Uyku haplarını herkes kullanamaz. Özellikle uyku apnesi denilen geceleri nefes tutulması ve horlamayla giden tablolarda, gece kasların gevşemesine yol açacak yeşil reçeteli uyku ilaçlarının kullanılması son derece sakıncalıdır.
Çünkü uyku sırasında kasların gevşemesi, üst soluk yolundaki tıkanıklığın artmasına ve oksijen düzeyinin daha da düşmesine yol açar. Bu yüzden bazen ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bilinçsizce kullanılmamalı
Dolayısıyla kişi herhangi bir hastalığı olup olmadığını bilmeden, kaslarını gevşetecek ya da uyku verecek, yan etkilerinin ne olduğunu bilmediği uyku haplarından kesinlikle uzak durmalıdır.
Uyku ilaçları, doktor önerdiği sürece her yaş grubunda kullanılabilir. Küçük yaşlarda, 20 yaşın altında belki bitkisel kökenli olabilecek, beyinde zaten var olan melatonin adlı hormon kullanımı devreye girebilir. Yaş ilerledikçe, 20, 30, 40’lı yaşlara gelindikçe gelişen uykusuzlukta, öncelikle uykusuzluğun nedeni tespit edilmelidir.
Uykusuzluğu neden olan şey temel bir uyku bozukluğu ise, bu uyku bozukluğuna yönelik tedavi başlanmalıdır.
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba,yaklaşık 1 yıl qalirista kullandım hapı bıraktım fakat 2 aya yakın zaman geçti halen adet olamadım ne kullanmam gerekli.teşekkürler.... devamı
Uyku İlacının Kullanım Şekli
Uyku Hapı Kullanmayı Gerektiren Durumlar
Uyku Hapı Ne İşe Yarar?
Uyku Haplarını Kimler Kullanmalı?