Nedir
Vazektomi
Vazektomi erkeklerde doğum kontrolünü sağlayan basit bir ameliyattır. Vazektomi spermi meniye taşıyan tüplerin kesilip kapatılmasıyla eşinizi hamile bırakmanızı önler. Ameliyat basittir ve riski çok düşüktür. Çoğu erkek için vazektominin gözle görülür herhangi bir yan etkisi olmaz. Vazektomi yaptırmadan önce gelecekte baba olmayı istemeyeceğinizden emin olmanız gerekir. Vazektomi işlemini tersine çevirecek bir ameliyat ise oldukça karmaşıktır ve doğurganlığı her zaman yeniden kazandıramaz.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Vazektomi ilerde baba olmak istemediğinden emin olan erkekler için iyi bir doğum kontrol seçeneğidir.
- Vazektomi hamileliğe karşı korunmada neredeyse yüzde 100 etkilidir.
- Vazektomi düşük komplikasyon riski veya yan etkileri az olan küçük çaplı bir ameliyattır.
- Vazektominin maliyeti kadınlara yönelik doğum kontrol ilaçlarının uzun vadeli kullanım maliyetinden veya kısırlaştırma (tüpleri bağlatma işlemi) maliyetinden çok daha azdır.
Riskler
Riskler
Vazektomi genelde çok güvenli bir işlemdir. Ciddi yan etkilerine veya komplikasyonlarına ender olarak rastlanır.
Vazektomi ameliyatından hemen sonraki yan etkiler arasında şunlar yer alabilir:
- Şişlik
- Haya torbasının zedelenmesi
- Haya torbası içinde kanama veya kan pıhtısı oluşumu (hematom)
- Meninizde kan
- Ameliyat yerinde enfeksiyon oluşması
Ameliyattan bir süre sonra oluşabilen komplikasyonlar arasında şunlar yer alır:
- Vazektominin sperm taşıyan tüpleri veya spermin akışını engellemeyi başaramadığı ender görülen bir durumda spermin yeniden oluştuğu hamilelik durumuyla birlikte görülür. Ameliyattan yaklaşık üç ay sonrasında yapılacak bir meni analizi hiçbir spermin mevcut olmadığını teyit edebilir.
- Boşalma ile kötüleşen, testislerde can sıkıcı bir ağrıya neden olabilen testislerde biriken sıvı
- Kaçak yapan spermlere bağışıklık sisteminin verdiği bir yanıt olarak testis civarında iltihaplanma (granülom)
Birkaç araştırmacı vazektominin prostat veya testis kanseri riskini arttırdığını ileri sürmesine rağmen çalışmalar ikisi arasında hiçbir doğrudan bağlantı bulamamıştır.
Çocuk sahibi olmaya dair fikrinizi değiştirirseniz, yaptırdığınız vazektomiyi tersine çevirmek mümkün olabilir. Fakat vazektominin tersine çevrilmesi operasyonunun işe yarayacağının hiçbir garantisi yoktur ve bu ameliyat vazektominin kendisinden daha karmaşıktır ve risklidir. Vazektomi olmadan önce gelecekte baba olmak istemeyeceğinizden kesinlikle emin olmalısınız.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanmalısınız?
Bazı aile doktorları vazektomi yaparken çoğu zaman bu işlem bir ürolog tarafından yapılır. Ürologlar boşaltım ve üreme sistemi üzerine uzman doktorlardır.
Doktorunuzla konuşun
Vazektomi yaptırmaya karar vermek gelecekte baba olamayacağınız için zorlu bir karar olabilir. Vazektomi yaptırmadan önce doktorunuz vazektominin sizin için en uygun doğum kontrol şekli olduğundan emin olmak için sizinle derinlemesine bir konuşma yapmak isteyecektir. Eğer bir ilişki içindeyseniz doktorunuzla yapacağınız ilk görüşmeye eşinizi de götürmeniz iyi olur. Aşağıdaki konuları konuşmaya hazırlıklı olun:
- Gelecekte çocuk isteme ihtimalinizin olup olmadığı
- İlişkiniz varsa kararınız karşısında eşinizin nasıl hissettiği
- Sizin için uygun olan başka doğum kontrol yöntemleri olup olmadığı
- Vazektomi ameliyatı ve iyileşme sürecinde nelerin etkili olduğu ve olası komplikasyonların neler olduğu
Ameliyattan önce
Ameliyatınızdan önce doktorunuz nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair size talimatlar verecektir. Aşağıdakileri yapmanızı isteyebilir:
- Ameliyattan bir ile iki hafta öncesinde aspirin kullanmayı bırakın
- Ameliyattan üç ile dört gün öncesinde kanınızı inceltebilecek varfarin, heparin gibi ilaçlarla ibuprofen gibi iltihaplanmayı önleyen ilaçları almayı bırakın. Asetaminofen almak uygundur.
- Ameliyat edilecek bölgeyi temizleyin ve tıraşlayın. Genital bölgenizi ameliyat günü iyice yıkayın.
