Derin uykuyla birlikte ortaya çıkan ve yağların yakılmasını sağlayan, çocuklarda büyümeyi sağlayan büyüme hormonunun ilişkide olduğu çok iyi bilinir. Derin uyku başladığı zaman büyüme hormonu, yağları yakan hormon da salınmaya başlar.
Yağlanma eğilimi
Eğer bu hormonun salgılanmasında bir aksaklık meydana gelmişse (ki, horlama ve uyku apne sendromlarında buna çok sık rastlanır), giderek vücutta bir yağlanma eğilimi ortaya çıkar. Bu hastalar zaten şişmanlığa eğilimli olan, şişmanlıkla birlikte belirtilerin ortaya çıktığı hastalar oldukları için, kilo vermeye çalışarak hastalığı önlemeye çalışan hastalar da vardır.
Video: Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
Ancak bu hastalarda kilo vermek pek mümkün olmadığı gibi, giderek kilonun arttığı görülmektedir. Bunun altında yatan neden ise, horlama ve uyku apnesinin uykunun kalitesini bozarak ve dolayısıyla yağların yakılmasını sağlayan hormonların salınımını bozarak vücutta bir yağlanma eğilimi yaratmasıdır.
Başka mekanizmalarla da horlama ve uyku apnesinde kilo artışı ortaya çıkar. Bunlardan biri şeker metabolizmasının bozulmasıdır. Bu hastalarda glikoz intoleransı ya da ensülin direnci denilen olay ortaya çıktığı için şeker mekanizması bozularak şişmanlamaya eğilim yaratır.
Gece enerji harcaması
Bu hastalar nefes almak için aşırı efor harcadıkları için gündüz harcanması gereken enerji gece harcarlar. O nedenle bu hastaların geceleri göğsünde, boynunda ve başında terleme olur ve tuvalete giderler.
Uyku apnesi ile kilo alımı arasındaki ilişkide bir başka önemli nokta da, bu hastaların iştahlarının artmış olmasıdır. Bu hastalar geceleri birden bire kalkıp bir şeyler yemek isterler, ani bir açlık hissederler ve kendilerini kontrol edemezler. Bu da leptin denilen iştahla ilgili maddeye karşı bir direnç oluşmasından kaynaklanan bir durumdur.
Dolayısıyla horlama ve uyku apnesi birçok mekanizmayla kilo alımına neden olan, ama aslında kilo alımıyla başlayan, bu nedenle bir kısır döngüye dönüşen bir hastalık grubudur.
İLGİLİ MAKALE
Obstrüktif Uyku Apne Sendromu Tehlikesi
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
merhaba yaklaşık 2 yıl önce sabahları uykusuz uyanmak gün içinde aşırı yorgunluk ve uyku esnasında aşırı horlama nedeni ile uyku labaratuvarına gittim... devamı
Uyku Bozuklukları Tedavisi
Gece Çok Sık Uyananların Yapması Gerekenler
Daha Fazla Uyumak İçin 9 Şaşırtıcı Sebep
Şişmanlarda Uyku Bozuklukları
Uyku İhtiyacının Nedenleri