterapi uygulamalarını denemek istiyorsanız, şu önerileri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Uygulama esnasında kullanacağınız uçucu yağları sulandırmanız gerekir. Doğrudan cilde uygulamanız önerilmez.
  • Uçucu aromaterapi yağları yanıcıdır. Yani bu yağları kullanırken  alevden uzak durmanız gerekir.
  • Uçucu yağlar harici kullanım için üretilmiştir. İçilmez.
  • Yağların bebeklerin ve çocukların ulaşamayacağı bölgelerde muhafaza edilmesi gerekir.
  • Eğer bu yağları hamilelik esnasında kullanmak istiyorsanız, uygulama için bir terapistten yardım almanız gerekir.
  • Bazı tıbbi durumlar doktor gözetimi gerektirir. Böyle durumlarda bu yağları doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda kullanmanız gerekir.
  •  Eğer aromaterapi tedavisini evde uygulayacağınız bir diğer tedaviye muadil olarak uygulamayı düşünüyorsanız bu konuda ilk tedavi önerisini sunan doktorunuza danışmanız gerekir.

Yukarıda sıralanan önerileri göz önünde bulundurduğunuz sürece evde aromaterapi uygulamaları yapmanızın sakıncası değil faydası olacaktır.

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

Ben doktora öğrencisiyim. Aromaterapi eğitimi aldınız mı? Aldıysanız sizinle konuşabilir miyiz.... devamı