- Ameliyattan 30 dakika ila bir saat öncesinde doktorun yazdığı sizi gevşetecek ilacı alın.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Vazektomi genelde uyanık olacağınız ve ameliyat edilecek bölgeyi uyuşturacak bir ilaç almanız anlamına gelen lokal anestezi altında bir ameliyat odasında veya muayenehanede yapılır.
Ameliyat sırasında
Vazektomi yapmadan önce doktorunuz:
- Haya torbanızı muayene edecektir.
- Ameliyat edilecek bölgeyi uyuşturacaktır.
- Bölgeyi uyuşturduktan sonra haya torbanızın üst kısmında küçük bir delik açacaktır.
- Semen taşıyan tüplerin her birini geri çekip birbirine bağlayarak ısı ile dağlayacak veya ameliyat klipsleri ile bağlayacaktır.
Bazı durumlarda vazektomi yapmak için haya torbanızda küçük bir kesik açılır, fakat vazektomi "hiçbir bıçak kullanılmayan" bir teknikle yapılır. Bunun içinde haya torbasına ufak bir delik açmak ve her bir taşıyıcı damarı tıkamak için özel kelepçeler kullanmak vardır. Bu işlem haya torbasındaki delik tam olarak görünmeyeceği ve dikiş izi kalmaksızın iyileşeceği için tercih edilebilir. Diğer vazektomi tekniklerine göre kanama veya enfeksiyon riski daha azdır.
Vazektomi ameliyatı genelde 20 ile 30 dakika sürer.
Ameliyattan sonra
Vazektomiyi takiben biraz zedelenmeniz, şişliğiniz ve ağrınız olacaktır. Genelde birkaç gün içinde iyileşir. Doktorunuz vazektomiden sonra kendinize dikkat etmeniz için aşağıdaki talimatları verecektir:
- Vazektomiden sonraki en az 48 saat boyunca bir bandajla ve üzerinize tam oturan bir iç çamaşırı ile haya torbanızı destekleyin.
- Ameliyattan sonraki bir ile üç gün boyunca şişliği ve ağrıyı geçirmesi için düzenli aralıklarla bir buz torbası kullanın.
- Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca dinlenin. İki ile üç gün sonrasında muhtemelen hafif aktiviteler yapabilirsiniz, ama bir veya birkaç hafta spor yapmaktan, ağır eşya kaldırmaktan ve ağır işler yapmaktan kaçınmanız gerekecektir.
- Ameliyattan sonraki üç ile yedi gün boyunca aspirin veya ibuprofen almayın. Bu ilaçlar kanama riskinizi arttırır.
- Bir hafta cinsel ilişkiye girmeyin. Ameliyattan sonraki üç ile dört gün boyunca boşaldığınız zaman meninizde kan görebilirsiniz.
- Ameliyat bölgesinden irin veya kan sızıntısı gelmesi gibi bir enfeksiyon belirtiniz, ateşiniz, kötüye giden bir ağrınız veya şişliğiniz varsa vakit kaybetmeden doktorunuzu görün.
Maliyet
Vazektominin maliyeti genelde 500 Lira ile 1500 Lira arasında değişiklik gösterir. Sigorta kurumları işlemin kapsamına göre masrafları karşılar, bu nedenle sigorta poliçenizi ameliyat zamanından önce kontrol edin.
Sonuçlar
Sonuçlar
Vazektomi normal cinsel işlevinizi veya erkekliğinizi başka türlü etkilemez.
Vazektomi hamileliğe karşı acil bir korunma sağlamaz. Vazektomiden sonra hamileliğe karşı korunmak için ameliyattan sonraki en az üç ay boyunca, doktorunuz meninizde hiçbir sperm olmadığını teyit edene dek alternatif bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız gerekecektir.
Sperm sayınız bu işlemden sonra aşamalı olarak azalacaktır. Doktorunuz vazektomiden sonraki üç ile dört ay boyunca sperm olmadığından emin olmak için meninizi test edecektir. Bundan birkaç hafta sonrasında doktorunuza meninizde sperm olmadığını yeniden kontrol etmesi için başka bir sperm örneğinizi tekrar vermeniz gerekecektir. Bir sperm örneği üretmek için doktorunuz mastürbasyon yapıp özel bir kaba boşalmanızı veya meninizi toplayacak özel bir prezervatif kullanarak cinsel ilişkiye girmenizi isteyecektir. Eğer meniyi evde ürettiyseniz meni örneğini bir saat içinde doktorunuzun muayenesine ulaştırmanız gerekecektir. Sonrasında sperm olup olmadığını görmek üzere meniniz bir mikroskop altında incelenir.
Eğer bağlı olduğunuz bir ilişkiniz yoksa cinsel ilişki sırasında her zaman prezervatif kullanın. Vazektomi etkili bir doğum kontrolü şeklidir, ama sizi veya birlikte olduğunuz kişiyi klamidya veya HIV/AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumayacaktır.
Doğum Kontrol Yöntemleri
Kadın Kondomu
Adet Dönemleri Ve Doğum Kontrol Haplarının Farkı
Vazektomi Sonrası Geri Dönüşüm Ameliyatı
Doğum Kontrol Hapları Lupus Riskini Artırabilir